Yandex Metrica

'Kent Tarımı' modelinde start verildi! Vatandaş sebze meyveyi yüzde 50 ucuz yiyecek

'Kent Tarımı' modelinde start verildi! Vatandaş sebze meyveyi yüzde 50 ucuz yiyecek

Tarımsal kalkınma için ''Kent Tarımı'' modeli hayata geçiriliyor. İlk uygulamaya İzmir Dikili'de start verilirken sırada 39 il var. 'Kent Tarımı' modeliyle şehirlerin yanıbaşında üretilecek ürünlerle, vatandaş yüzde 50 ucuz sebze-meyveye kavuşacak. Yıllık 500 bin ton sebze üretilmesi planlanıyor...

Ekonomi

23.01.2024, 19:53

Pandeminin ardından Rusya-Ukrayna savaşuyla birlikte gıda arzında yaşanan sıkıntısal küresel boyutta etkisini gösterirken Türkiye birçok önlemle bu sıkıntıyı en aza indirgemiş durumda. 

ATM'lere yeni sistem geliyor! Tuşlara basmanıza gerek kalmadı ATM'lere yeni sistem geliyor! Tuşlara basmanıza gerek kalmadı Haberi Görüntüle

ÜRETİM İÇİN ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ İNŞA EDİLİYOR

Bu kapsamda vatandaşın sebze meyveyi ucuza almasını sağlayacak 'Kent Tarımı' modeli hayata geçiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen projede bir taraftan fide dağıtılırken diğer taraftan tüm şehirlerin kenarlarında tarım ürünlerinin üretimi için Organize Sanayi Bçkgeleri inşa ediliyor.

Bakan Bayraktar'dan petrol müjdesi: Gabar'da rekor kıracağız Bakan Bayraktar'dan petrol müjdesi: Gabar'da rekor kıracağız Haberi Görüntüle

YILLIK 500 BİN TON SEBZE ÜRETİLECEK

SABAH'ın aktardığı habre göre, 40 ilde, 57 Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması planlıyor. Tamamı faaliyete geçtiğinde yıllık 500 bin ton sebze üretilecek. Seralar jeotermal kaynakla ısıtıldığı için enerji maliyeti yüzde 40-50 oranında azalacak. Şehirlerin ihtiyacı yerelden karşılanacağı için ulaşım maliyetleri de düşecek. Bu da üretim maliyetlerini aşağı çekecek. Böylece vatandaş hem taze hem de ucuza sebze-meyveye kavuşacak.

Gram altın rekora doymuyor! Yeni zirve ile yatırımcıları kendine çekiyor: İşte güncel rakamlar Gram altın rekora doymuyor! Yeni zirve ile yatırımcıları kendine çekiyor:... Haberi Görüntüle

SERALARDAN İLKİ İZMİR DİKİLİ'DE KURULUYOR

Bu seralardan ilki İzmir'de kuruluyor. Dikili'deki 3 milyon metrekare alanda tarım yapılacak. Bölgeyi Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider ve Tarım Reform Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç mihmandarlığında gezdik.

Dünya Bankası'ndan Türkiye açıklaması: İşte 18 milyar dolarlık paketin ayrıntıları Dünya Bankası'ndan Türkiye açıklaması: İşte 18 milyar dolarlık paketin ayrıntıları Haberi Görüntüle

'BATAKLIKTAN BEREKET FIŞKIRACAK'

Gizligider, "Burası tamamen bataklıktı. Şimdi bataklıktan bereket fışkıracak" diyor. Bölgede iş makineleri harıl harıl çalışıyor. Hafriyat başlamış durumda... 2023 sonunda altyapısının tamamlanması 2024 sonuna kadar da bitirilmesi hedefleniyor. Alanın yüzde 55'i sera, 33'ü sanayi parseli olarak belirlenmiş.

Yüzde 100'ü satılmış... İzmir Dikili'deki Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin başında olan Ali Osman Öğmen, "Antalyalı firma da var, Hollandalı firma da... Avrupa'nın en büyük sera kümelenmesi olacak" diyor.

EMEKLİLERİ İLGİLENDİRİYOR! Yargıtay'dan emsal maaş kararı: Geçmiş tahsilatlar geri alınabilecek mi? EMEKLİLERİ İLGİLENDİRİYOR! Yargıtay'dan emsal maaş kararı: Geçmiş tahsilatlar geri alınabilecek... Haberi Görüntüle

3 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Bölge 3.500 kişiye iş imkânı yaratılacak. Projede istihdam edileceklerin yüzde 90'ı kadın olacak. Yılda 80 bin ton üretim planlanıyor. 5 milyar liralık yatırım yapılıyor. Eonomiye yıllık 1.6 milyarlık katkı sağlanması hedefleniyor. Bölgede 21 noktada jeortermal kaynaklar için sondaj planlanıyor.

4 farklı yenilenebilir enerji kaynağının kullanılacağı tek OSB olacak. 2 rüzgar turbini, bir biyokütle tesisi, 169 dekar alanda da güneş santrali kurulacak. Buradan çıkan atıklar da biyoenerjiye dönüşecek. Reorganizasyonla jeotermal suları yeniden kullanılabilecek. Bölgede Seracılık Eğitim ve Ar- Ge Merkezi de inşa ediliyor.

Piyasadaki sahte altın oranı arttı: Darphane'den yatırımcılara önemli uyarı! Piyasadaki sahte altın oranı arttı: Darphane'den yatırımcılara önemli uyarı! Haberi Görüntüle

SIRA NEVŞEHİR VE AĞRI'DA

Dikili'deki Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi Türkiye'nin en büyüğü... Ondan sonra 1.352 dekar alanda kurulacak olan Nevşehir-Kozaklı'daki bölge geliyor. Ebubekir Gizligider'in verdiği bilgiye göre, orada da çalışmalar hızlanmış. Ağrı- Diyadin'de 1.300 dekar alanda kurulacak olan projein de altyapı inşaatının temeli atılmış.

Bunların dışında altyapı inşaatları tamamlanan seralar da var. 729 dekar alanda kurulan Denizli- Sarayköy'deki jeotermal ısıtmalı sera OSB'de altyapı inşaatları tamamlandı. Sera işletme inşaatları devam ediyor. Burası faaliyete geçtiğinde yıllık 20 bin ton sebze üretimi yapılacak. 750 kişiye istihdam sağlanacak.

Emeklilere özel indirimler yolda: Emekliler vergiden muaf mı olacak? Emeklilere özel indirimler yolda: Emekliler vergiden muaf mı olacak? Haberi Görüntüle

BAKANLIK DİĞER ŞEHİRLER İÇİN DE HAREKETE GEÇTİ

Kent Tarımı projesi için bakanlık diğer şehirlerde de adımlar atmaya başladı . 40 ilde 57 Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurmayı planlıyor. Bunların 31'i hayvansal üretim, 25'i bitkisel üretim, 1'i su ürünleri yetiştiriciliği üzerine olacak. 34'üne tüzel kişilik kazandırılmış durumda... Ağrı-Diyadin, Aydın-Efeler, Denizli-Sarayköy, Kütahya-Simav, Nevşehir-Kozaklı'da jeotermal ısıtmalı seralar için düğmeye basıldı.

Adana-Karataş, Malatya- Yazıhan, Samsun-Bafra, Zonguldak-Çaycuma'da sera kurulacak. Balıkesir- Edremit, İzmir-Bayındır, Yalova'da çiçekçilik, İzmir- Kınık'ta da tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirilecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading