İyi çalışan bir zihnin tetikleyicisi durumundaki kahve, milyonlarca kişinin vazgeçilmezi durumunda. Pandemiyle birlikte sarsılan ekonomiler ve artan girdi maliyetleri ne yazık ki bu ürünü de etkiledi. Kahve fiyatları 2021 itibariyle son 11 yıldaki en büyük yükselişine imza attı.
Kahve fiyatları için gösterge olarak kabul edilen 'Arabica' cinsi çekirdeğe ilişkin vadeli kontratlar, bu sene New York piyasasında yüzde 76 yükselerek pound başına 2.25 dolara kadar çıktı.
Dünyanın en büyük Arabica kahve çekirdeği üreticisi olan Brezilya'da olumsuz iklim koşulları ve kahve plantasyonlarındaki azalma küresel tedarik sıkıntılarını artırdı. Bununla birlikte navlun ve lojistik kısmında yaşanan fiyat artışları da kahve fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu.
Kahve fiyatlarındaki astronomik artış, aynı zamanda bu ürünün yatırımcısına servet kazandırdı. Emtia piyasasında geçen yıl yatırımcısına en fazla kazandıran ürün yüzde 76,3 ile kahve oldu.
Kahveyi yüzde 50,8 ile Brent petrol, yüzde 46,4 ile pamuk, yüzde 41,9 ile alüminyum, yüzde 40,8 ile doğalgaz izledi.
Geçen yıl çinko yüzde 31,9 getiri sağlarken, bakır yüzde 26, nikel yüzde 25,5, mısır yüzde 22,6, şeker yüzde 21,2, buğday yüzde 20,3, kurşun yüzde 18,4 değer kazandı. Emtia yatırımcısı geçen yıl en az kazancı yüzde 2,2 ile soya fasulyesinden sağladı.
Tarımda yeni destekleme modeli! Bakan Yumaklı'dan mazot ve gübre müjdesiTİCARETTE PETROLDEN SONRA GELİYOR
Su ve çaydan sonra dünyada en çok tüketilen içecek olan kahve, aynı zamanda petrolden sonra ticareti en çok yapılan hammadde durumunda. Dünyada her yıl 400 milyar fincanı aşkın kahve içildiği sanılıyor.
Kahve ağacı, 23. kuzey ve 25. güney paralelleri arasındaki ülkelerde yetişiyor. Arabica ve Robusta türünde iki ayrı türden elde edilen çekirdekler Ekvator iklimine sahip ülke ekonomileri için hayati önemde.
Milli hızlı trende ilk test! Bakan Uraloğlu merak edilen tarihi...BREZİLYA LİDER DURUMDA
Dünya kahve üretiminde lider durumdaki Brezilya'da 2020 yılında 2,5 milyon ton ürün elde edildi. İkinci sıradaki Vietnam'da ise rekolte 1,6 milyon ton düzeyinde. Üretim miktarı 1 milyon tonun altında bulunan diğer ülkeler sırasıyla şöyle: Kolombiya, Endonezya, Etiyopya, Honduras, Hindistan, Uganda, Meksika, Guatemala. Dünyada toplam kahve üretiminin 10 milyon ton olduğu sanılıyor.