Yandex Metrica
SON DAKİKA
Kira düzenlemesi nasıl olacak, kira artışları nasıl yapılacak? Kira düzenlemesinde sabit oran nedir?

Kira düzenlemesi nasıl olacak, kira artışları nasıl yapılacak? Kira düzenlemesinde sabit oran nedir?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, kira düzenlemeleri hakkında açıklamalarda bulundu. Merak edilen, "Kira düzenlemesi nasıl olacak, kira artışları nasıl yapılacak? Kira düzenlemesinde sabit oran nedir?" sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Ekonomi

23.01.2024, 19:22

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından gözler kira artış oranına çevrilmişti. Haziran ayı kira artış oranı yüzde 39.33 oranında gerçekleşti. Peki, kira düzenlemesi nasıl olacak, kira artışları nasıl yapılacak? Kira düzenlemesinde sabit oran nedir? İşte detaylar...

CNN Türk’e açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz şu ifadeleri kullandı;

"Bizim borçlar kanunumuz kiracı ve mal sahipleri ilişkilerini açık ifade ile tanımlamıştır. Üst sınırın ne olacağını tanımlamıştır. Bizim kanunumuzda kira sözleşmesinde belirlenecek olan üst sınır en fazla TÜFE’nin 12 aylık değişim oranıdır. Bu değişim oranı yüzde 39.33’tür. 
Yüzde 73.50 olan TÜFE değildir. Kira için baz alınacak olan 12 aylık değişim oranıdır. Herhangi bir şekilde kiracımız 5. yıl kira sözleşmesine kadar yapılabilecek en fazla artış bu olacaktır. 5. yıldan sonra artık mal sahibinin bu oran üzerinde bir kira bedeli talep etme hakkı var. Bu talep karşılık görmezse kiracısına kira tespit davası açarak kira bedelinin yükseltilmesini mahkemeden talep etme hakkı oluşur. "

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan emeklilere maaş mesajı Haberi Görüntüle

5 YILIN SONUNDA İSTEDİĞİ KADAR ARTIRABİLİR Mİ? 

Kiracı ve mal sahibi 5. yıl sonunda uzlaşmalıdır. Ne kiracı TÜFE’nin 12 aylık değişim oranında diretmeli ne de mal sahibi fahiş oranda diretmelidir. Kira tespit davasında sulh hukuk hakimi enflasyonu dikkate alacak, bölge rayicini dikkate alacak ve bu kira üzerinden de eğer kiracı 10 yıldan fazla orada oturuyorsa yüzde 20, 10 yıldan az oturuyorsa yüzde 10 oranında hakkaniyet indirimi uygulanacak. 

Sizin kiranız 3 bin lira, 5. yılı doldurdunuz mal sahibi sizden 10 bin lira talep ediyor. Mal sahibi de 10 bin liraya ulaşamayacak kiracı da TÜFE üzerinden yüzde 40 artış yaptığında 4 bin 250 lira yaparım diyemeyecek. 

Hedef enerjide tam bağımsızlık! TPAO'nun yeni rotası belli oldu: Cudi... Haberi Görüntüle

FAHİŞ KİRA ARTIŞINA KARŞI KİRACININ NASIL BİR YOL İZLEMESİ GEREKİR? 

Sadece uygulayacağı TÜFE 12 aylık değişim oranıdır. Bunun üzerindeki bir artışı kabul etmek zorunda değildir. Kiracı mal sahibinin ara zam ve fahiş zam talebine doğru cevap verecek. Ben şu an kira sözleşmemin 3. yılındayım TÜFE’nin 12 aylık değişim oranını uygulayacağım dediğinde bu hakkını yerine getirmiş olacak. Mal sahibi tahliye etmek istiyorsa 10. yılı dolduracak. Ya da haklı bir neden olacak. Sattığında yeni edinen kişinin tahliyesi gibi kanunda sayılan sebepler olmalı bunun dışında tahliye mümkün değildir. 

KPSS yok, mülakat yok, yaş şartı yok! İŞKUR'dan iş arayanlara... Haberi Görüntüle

KİRA DÜZENLEMESİNDE SABİT ORAN NASIL OLACAK? 

3 bakanlık önemli bir çalışma yürütüyor. Tabi ki sayın Adalet Bakanımızın söylemiş olduğu Hollanda modeli çok konuşuldu. Mahalle ve sokak rayiç bedellerinin belirlenmesi vardı. “Biz onları uygulamayacağız. Biz geçici olarak sabit bir oran belirlemeye çalışıyoruz” dedi. Muhtemelen bakanlığın çalışması 12 aylık TÜFE oranlarında belli bir oran belirlemek. Diyelim ki TÜFE 39.33. TÜFE’nin 10 puan altı veya kulislerden sızan bilgi yarısı diye ifadeler var. Bunları doğru bir şekilde çıkarmak lazım. Mal sahipleri zaten ciddi şekilde sıkıntılılar. Onlarında mağdur olmamaları. Açıklanan enflasyon yüzde 73. Bunun neredeyse yarısı TÜFE’nin değişim oranı olarak uygulanıyor. Ben doğru ve dengeli bir çözüm bulunacağının kanaatindeyim."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading