Kira fiyatlarını yükselten fırsatçıların vay haline! OHAL yetkileri kullanılacak
Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketi sonrası kira fiyatlarında fahiş artışa giden fırsatçılar hakkında şikayetlerin ardı arkası kesilmiyor. Bakanlar fahiş kira artışıyla karşılaşan vatandaşlara karakollardan 112'ye kadar her platformdan şikayette bulunmaları çağrısında bulunuyor. OHAL yetkilerinin kullanılacağı uyarısında bulunuldu.
Kahramanmaraş merkezli 11 ilde büyük yıkıma neden olan deprem felaketi sonrası metropoller başta olmak üzere birçok kentte ev sahipleri ara zam oyununa girişti. 'Ya zammı kabul et ya da evden çık' baskısına karşı kiracılar şikayette bulunmaya başladı.
OHAL YETKİSİ KULLANILACAK
Bakanlar da vatandaşlara her platformda konu hakkında şikayette bulunmalarını ve şikayetlerin OHAL yetkisi kullanılarak değerlendirilip cezalandırılacağını aktardı.
DEPREM ZAMANI PİYASADA REKABET BOZUCU FAALİYETTE BULUNMAK SUÇ TEŞKİL EDİYOR
Borçlar Kanunu, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu'na göre piyasada afet döneminde "darlık yaratıcı, dengeyi ve serbest rekabeti bozcu, tüketicinin mallara ulaşımını engelleyici faaliyetlerde" bulunması suç teşkil ediyor.
'KENDİM OTURACAĞIM' DİYEREK KİRACIYI ÇIKARTMAK İSTEYEN EV SAHİBİ NE YAPACAK?
Ev sahibinin kiracıyı 'oğlum eve gelecek' ya da 'kendim oturacağım' diyerek çıkarabilmesi için bu durumun gerçekliğini ispatlaamk adına sul-h mahkemesine 'ihtiyaç nedeniyle tahliye davası' açması gerekiyor.
Kira sözleşmesi bitse dahi kiracının evi boşaltması talep edilemez. Kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçtikten sonra bildirimde bulunularak sözleşmeyi feshedip kiracının tahliyesi istenebilir. "Oğlum oturacak" diyerek kiracıyı çıkaran daireyi 3 yıl kiraya veremez. Kiracılar, bu koşulla çıkarıp 2 ay sonra kiraya veren ev sahiplerinden 1 yıllık kira kadar tazminat, taşınma masrafı alabilir.