• G.ALTIN

    4.106,84

  • DOLAR

    38,4202

  • EURO

    43,8625

  • BIST 100

    9.306,96

  • BITCOIN

    $93.583

Kesme altına yasak: Kuyumcularda yeni dönem başladı!

Kesme altına yasak: Kuyumcularda yeni dönem başladı!

Kesme altın yasaklandı! Resmi Gazete’de yayımlanan kararla bireysel satış sona erdi. İşte kuyumculardaki yeni dönem ve piyasa etkileri...

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle birlikte kesme altının bireysel satışı yasaklandı. Yatırımcılar arasında giderek daha fazla tercih edilen bu altın türüne getirilen yasak, sektör temsilcilerinin ve vatandaşların şikayetleri dikkate alınarak alındı. Bundan böyle kesme altın, yalnızca kuyum işletmeleri ve kıymetli maden ticareti yapan vergi mükellefi gerçek kişilere satılabilecek.

KAYIT DIŞILIĞI ÖNLEMEK İÇİN YENİ ADIM

Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren düzenleme, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in daha önce duyurduğu kıymetli maden piyasasında kayıt dışılığı önlemeye yönelik adımlardan biri olarak hayata geçirildi. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’da yapılan değişiklikle, kesme altının kontrolsüz satışı engellenecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kaynakları, kesme altının standart bir üretim şekli olmaması nedeniyle suistimale açık hale geldiğini ve bu durumun tüketiciler açısından risk yarattığını belirtti.

KESME ALTIN NEDEN YASAKLANDI

Son dönemde kuyumcularda hızla yaygınlaşan kesme altının:

Herhangi bir standardının bulunmaması, kayıt dışı işlemleri artırması, tüketiciler için güvenlik riskleri oluşturması, vergi denetimlerini zorlaştırması

gibi nedenlerden dolayı yasaklandığı ifade ediliyor.

Yeni düzenlemeye göre, artık yalnızca yetkili kuyumcular ve kıymetli maden ticareti yapan vergi mükellefi kişiler kesme altın alıp satabilecek.

YURT DIŞINA PARA ÇIKARMA LİMİTİ GÜNCELLENDİ

Öte yandan, aynı düzenleme kapsamında yurt dışına serbestçe çıkarılabilecek nakit para limiti de artırıldı. Daha önce 25 bin lira olan üst sınır, 185 bin liraya yükseltildi. Bu değişiklik, döviz kurlarındaki yükseliş ve suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesine yönelik kimlik tespit düzenlemeleri dikkate alınarak yapıldı.

Ayrıca, yurt içinden sağlanan döviz ve kıymetli maden kredilerinde, kredi kullanan işletmelerin grup şirketleri veya hissedarları tarafından döviz cinsinden teminat verilmesine de izin çıktı.

Avatar
İbrahim Hakkı Yazıcı