Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kredi kartı kullananlar dikkat! 676.50 TL iade alabilirsiniz! Sadece başvurmanız yeterli...

Kredi kartı kullananlar dikkat! 676.50 TL iade alabilirsiniz! Sadece başvurmanız yeterli...

Türkiye'de kredi kartı kullanan milyonlarca vatandaş bulunuyor. Bankalar kredi kartı kullananlar üzerinden milyarlarca lira kazanıyor.

Ekonomi

10.02.2024, 13:15

Kredi kartı ücreti iadesi milyonlarca kredi kartı kullanan vatandaş tarafından merak edilerek araştırılıyor. Kredi kartı kullananların lehine mahkemeler tarafından verilen onlarca emsal karar bulunmasına rağmen kredi kartı kullanan kişilerden aidat kesilmesine devam ederken konu hakkında kart kullanan kişilere yeni uyarılar yapıldı. İşte kredi kartı ücreti iadesi dair detaylar...

Alışveriş sırasında en çok kullanılan ödeme aracı olan kredi kartı ekstresi olan kişilere yönelik olarak yapılan açıklamada bankaların Haziran ayının gelmesi ile beraber kredi kartı yıllık işletim ücreti kesmeye başladıkları belirtilerek kart ekstrelerinin kontrol edilmesi istendi. Kredi kartı ekstresinin geriye dönük olarak sürekli kontrol edilmesi gerektiği belirtilerek kesinti olması durumunda para iadesi başvurusu yapılması talep edildi. Kredi kartı ücreti iadesi dair detaylar haberimizde yer alıyor.

Altın piyasasında karışık hafta! Analistler altın yatırımcılarını uyardı: O gün... Haberi Görüntüle

KREDİ KARTI İADESİ NEREDEN, NASIL ALINIR?

Yenimahalle Tüketici Hakem Heyeti'ne yapılan başvuru sonucunda bankanın kredi kartı kesintisi yaptığı tutarın para iadesine karar verildi. Mahkeme tüketici lehine karar verirken banka, Ankara 2. Tüketici Mahkemesi’nde kararın iptali istemiyle dava açtı. 

Banka mahkemeye sunduğu dilekçesinde müşterinin kredi kartı sözleşmesi imzaladığını, kredi kartı ile sunulan bonus para gibi tüm haklardan yararlandığını belirterek alınan kart ücretinin yasal olduğunu savundu. Mahkeme tarafından alınan kararda ise bu tür sözleşmelerin tarafların karşılıklı müzakereleri sonucu imzalanmadığına dikkat çekerek, satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden tek taraflı sözleşmeye koyduğu koşulların Tüketicinin Korunması Kanunu ve Avrupa Konseyi’nin kararı uyarınca haksız şart niteliğinde olduğuna vurgu yaptı. Kararda, “Sözleşmedeki hususların tüketiciyle yeterince tartışıldığı ispat edilemediği için davanın reddi gerekmiştir” denilerek tüketici lehine karar verdi. 

Alınan kararı değerlendiren Tüketici Derneği onursal başkanı Aydın Ağaoğlu “Bu kararla artık kuruluşun müşterisiyle kart üyelik bedeli için müzakere etmesi gerektiği ortaya konmuştur. Banka, tüketiciden kart bedeli talep ettiğinde bu süreç başlar. Bankalar yasa gereği ücretsiz kredi kartı alternatifi sunmak zorundadır.

Ücretsiz kart alternatifi sunup, ücretli kartla ilgili müşteriyle açıkça müzakere edilmeden talep edilen ve alınan bedeller haksızdır. Bazı tüketici hakem heyetleri yasal mevzuata aykırı olarak tüketici aleyhine karar da verebiliyor. Karara itiraz ederek mahkemeye taşımak mümkün ama genellikle tüketiciler dava açılırken yatırılması istenen gider avansı gibi nedenlerle itiraz davası açmıyorlar. Bunun önüne geçilmesi için tüketiciye manevi tazminat talep hakkı da tanınmalı. Sonuçta hem maddi hem de manevi olarak yıpratıcı bir süreç yaşanıyor" diyerek kredi kartı olan kişilerin bu karar kapsamında para iadesi alabileceklerini ifade etti. Söz konusu rakam 676.50 TL'ye kadar çıkarken kullanılan kredi kartı markasına göre değişiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading