Yandex Metrica

Karadeniz'deki savaşın nedeni gaz hidrat kaynakları mı? Dünya rezervinin 5'te 1'i orada!

Karadeniz'deki savaşın nedeni gaz hidrat kaynakları mı? Dünya rezervinin 5'te 1'i orada!

Karadeniz derinliklerinde devasa ölçekte bir enerji kaynağı bulunuyor: Gaz hidrat... Doğalgaz ve kaya gazından çok daha verimli olan bu madde gelecekte Türkiye'ye büyük avantajlar sağlayacak. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin altındaki sebeplerden birinin, bu ülkeyi Karadeniz kaynaklarından dışlamak olduğu belirtiliyor.

Ekonomi

07.04.2024, 14:18

Doğalgaz ve kaya gazına göre çok daha verimli olduğu belirtilen gaz hidratın dünyada 10 trilyon metreküplük rezervi var. Bunun yüzde 20'lik kısmı Karadeniz'de bulunuyor. Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için acele etmesinin altında bu ülkeyi deniz rezervlerinden mahrum etme kaygısı bulunduğu belirtiliyor. Karadeniz'de zengin enerji kaynakları üzerindeki hakimiyet mücadelesi en çok da Türkiye'yi ilgilendiriyor. 

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre Türkiye Karadeniz'de çok büyük miktarda gaz hidrat rezervleri keşfetti. Gaz hidratın doğalgaz ve kaya gazına göre çok daha verimli bir enerji kaynağı olduğu biliniyor. Buna göre, 1 metreküplük gaz hidrat 164 metreküp doğalgazı içerisinde tutabiliyor. Gaz hidrat, konsantre yapısı ile katma değerli bir kaynak olarak öne çıkıyor. 

Türkiye Petrolleri son dönemde Piri Reis araştırma gemisi ile gaz hidrat rezervi konusunda ciddi çalışmalar yürüttü. Araştırmalar sonucu elde edilen bulgular bölgedeki rezervin Türkiye'nin 55 yıllık doğalgaz tüketimini karşılayacak miktarda olduğunu gösteriyor.

Dünyadaki toplam gaz hidrat rezervinin 10 trilyon metreküp dolayında olduğu sanılıyor. Bu rezervin yüzde 20'si Karadeniz derinliklerinde. Dünya Enerji Konseyi raporuna göre Rusya, gaz hidrat maddesini 1970 yılından bu yana ticari olarak kullanıyor. 

Gaz hidrat rezervinin Türkiye'de işlenmesi konusunda Deniz Jeofiziği Sismik Laboratuvarı ile TÜBİTAK ortaklığında çalışmalar yürütülüyor. Edinilen bilgilere göre, kaynağın çıkarılarak ticari hale getirilmesi için birinci aşama tamamlandı. Rezervlere ilişkin haritalandırma yapıldı. Bu konuda teknoloji geliştirmiş ülkelerden know-how desteği alınması planlanıyor. Gaz hidratın içinde karbondioksit, hidrojen ve sülfür bulunuyor.

Motorine indirim mi geliyor 23 Nisan? Motorine bugün indirim var mı, işte güncel akaryakıt fiyatları Motorine indirim mi geliyor 23 Nisan? Motorine bugün indirim var... Haberi Görüntüle

BİNALİ YILDIRIM DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Karadeniz'deki devasa enerji kaynakları konusuna AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım dikkati çekmişti. Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir TV programında Yıldırım, Karadeniz'deki gaz hidrat rezervine dikkat işaret ederek şunları söylemişti: 

"Karadeniz'in bizim olan kısmında veya karşı tarafta 150 metrenin altında ne var biliyor musun orada? Hidrojen sülfür var. Hidrojen sülfür geleceğin en temiz yakıtı. Yani hidrojeni sülfürden ayırıyorsunuz, yakıt oluyor. Hem de en kaliteli yakıt. Buradaki hidrojen sülfür miktarı o kadar fazla ki şu anda teknolojisi biraz henüz tam gelişmedi ama bütün ülkeler bütün imkanlarıyla 2030 için 2040 için bunu geliştiriyor. Dünyanın ihtiyacının 45 katı bizde, evet."

Bakan Uraloğlu müjdeyi verdi: Sivas-İstanbul seferleri başlıyor! Süre kısalacak Bakan Uraloğlu müjdeyi verdi: Sivas-İstanbul seferleri başlıyor! Süre kısalacak Haberi Görüntüle

RUSYA KAYNAKLARI KONTROL ETMEK İSTİYOR

Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Karadeniz’de ciddi anlamda ‘gaz hidrat’ rezervi olduğuna dikkat çekerek "Ukrayna’nın işgalinin altında bu kaynakları kontrol etme istediği de var" dedi. Yaycı, son dönemde Karadeniz’de yer alan zengin enerji kaynaklarının neden bu kadar dillendirildiğini daha iyi anlamak gerektiğini ifade ederek şunları kaydetti: 

Cihat Yaycı

"İki yıl önce üniversite ve araştırma şirketleri ile bu bölgedeki enerji kaynaklarının keşfedilmesi ve ticarileşmesi için bir çalışma yaptık. Hâlihazırda çıkarılabilecek ve bunun yanında haricen tespit edilen kaynak, Türkiye’nin doğalgaz tüketimini 272 yıl karşılayabilir. Ancak ülkemiz 1986 yılında Sovyetler Birliği ile Münhasır Ekonomik Bölge anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşma 1997 yılında da Rusya, Gürcistan ve Ukrayna ile teyit edilmiştir. Kısacası hiçbir ülke bizim kaynaklarımıza dokunamaz, bu bir savaş sebebidir. Ancak Rusya’nın sadece NATO tehdidi ile Ukrayna’yı işgal ettiğini söylemek, resme doğru bakmadığımızı gösterir. Rusya kuruluşundan bu yana sıcak denizleri kontrol etmeyi hep istemiştir. Burada hedef Türkiye demek de doğru olmaz. Ancak, Rusya Orta Asya’nın dışında Karadeniz’de de hâkimiyet kurma çabasına girmiştir."

4C'li ve emekliye ek 16 bin TL ödeme! 30 Haziran 2024 tarihine kadar başvuru! 4C'li ve emekliye ek 16 bin TL ödeme! 30 Haziran... Haberi Görüntüle

DOĞALGAZDAN ÇOK DAHA VERİMLİ

"Ukrayna ve Gürcistan’da da ciddi anlamda gaz hidrat rezervi vardır. Bunu anlattığımızda afaki geliyor olabilir ama altını çizmekte fayda var. Gaz hidrat, oluşumu gereği doğalgazdan çok daha verimli bir kaynaktır. Ukrayna’nın işgali altında bu kaynakları kontrol etme isteği de var. Rusya bu kaynakların paylaşımı konusunda Türkiye ile orta vadede bir anlaşmazlığa düşmeyecektir ama Rusya, işgalci ve saldırgan politikasını sürdürecek. Bu uzun vadede Türkiye’ye yansır mı bilinmez..."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading