Katarlılar Türkiye'nin gizli hazinesini keşfetti! Tonlarca altın gün yüzüne çıktı

Katarlılar Türkiye'nin gizli hazinesini keşfetti! Tonlarca altın gün yüzüne çıktı

Katarlı QNB Finansbank ekonomistleri tarafından Türkiye'nin gizli altın rezervleri üzerine bir harita hazırlandı. Bu harita sayesinde Türkiye'deki gerçek altın rezervlerinin yerleri de belirlendi.

Dünyada yıllardır güvenli liman olarak kabul edilen altın, özellikle küçük yatırımcılar arasında en popüler tercihlerden biri haline gelmiştir. Herhangi bir resmi veri olmamasına rağmen, Katarlı QNB Finansbank ekonomistleri tarafından Türkiye'de tonlarca yastık altı altının bulunduğu söylenmektedir.

5 BİN 170 TON ALTIN STOKU

Sözcü'nün aktardığına göre, Katarlı QNB Finansbank ekonomistleri, 1992 yılından bu yana olan verileri kullanarak Nisan ayının sonunda Türkiye'de 5 bin 170 ton (388 milyar dolar değerinde) altın stoku olduğunu hesapladılar. Bu verilere 1992 yılı öncesindeki veriler de eklenirse, tahmin edilenden çok daha fazla altın rezervinin olduğu ortaya çıkıyor.

Son bir yılda altın stoku hızla artarak 351 tona ulaştı, ki bu da 22,7 milyar dolar değerinde. Bu hesaplamaya göre, 5 bin 170 tonluk toplam altın stokunun 4 bin 24 tonu (304 milyar dolar değerinde) kayıt dışında bulunuyor.

YÜZDE 77,8 YASTIK ALTINDA

Türkiye'deki altın stokunun %77,8'i yastık altında bulunuyor. Yastık altındaki altın tutarları 2022 Mayıs ile 2023 Eylül arasında zaman içerisinde 43,5 milyar dolarlık bir artış gösterdikten sonra Mart ayına kadar olan son 6 aylık süreçte kümülatif olarak değişiklik göstermedi. Ancak Nisan ayında 1,9 milyar dolarlık bir artış yaşandı. Bu artış, Ağustos 2023'ten sonraki en yüksek aylık artış olarak kaydedildi.

Yastık altında bulunan altın miktarı, 2022 Mayıs'ta 3 bin 320 tonken, geçen 2 yıl içinde neredeyse 700 ton artarak yükseldi. Ekonomistlere göre, 2007-2017 yılları arasındaki altın yatırımları, 2017'den sonra yeniden artmaya başladı. Ancak mevduat faizlerindeki artışla birlikte, önümüzdeki dönemde ters dolarizasyon eğiliminin devam edeceği ve bu bağlamda yastık altı altına olan talebin azalabileceği tahmin ediliyor.

Yastık altı altınlarla ilgili olarak, zaman zaman önemli adımlar atıldı. Geçen yılın Nisan ayında yapılan düzenlemelerle birlikte, bankalardaki değerli maden hesapları 527 ton seviyesine kadar yükseldi. Ancak sonrasında altın yatırımlarının yastık altına kayması ve Külçe Altın Mübadele (KKM) işlemlerinin etkisiyle bu miktar düştü ve Nisan 2024 itibariyle bankalarda 482 tonluk bir bakiye kaldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile bankalar arasında kayıtlı olarak toplam 1146 ton altın bulunuyor.