Yandex Metrica
SON DAKİKA

Kilosu 40 bin dolarlık ürün bu fabrikada üretilecek: Pazar günü hizmete giriyor

Türkiye sahip olduğu dev bor rezervini 'mücevhere' dönüştüren teknolojiye erişti. Balıkesir Bandırma'da kurulan fabrikada üretilecek bor karbürün kilogram değeri 40 bin doları buluyor. Bununla yapılacak zırhta ise rakam 10 katına çıkıyor.

Ekonomi

23.01.2024, 20:35

Yüksek teknolojili ürünler için stratejik hammadde durumundaki bor madeni konusunda Türkiye dünyada rakipsiz bir konumda bulunuyor. Çünkü tespit edilen toplam rezervlerin yüzde 72'den fazlası Türkiye'de... 

Eskişehir-Kırka, Balısekir-Susurluk, Bursa-Kestelek ve Kütahya-Emet'teki bor yataklarının orta ve uzun vadede ekonomiye yüzlerce milyar dolar kazandırması bekleniyor. 

Şimdiye dek çoğunlukla hammadde olarak yurtdışına ihraç edilen bor madeni araştırma-geliştirme çalışmalarında elde edilen başarıyla birlikte artık yüksek teknoloji ürünü olarak pazarlanacak. 

Bu yolda stratejik tesislerden biri Balıkesir'in Bandırma ilçesinde inşa edildi. Açılışını 19 Mart günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı tesiste, askerî zırh için vazgeçilmez önemdeki 'bor karbür' üretimi gerçekleşecek. 

Bandırma'ya 100 milyon dolarlık yatırımla kurulan tesiste kilogram değeri 40 bin doları bulan zırh malzemesi bor karbür üretilecek. Tesis Türkiye'yi Rusya, Çin, ABD ve Almanya'dan sonra bor işleyen beşinci ülke yapacak.

Darbelere karşı dayanıklılığı, kurşun-mühimmat geçirmez özelliği ve sertliği nedeniyle askerî araçlarda tercih edilen bor karbür, hazır zırh malzemesine dönüştürüldüğünde ise kilogram değeri 400 bin dolara kadar çıkıyor. Bandırma'daki tesiste yılda 1350 ton bor karbür malzemesi imâl edilecek. 

Yüksek teknolojili ürün haline getirilecek bor madeninin ihracat için neden önemli olduğuna dikkat çekmek için klipler hazırlayan Enerji Bakanlığı 'cevherin mücevhere dönüştüğü' süreci şöyle anlatıyor:

IMF'de siber saldırı krizi: Soruşturma başlatıldı Haberi Görüntüle

Yarın herkes A101'e koşacak! 29 Mart A101'de bayram alışverişi için... Haberi Görüntüle

BORUN DEĞERİ 300 KAT ARTARSA NE OLUR?

"Bor cevherinin değeri 300 kat artsa ne olur? Üstün teknolojili ve yüksek kârlı ürünler olur.

60 milyar dolarlık bor hammaddeli küresel ürünler pazarında ülkemiz lider olur. ALTAY tankına zırh olur. ATAK helikopterine pervane olur. Yerli roketlerimize yakıt olur. 

Başka ne olur? Hatay'da hastane olur, çiftçiye destek olur, toprağa bereket olur, kalekoldan evine sağlıkla dönen Mehmetçik olur, Kahramanmaraş-Elbistan'da güzel bir okul olur, iki kıtayı birbirine bağlayan köprü olur, yol olur; Adıyaman'da kurulan fabrikalarda evine yüzü gülerek giden bir anne olur, baba olur... 

Kısaca milli gelire yepyeni bir güç olur. Ülkemizin stratejik madeni bor cevherinin değerini 300 kat artırarak mücevhere dönüştürecek bor karbür üretim tesisimizi açıyoruz."

Altında fırtına öncesi sessizlik! Fed kararı altın fiyatlarını nasıl etkiler?... Haberi Görüntüle

Ayın 17, 18, 19, 20, 21'inde emekli maaşı alanlar dikkat!... Haberi Görüntüle

ROKET NOZÜLÜYLE DEĞERİ 35 BİN KAT ARTIYOR

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, bor cevherindeki katmadeğeri artırarak elde edilecek sonuçları şu cümlelerle özetlemişti: 

"Bor cevherindeki katmadeğer, borik asit gibi rafine ürünlerde 7 katına, bor karbür gibi ürünlerde 300 katına, bor karbürün kullanıldığı zırh sektöründe 2 bin katına, hatta roket nozül yapımı sektöründe 35 bin katına çıkmış oluyor. 

Maden çeşitliliği açısından 168 ülke arasında 8. sıradayız. Doğal taş ihracatında Çin'den sonra yüzde 13,4'lük pay ile 2. sıradayız. 

Eskişehir Kırka'da dünyada ilk defa sıvı bor atığından lityum üretilecek. İhracatımız 10 kattan fazla artarak 6 milyar dolar seviyesine geldi. Bor feldspat ve pomza üretiminde dünya lideriyiz. Trona/soda külü, perlit ve krom üretiminde dünya ikincisi, manyezit ve diatomit madeninde dünya üçüncüsüyüz."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading