Kalkınma Yolu projesinde büyük değer üretebilme potansiyeline sahip olan enerji alanında "petrol, doğalgaz ve elektrik iletim hatları" üzerinde yoğun çalışmalar devam ediyor. Irak ekonomisine büyük katkı sunacak projelerin hayata geçmesiyle Türkiye'yi de yakın gelecekte küresel enerji güvenliğinin kilit aktörü haline getirebileceği belirtiliyor.
Kredi kartı limiti nasıl düşürülür?BASRA'YA ALTERNATİF CEYHAN BORU HATTI
Irak'tan çıkan 3 milyon varil petrolün tek çıkış noktasının Basra olmasından hareketle alternatif olarak bu miktarın yaklaşık yarısının dünya piyasalarına sevk edilmesine imkan sunabilecek Silopi-Ceyhan Boru Hattı öne çıkıyor. Bu hat an itibariyle yaklaşık 1 buçuk milyon varil petrol nakline imkan sunuyor. Olası bir jeopolitik kriz, siyasi sorun ya da risk ortaya çıkarsa, Basra'dan sevk edilen petrolün dünya piyasalarına ulaşamaması halinde fiyatlarda astronomik artış başta olmak üzere yaşanabilecek sorunların önüne geçilebilecek.
Otomobil piyasasında büyük fırsat! Bazı otomobil modellerinde büyük indirimTÜRKİYE-IRAK ARASINDA 50 MİLYAR DOLARLIK İŞBİRLİĞİ
1.5 milyon varile kadar petrolün Türkiye üzerinden Güney-Kuzey koridoru ve Akdeniz Çanağı ülkelerine ( İspanya, Fransa, İtalya, Portekiz, Yunanistan, Mısır vs) hitap edecek şekilde nakli mümkün olabiliyor. Bu projenin hayata geçmesi durumunda iki ülke arasında yıllık 50 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaşılabileceği öngörülüyor.
Son 15 gün! GSS borcu olanlar aman dikkat! Sonu hapiste...DOĞALGAZ ALANINDA DA YENİ İŞBİRLİĞİ DOĞABİLİR
İki ülke enerji işbirliğinde önemli alanlardan biri de doğalgaz. Boru hatları ve doğalgaz sahaları noktasında çalışmalar yapılıyor. Irak doğalgaz rezervlerine sahip bir ülke olmasına karşın dünyadan doğalgaz ithal ediyor. Doğalgaz boru hatlarının tamamlanması ve Irak'ta doğalgaz üretimi yapılabilmesi halinde bu alanda büyük işbirliği potansiyelinin de mevcut olduğuna işaret ediliyor.
Fahiş zam yapan emlakçılara af yok! Bakanlık cezayı kestiELEKTRİK İLETİM HATLARI
Irak halihazırda Türkiye'den elektrik ihraç ediyor. Bu alanda ülkedeki altyapının geliştirilmesine katkı verilerek bu durumun tersine dönebileceği de ifade ediliyor.Elektrik iletim hatları da iki ülke arasında önemli bir işbirliği alanı olarak öne çıkıyor. Ankara, enerji başta olmak üzere Irak ile gerçekleştirilecek projelerde iki tarafın da çıkarına olacak şekilde hareket edilmesinin öneminin altını çiziyor.
Güneş enerjisi ile dev tasarruf! Sanayide temiz enerji kullanımı artıyorKALKINMA YOLU PROJESİ NEDİR?
Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye'yi Basra Körfezi'ndeki Faw Limanı'na bağlayacak. Yeni İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek ve ortak fayda üretecek.
Temelleri 2005 yılında atılan Basra Körfezi’nden başlayarak Divaniye, Necef, Kerbela, Bağdat ve Musul gibi Irak’ın önemli kentlerini aşarak Türkiye’ye, dolayısıyla Avrupa’ya ulaşacak Kalkınma Yolu Projesi’nde somut adımlar atıldı.
Dolar haftayı kaçla açtı? İşte 07.10.2024 pazartesi günü Dolar/TL kuru...TARİHİ İPEK YOLU CANLANDIRILACAK
Esasen tarihi İpek Yolu'nun canlandırılması için stratejik önem taşıyan ve Türkiye'den başlayarak Kafkaslar'a, oradan da Hazar Denizi'ni aşarak Türkmenistan ve Kazakistan'ı takiben Orta Asya ve Çin'e ulaşan Orta Koridor'un önemi her geçen gün artıyor.
Bakan Şimşek net konuştu: Ana hedefimiz enflasyonu düşürmek!TİCARET TRAFİĞİNİN KALBİNDE YER ALIYOR
Rusya'nın içinde bulunduğu "Kuzey Koridoru" ile İran'ın içinde yer aldığı "Güney Koridoru"na alternatif oluşturan Orta Koridor, Çin ile Avrupa'nın bütünleşmesi adına önemli bir yere sahip bulunuyor. Pekin'den Londra'ya uzanan bu hat, yıllık 600 milyar doları aşkın ticaret trafiğinin tam ortasında yer alıyor.
Peynir ekmek gibi sıfır araç satacaklar! Hyundai gemileri yaktı: Hem...ÇİN VE AVRUPA ARASINDA TİCARİ MALİYETLER AZALACAK
Süveyş Kanalı'na kıyasla 15 günlük kazanım sağlanması amaçlanan proje, Basra'daki inşaat halindeki FAV Limanı'nı Türkiye'ye bağlayacak 1.275 kilometrelik demir yolu ve kara yolu ağı ile hayata geçirilecek. Katar ve BAE, projeye yatırımcı olarak katılmakta istekli görünüyor.Bu projeyle, Çin ve Avrupa arasındaki ticaret maliyetlerinin önemli ölçüde azaltılması bekleniyor.
Ev sahibi artık müşteri seçiyor! O meslek grubuna ev yok:...MEVCUT ULAŞTIRMA KORİDORUNUN TAMAMLAYICISI
Proje Çin’in Kuşak ve Yol Girişiminin diğer ayakları, ABD destekli Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru ve İran’ın bölgesel ticaret yollarına yönelik planlarıyla rekabet içinde görülse de uygun maliyet ve kısa mesafenin yanında mevcut ulaştırma koridorlarının tamamlayıcısı da olma potansiyeli taşıyor.
Türkiye'nin en yoksul 4 ili belli oldu: İlk sıradaki şehir...TÜRKİYE'NİN LOJİSTİK ALT YAPISI GÜÇLENECEK
Bu projenin hayata geçirilebilmesi için Türkiye'deki kısmında önemli lojistik altyapısı güçlendirme yatırımları gerekecek. Şimdiki haliyle böylesine büyük bir operasyonu yürütecek bir lojistik alt yapımız yok.
Yatırım için ‘en değerli hazine’ dedi! İslam Memiş’ten altın değerinde...TÜRKİYE'NİN TİCARETİ AÇISINDAN STRATEJİK BİR ADIM
Türkiye, bu projeyi Körfez ülkeleriyle ticareti güçlendirmek için stratejik bir adım olarak görüyor. Zirve, Türkiye ve Irak arasındaki ikili ilişkileri geliştirme çabalarının bir parçası olarak düzenleniyor. Geçmişte Türkiye ve Irak arasında imzalanan anlaşmaların genellikle tam anlamıyla uygulanmadığı göz önüne alındığında, bu durumun mevcut projeye dair bazı endişeleri beraberinde getirmesi, gidişatın ne olacağı konusundaki merakı daha da artırıyor.
Altın hafta başında rekor tazeledi! Uzmanından kritik uyarı: Altın piyasasında...320 KİLOMETRELİK OTOYOL PLANLANDI
Kalkınma Yolu Projesi'nde Türk ve Irak hükümetleri, devam eden çalışmalara ek olarak 23,8 milyar dolarlık yatırım yapacak. Türkiye, bu yatımları demir ve kara yolları için gerçekleştirecek.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kalkınma Yolu Projesi kapsamında yürüttüğü çalışmalarla ülkeden geçen 2 bin 88 kilometrelik demir yolu bağlantısı için 615 kilometrelik yeni hat, 1912 kilometrelik kara yolu koridoru içinse 320 kilometrelik yeni otoyol yatırımı planladı.
Yorum Yaz