Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kredi kartı borcunuzun asgarisini mi ödüyorsunuz? Yeni yöntem ceplere nefes aldıracak: Birkaç adımda borçlarınızı kolayca ödeyin

Kredi kartı borcunuzun asgarisini mi ödüyorsunuz? Yeni yöntem ceplere nefes aldıracak: Birkaç adımda borçlarınızı kolayca ödeyin

Vatandaşlar tarafından kredi kartıyla son 1 yılda yapılan harcamalar iki katına çıktı. Borçluluğu artıran bu durum kredi kartında ‘asgari ödeme’ kısır döngüsünü bir çıkmaza sürüklerken ailelerin bütçesini de olumsuz etkiliyor. Peki kredi kartında kontrol için neler yapmalı? İşte işinize yarayacak bilgi ve öneriler...

Ekonomi

23.01.2024, 20:39

Kredi ve kredi kartı harcamalarındaki artış son dönemde ikiye katlandı.  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık sektör verilerine bakıldığında bu artış hakkında fikir edinmek mümkün..Verilere göre; 18 Mart 2022 tarihinde tüketici kredileri ile bireysel kredi kartı kullanımı 1 trilyon lirayken, 17 Mart 2023’te bu tutar yüzde 76 artışla 1 trilyon 759 milyar liraya yükseldi. 

0 Faizli kredi kampanyası başladı! 2024 yılında bankalar 30 bin... Haberi Görüntüle

AYLIK ÖDEMELER İÇİN FARKLI SEÇENEKLER MEVCUT 

Tüm gelir-gider dengesi hesaplarına rağmen yine karta yüklenmek zorunda kalıyorsanız ve aylık ödeme tutarı bütçenizi zorlar hale geldiyse yapılandırma, ek taksit, taksit erteleme, taksit atlatma gibi seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Taksit artırmanın veya ötelemenin faiz maliyeti olsa da bu maliyet tüketici kredisinden daha uygun. Bireysel kredi kartlarıyla yapılan ek taksit işlemleri dolayısıyla akdi faiz (yüzde 1.36) tahsil ediliyor.

5865 TL'ye konut sahibi olun! 2+1 3+1 ev sahibi olmak... Haberi Görüntüle

ASGARİ ÖDEMENİN KISIR DÖNGÜSÜNDEN KURTULUN 

Düzenli bir geliriniz yoksa kredi kartı kullanmanız uygun olmayabilir. Çünkü yaptığınız harcamaları düzenli olarak ödemeniz gerekir. Sadece asgari ödeme tutarıyla kartı borcunu çevirmek kısır bir döngü yaratır. Bu döngüden kurtulmak zordur. Ayrıca, asgari ödeme dışında kalan tutar için faiz (bugün için yüzde 1.36’lık akdi faiz) işletilir ve yük daha da artar. Asgari borç da ödenmiyorsa asgari tutara kadar olan kısım için gecikme faizi (yüzde 1.66) uygulanır. Bu nedenle asgari ödeme kısır döngüsünden ve sürekli artan maliyetlerden bir an önce kurtulmalısınız.

AK Parti'den müjdeli haber! emekli aylıklarına zam geliyor! Mitingde açıklanacak!... Haberi Görüntüle

EKSTRE KONTROL ŞART 

Kredi kartı, kuralına uygun kullanılırsa hayatı kolaylaştıran önemli bir araç.  Ancak artan harcamalara bağlı olarak takipteki alacakların da yukarı yönlü olduğu görülüyor. Bu noktada ‘ekstre’ kontrol şart. Bütçe kontrolünde esas olan gelir-gider dengesidir. Yani gelirinizden veya sahip olduğunuz tasarruftan fazla harcama yaparsanız kapatamadığınız borç giderek katlanmaya başlar. 

Ev sahipleri dikkat! 2024 emlak vergisi ödeme tarihi: Emlak vergisi... Haberi Görüntüle

LİMİTLERİ SONUNA KADAR KULLANMAYIN 

Kart limiti aylık gelirin 4 katı olarak tanımlansa bile bu limit sizin mutlaka kullanmanız gereken bir limit olmamalı. Banka 80 bin lira kart limiti tanımladı diye limiti sonuna kadar kullanmanız sağlıklı bir hamle olmaz. Eğer bütçe kontrolü sağlayamıyor ve yüksek kart limiti sizi sürekli harcamaya yönlendiriyorsa kart limitini düşürme seçeneğini değerlendirin. Yasaya göre, banka kredi kartı limit düşürme talebi ulaştıktan sonra 7 gün içinde bu talebi yerine getirmek zorunda. Yani bankalar limit düşürme talebine olumsuz olarak dönüş yapamaz.

Asgari ücretin atında maaş alanların dikkatine! Aile Bakanlığından 2 bin... Haberi Görüntüle

KREDİ KARTI KULLANANLAR İÇİN UYARILAR 

Encazip kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, kredi kartı kullanımıyla ilgili şu uyarılarda bulunuyor:

  • Bankaların mobil uygulamalarını kullanarak her ay gelirinize paralel harcama limiti belirleyin. Harcamalar bu tutarın üzerine çıkarsa otomatik olarak size uyarı gelecektir.
  • Her harcamanın SMS veya mobil bildirim olarak iletilmesi seçeneği tercih edilirse kredi kartı harcamaları çok daha kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir.
  • Kredi kartı borcu ödenmediği takdirde bir süre sonra yasal takip başlatılabilir ve kişi temerrüde düşebilir. Borç gecikir veya ödenmezse kart sahibinin kredi notu da düşer. İleride kredi kullanmak isteyen bu yüzden zorluk yaşar.
  • Kredi kartlarının bankadan bankaya değişen yıllık aidat ücretleri var. Kredi kartı kullanıcıları, yıl sonunda yüksek bir aidat ile karşılaşmamak için bankalarından aidatsız kart talep edebilir.
  • Kredi kartlarının çeşitli marka ve firmalarla yaptığı özel anlaşmalar takip edilebilir. Alışveriş yaparken puan, indirim ya da ek taksit kazanılabiliyor.
  • Bankaların mobil uygulamalarından kampanyalar mutlaka takip edilmeli ve kampanyalara katılmalı. Bu şekilde harcama yaparken daha çok mil veya parapuan, chip-para kazanılır.
  • Restoranlardaki indirimlere dikkat edilmelidir. Çoğu restoranda artık belli kart markalarına yüzde 20’ye varan indirimler sunuluyor.
  • Mümkünse indirim kampanyasına dahil olan restoranlar tercih edilmeli ve bu şekilde markanın belirlediği indirim avantajından faydalanılmalı.
  • Bilmediğiniz, güvenilmeyen internet sitelerinden alışveriş yapmak kart güvenliğini tehlikeye sokar. İnternetten harcamalarda limiti belirlenmiş sanal kart kullanın.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading