Yandex Metrica

Kredi çekenler, depremde evi ve aracı hasar görenler dikkat! Borçlar silinecek!

Kredi çekenler, depremde evi ve aracı hasar görenler dikkat! Borçlar silinecek!

Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açarken, 41 bin 156 insanımız hayatını kaybetti. Binlerce bina yıkıldı, birçoğu hasar gördü... Asrın felaketi sonrası hukuki anlamda kredilerle ilgili nasıl bir yol izleneceği, sigorta poliçeleri hakkında hangi işlemlerin yapılacağı en çok merak edilen konuların başında geliyor. Detayları, uzman görüşüyle birlikte haberimizde bulabilirsiniz.

Ekonomi

23.01.2024, 20:28

Korkunç depremlerin ardından kredi borcu olanlar için yasal prosedüre ilişkin açıklama geldi. Eskişehir'de Barış Günaydın isimli bir avukat, "Borçlunun sigortası varsa, vefatı halinde sona erecek. Sigorta kalan parayı ödüyor” ifadelerini kullandı.

Avukat Barış Günaydın, depremde hasar gören evlerin ipotek borçlarını değerlendirdi. Günaydın ayrıca, avukatların süreçte yardımcı olduğunu ve sigorta poliçelerinin afetlerde hasar gören konut ve araçların onarım masraflarını ancak kısmen karşıladığını söyledi. Günaydın, Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun (DASK) görevlerini hatırlatmanın yanı sıra bireylerin hayat sigortalarını ertelemelerini tavsiye etti.

Barış Günaydın, depremde yaşamını yitiren site sakinlerine başsağlığı dileyerek, "Zor günler geçirdik ama bu işte yasal bir süreç var. Bu konuda birçok hukukçu da yol göstericidir. Hasar gören binaların yapılarının nasıl olacağı da ele alınan konulardan biriydi. Ayrıca kredi borcu olup da sigortası olmayanlar için bu durumda ne olacak? DASK diye bir kurum var. DASK 1 metrekare üzerinden ödemeyi hesaplar ve gönderir” dedi.

Bakanlık duyurdu! 8 bin 406 iş yerinin sözleşmesini feshedildi Bakanlık duyurdu! 8 bin 406 iş yerinin sözleşmesini feshedildi Haberi Görüntüle

"TAM OLARAK KARŞILAMIYOR"

Günaydın, “bu durumda mağdurların kayıplarını tamamen telafi etmek mümkün değildir. Hayat sigortası erteleniyor ve sigorta ihmal edilen bir konu. Kişisel sigortalar da mevcut. Borçlunun bir sigorta poliçesi varsa, vefatı halinde kredi sona erer. Sigorta kalanını halledecektir. Ancak bu tür durumlarda toplum bir bütün olarak zarar görür. Bizim için önemli olan yıllık yenileme gerektiren sigorta türleridir. DASK'ın ödeyeceği küçük meblağlar ne yazık ki zararı tam olarak karşılamıyor” diye ekledi.

Ev sahibi sigortanız varsa, hasar gören kapı ve pencere gibi evin diğer bölümleri için belirli bir tutar öngörülüyor ve hasarın bir kısmı sigorta tarafından karşılanıyor. Günaydın, "Bu, sigortaya bağlı" dedi. Günaydın, “Bu, daha önce de belirttiğimiz gibi ev de olabilir. Zorunlu sigorta türlerinden biri olan DASK'ın mevcut olması durumunda mağdurlar, başvuruda bulunarak ve işlemleri tamamlayarak zararın bir kısmını tazmin edebilirler. Evin dışındaki araçlar da depremden zarar görmüş olabilir. Yine, bunların araba sigortası yapısına dahil edilmesi gerekir. Aracının doğal afet nedeniyle hasar görmesi ve onarıma ihtiyaç duyması durumunda araç sahipleri de bu haklardan yararlanabilmektedir” dedi.

Deprem hasarı olan esnaf ve sanatkarların Halkbank'tan alacakları düşük faizli krediler 6 ay ertelendi. Öte yandan, yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte hisse geri alımlarında stopaj sıfıra indirildi. Buna karşın SPK, 6 Şubat'tan itibaren deprem bölgesindeki müşterilerin temerrüde düşmesi ihtimaline karşı 30 Haziran'a kadar işleme başlamama kararı aldığını açıkladı.

Asgari ücrete ara zam yok: Peki emekli maaşlarına zam olacak mı, ne kadar olacak? Asgari ücrete ara zam yok: Peki emekli maaşlarına zam olacak... Haberi Görüntüle

6 AY ERTELEME

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Halkbank, bu tercihi ile depremden etkilenen 10 ilde faaliyet gösteren ve işyeri kapanan veya aktif olarak faaliyetlerini sürdüremeyecek durumda olan esnaf ve sanatkarlar için Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Merkez Birliği Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri'ne bağlı bölgesel birliklere ortak oldu. Doğrudan güvencesi altında düşük faizli kredi kullandırımına ilişkin kararlar kapsamında, kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

6 Şubat itibarıyla vade/taksit vadesi/hesap dönemi henüz oluşmadığı halde 6 ay içinde sona erecek olan veya 6 Şubat itibarıyla bekleme süresine 90 gün içinde kalan esnaf ve sanatkarların kredi borçları, ilgili mevzuat uyarınca başvuru şartı, kararın kapsamına giriyor. Ödemenin vadesinden altı ay sonra faiz işlemeye başlayacak ve ertelenecek. Tahakkuk edecek bu faiz miktarını Hazine ve Maliye Bakanlığı ödeyecek. Kalan taksitler bu nedenle kredi geri ödeme planına göre toplam altı ay ertelenecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading