Yandex Metrica

Kiracılar dikkat! Ev sahiplerinin bu tuzağına sakın düşmeyin

Kiracılar dikkat! Ev sahiplerinin bu tuzağına sakın düşmeyin

Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Mayıs ayı kira artış oranı yüzde 34.46 oldu. Sektör temsilcileri kiracıları ‘Zorlama artışı kabul etmeyin’ diyerek uyarırken 'tadilat bahanesi' tuzağına düşmemeleri gerektiğini ifade etti.

Ekonomi

23.01.2024, 19:13

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre; TÜFE'de 2022 Nisan ayında önceki aya göre yüzde 7,25, önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31,71, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,97 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 34,46 artış oldu. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte mayıs ayı kira artış oranı da netleşmiş oldu. TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı mayıs ayı için yüzde 34.46 oldu. 

Altın güne nasıl başladı? 25 Nisan altın düşüşe devam ediyor mu? Altın güne nasıl başladı? 25 Nisan altın düşüşe devam ediyor ... Haberi Görüntüle

''ZORLAMA ARTIŞI KABUL ETMEYİN''

Konuyla ilgili Sabah gazetesine konuşan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, ev sahiplerinin zorlama kira artışlarına karşı vatandaşları uyarmayı ihmal etmedi. Ali Güvenç Kiraz, "Kira sözleşmeleriniz birinci yılını doldurmuş ve beşinci yılını doldurmamışsa sadece yüzde 34.46 artış yapacaksınız. Bunun üstündeki zorlama artış oranını kabul etmeyiniz. TÜFE yüzde 69.97 ve kira artışına esas oran olan 12 aylık değişim oranı yüzde 34.46 oldu. Bunun üzerindeki zorlama artış oranları kabul edilmemeli. Borçlar Kanunu'na göre oran budur. Sözleşmedeki hüküm, mal sahibinin bunun üzerinde yaptığı talep geçersizdir" dedi.

Ücretsiz doğal gaz desteği ne zaman sona erecek? 25 metreküp doğal gaz desteği sona erdi mi? Ücretsiz doğal gaz desteği ne zaman sona erecek? 25 metreküp... Haberi Görüntüle

KİRA SÖZLEŞMESİNDE 5 YIL DETAYI

Kira sözleşmesi beş yılı dolanların durumunu ele alan Ali Güvenç Kiraz, "Beş yıl dolduğu için ev sahibi rayiç bedel arttı diyerek ekstra artışa girebilir. Bunun için de kira bedeli tespiti için mahkemeye başvurabilir. Davalar yaklaşık 2.5 yıl sürüyor. Hâkimler artış oranını hakkaniyet oranında yapıyor. Anlaşmazlık yaşanmaması için tarafların uzlaşması daha doğru olur" ifadelerini kullandı.

Döviz bürosu çalışanından büyük hata: Tam 50 bin TL'ye mal oldu Döviz bürosu çalışanından büyük hata: Tam 50 bin TL'ye mal... Haberi Görüntüle

''TADİLAT BAHANESİYLE ÇIKARAMAZ''

Tadilat bahanesiyle kiracılarını evden çıkarma girişimlerini de değerlendiren Kiraz, "Esaslı bir tadilat, yıkma olmadıkça kiracının tahliyesi mümkün değil. Bunun için de ev sahibinin belediye onaylı proje sunması gerekiyor. Tadilat yapıyorum diyerek kiracıyı çıkaramaz. Mahkemede ispatlaması gerekiyor. Tadilat gerekçesiyle kiracısını çıkararak başkasına vermediğini de mahkemeye ispatlaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading