Yandex Metrica
SON DAKİKA
İstanbul Havalimanı'ndan 2050'ye kadar 'sıfır emisyon' taahhüdü

İstanbul Havalimanı'ndan 2050'ye kadar 'sıfır emisyon' taahhüdü

İstanbul Havalimanı, Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin (ACI) tarafından başlatılan ve 238 havalimanının yer aldığı 2050 yılına kadar "Net Sıfır CO2 Emisyonu" taahhüdüne katıldı.

Ekonomi

23.01.2024, 17:52

İstanbul Havalimanı İşletmesi İGA, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda çalışmalara devam ettiklerini, gençlere daha temiz bir dünya emanet etmek için harekete geçerken, İstanbul Havalimanı'nın en geç 2050 yılına kadar sıfır emisyon taahhüt ettiğini açıkladı.

En düşük emekli maaşı 15 bin TL'ye çıkıyor! Seçim öncesi... Haberi Görüntüle

NET SIFIR CO2 EMİSYONU TAAHHÜDÜ

İlk olarak ACI'nın Haziran 2019'da başlattığı “ACI Net Zero 2050”, iklim sorununa karşı havalimanlarını eyleme geçirme ve karbondan arındırma amacıyla oluşturuldu. İstanbul Havalimanı, çevre ve sürdürülebilirlik programı kapsamında yürüttüğü karbon ayak izlerini yönetme ve azaltma çalışmaları neticesinde “Net Sıfır CO2 emisyonu” taahhüdü veren 238 havalimanı arasında yer aldı.

İstanbul Havalimanı’nda karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kurulumu, enerji verimlilik faaliyetleri, enerji etütleri ile sistem iyileştirmeleri, ISO 14064 Sera Gazı Yönetim Sistemi ile sera gazı hesaplamaları, ağaçlandırma çalışmaları, elektrikli araç kullanımları ve araç şarj istasyonu kurulumu gerçekleştirildi.

2050 yılına kadar sıfır emisyon hedefine ilişkin çalışmalarını sürdürecek İstanbul Havalimanı, Güneş Santrali kurulumları, elektrik şebekesinden yenilenebilir enerji satın alınması, elektrikli araç dönüşümleri ve araç şarj istasyonu kurulumları, ağır taşıtlarda bio dizel kullanımı, enerji verimlilik faaliyetleri, ağaçlandırma çalışmaları ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda hidrojen yakıtının ısınma ve ulaşım amaçlı kullanımı, baca gazından karbon yakalama teknolojilerinin yapılmasını taahhüt edeceğini bildirdi.

Bakanlıktan o yaşın üstündeki kişilere aylık 2.850 TL! 65 yaş... Haberi Görüntüle

HEDEF ÇITAYI DAHA DA YÜKSELTMEK

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu ise İGA olarak gelecek nesillere karşı ciddi sorumlulukları bulunduğunun bilincinde olduklarını belirtti. 

Bu sorumluluk bilinciyle hareket ederek daha temiz bir dünya için harekete geçtiklerini vurgulayan Samsunlu, öyle devam etti:

"Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İstanbul Havalimanı’nda 2050 yılına kadar 'Net Sıfır CO2 Emisyonu' yol haritamızı hazırladık ve bu doğrultuda agresif bir planlama yaparak karbon salım azaltım stratejimizi oluşturduk. Böylelikle, hem teknolojik hem operasyonel gerekliliklerin sürekli takip edildiği ve değerlendirildiği bir sürece dahil olduk. Birçok projemizi halihazırda hayata geçirerek 2050 yılından çok daha önce sıfır emisyon hedeflerimizi gerçekleştirmiş olacağız. Kısa vadede, enerji verimlilik faaliyetleri, enerji etütleri ile sistem iyileştirmeleri, elektrikli araç kullanımları ve araç şarj istasyonu kurulumlarını gerçekleştirdik ve önümüzdeki 2-3 sene içerisinde gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Uzun vadede, Güneş Enerji Santralleri kurulumu ve Yeşil Enerji satınalımları ile elektrik enerjisi ihtiyaçlarımızın büyük kısmını yenilenebilir kaynaklardan temin edeceğiz. Ağaçlandırma faaliyetlerimizin de önemli miktarlarda karbon emisyon yutağı haline geleceği düşüncesindeyiz. Gelişen teknolojiler takip edilerek ağır taşıtlarda bio dizel kullanımı, hidrojen yakıtının ısınma ve ulaşım amaçlı kullanımı, baca gazından karbon yakalama teknolojilerini de takip ederek emisyon azaltım fırsatlarını da değerlendireceğiz. İGA olarak amaçlarımız doğrultusunda çıtayı daha da yükseltmek en büyük hedefimiz."

Müjdeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan vermişti! Emekli banka promosyon başvurusu bugün başlıyor:... Haberi Görüntüle

ÖNCELİK İKLİM FAALİYETLERİ

ACI EUROPE Genel Direktörü Olivier Jankovec ise 2050 yılına kadar "Net Sıfır CO2" salınımı değerine ulaşabilmek için Avrupa ve dünya çapında havalimanlarıyla oluşturulan kolektif mutabakata katılımından ötürü İstanbul Havalimanı'nı tebrik etti.

Kovid-19 krizi nedeniyle sektörün karşı karşıya kaldığı ciddi zorluklara rağmen havalimanlarının iklim faaliyetlerine öncelik vermeye devam ettiğini ve bu açıklamanın da bu hususun kanıtı olduğunu belirten Jankovec, "Karbonsuzlaştırma çalışmalarını küresel hedeflerle aynı doğrultuya getirerek iklim gündemini ileri noktalara taşımak, toparlanma süreci yıllar alacak bu krizden zarar gören sektörlerin yanı sıra hiçbir sektör için kolay bir süreç olmayacak. Önümüzde gerçekleştirilmeyi bekleyen kayda değer işler var, bunun yanında iddialı net sıfır hedefine odaklanarak her zaman elinden gelenin fazlasını yapmaya gönüllü olan İstanbul Havalimanı ekibine de teşekkür etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading