Yandex Metrica

Konut fiyatlarında balon ne zaman söner? Ev almayı düşünenlere önemli uyarılar

Konut fiyatlarında balon ne zaman söner? Ev almayı düşünenlere önemli uyarılar

Ev alma hayali kuranlar astronomik fiyatların ne zaman normale döneceğini merak ediyor. Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, konut almak isteyenlere önemli uyarılarda bulundu.

Ekonomi

23.01.2024, 19:13

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, son dönemde uçuşa geçen konut fiyatlarının nereye evrilebileceği hakkında önemli öngörülerde bulundu. 

Rakamlardaki astronomik yükselişi gören ev sahiplerinin kiracılarını türlü yöntemlerle çıkarıp evlerini daha yüksek tutardan kiraya verme yoluna gittiğini, bu durumun bir kısır döngüye yol açtığını ve sürdürülemez olduğunu dile getiren Yeşilada, "Bu toplumsal facianın ömrü en az 3 ay, en fazla 1 yıldır. Ondan sonra yalnız pahalı konut alanlar değil, bankaya kredi borcu bulunanlar da dahil olmak üzere insanlar çok büyük kriz yaşayacak" dedi. 

Altın Uzmanı Şirin Sarı'dan gram altın için yatırımcılara uyarı: Dikkat etmezseniz... Altın Uzmanı Şirin Sarı'dan gram altın için yatırımcılara uyarı: Dikkat... Haberi Görüntüle

SEKTÖR ARTIK KÂRLI DEĞİL 

Youtube kanalındaki son vidyosunda Yeşilada şunları söyledi:

"Hükümet her daim ekonomiyi inşaatla büyütmek istemiştir. Konut satışları artıyorsa inşaat sektörü de canlanır. Bu strateji bu kez başarılı olmuyor, çünkü inşaat faaliyeti artmıyor... Bunun yanında konut fiyatı ve inşaat maliyeti endeksi yüzde 100 civarında artmış. Artan fiyatlara ve yoğun talebe rağmen müteahhitler yeteri kadar konut üretmiyor. Neden? Çünkü artık kârlı değil. Konutun hammaddesi arazidir. Arazi sahipleri eskiden yüzde 60 pay istiyorlardı, şimdi bu yüzde 70'e çıktı."

"Ayrıca kişibaşı yıllık gelirin yüzde 2'ler civarında arttığını ancak konutta reel artışın yüzde 25'in üzerinde olduğunu düşünürsek, konut alacak insanların sayısı sürekli azalıyor; biz buna 'talep imhası' diyoruz. Bu iş bir piramit şeması olduğuna göre, yani alanların bir kısmı, 'ben daha yüksek fiyata satarım' beklentisiyle bu işe girdiği için, konut alacak kimse kalmayınca bu sefer bütün süreç tersine dönecek ve çok ciddi bir kapitülasyon, yani konut fiyatlarında düşüş yaşayacağız."

"Kur krizine doğru gidiyoruz. Örnek olarak söylüyorum, dolar/TL paritesi 19'a çıktığında konuta akan o serseri para birdenbire dövize gitmeye başlayacak. Sonra konut talebinin şak diye kesildiğini göreceğiz. İkincisi, seçim olacak. Seçimlerden sonra kim seçilirse seçilsin faizlerin artırılacağını düşünüyorum. Faizler artınca da konut fiyatları çözülecek. Alice Harikalar Diyarı'ndaki ekonomik modelden çıktığımız anda konut diye bir yatırım aracı kalmamış olacak."

Yıl sonu dolar beklentisi ne oldu 2024? TCMB yıl sonu dolar beklentisi ne? Yıl sonu dolar beklentisi ne oldu 2024? TCMB yıl sonu... Haberi Görüntüle

BEN OLSAM ŞÖYLE YAPARDIM 

"Yaşamak için konut almayı düşünenlere sözüm: Tamam, kredi maliyeti çok ucuz ve kiralar çok yüksek. Dolayısıyla belki şu anki fiyatlarda konut alsam, senelik kira maliyetimi bir miktar düşürürüm ama şunu da düşünmek lazım: Eğer konut fiyatları çökerse kiralar da böyle kalmaz. Ayrıca ipotek kredileri 10 yıl hatta daha da uzun vadeli. Şu an yüzde 22 faiz çok ucuz geliyor çünkü enflasyon uçuk ama farz edelim ki, önümüzdeki süreçte enflasyon yüzde 10'lara düştü. Bu kez kredi alanlar batacaktır. 1000 dolara aldığınız ev 900 dolara düştüğü için zarardasınız ve ana paradan da kaybetmiş oluyorsunuz, yani batarsınız. Dolayısıyla bu hesabın çok iyi yapılması lazım. Bence kiralar ne kadar yüksek olursa olsun, ben bir yıl daha yüksek kiraya katlanır, konut fiyatlarının düşmesini bekler, ondan sonra uygun faizlerden kredi alıp konut satın alırdım." 
 


Loading