İstanbul'da kira fiyatlarında büyük artış! Vatandaş şikayetçi: Önlem alınması gerekiyor
İstanbul'da ev kiraları cep yakıyor. Geçen yıllarda 2-3 bin TL bandında olan evler, bu yıl yüzde 60'dan fazla artışla 5 bin TL'den kiracı arıyor.

Kentsel dönüşümle başlayan, koronavirüs salgını, üniversitelerin açılması, yabancıların Türkiye'deki konut talebi ile fahiş rakamlara ulaşan kira fiyatları tüketicinin cebini yakıyor.
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, yaptığı açıklamada, şu anda İstanbul'da kiralarda ciddi artış olduğunu ifade ederek, artış oranlarının bölgesel bazda değiştiğini kaydetti.
KİRA FİYATLARI 10 BİN TL'YE KADAR ÇIKIYOR
"Anadolu Yakası'nda Kadıköy, Bostancı, Göztepe gibi semtlerde yüzde 50-60'lara varan, hatta daha fazla artış var. 1-2 sene önce 3 bin TL'ye bulduğunuz evi, şu anda 4-5 bin TL'den aşağı bulamıyorsunuz. 3 artı 1 evler zaten uçmuş durumda, 7 bin TL, 8 bin TL, 10 bin TL diye gidiyor. Avrupa Yakası'nda da bu hikaye Avcılar'da başladı. İki bölgede de kentsel dönüşüm var. İki bölgede de kentsel dönüşümden dolayı yaklaşık 30-50 bin hane halkı bir anda ev aramaya başladı. Bölgede bunu karşılayacak potansiyel olmadığı için de bu sefer talep diğer bölgelere kaydı, oralarda da fiyatlar yükseldi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM İLE BAŞLADI
Kiralardaki fahiş artışlar önce kentsel dönüşümle başladı. Merkez ilçeler bu artıştan o bölgelerdeki kadar etkilenmedi ama Avcılar'da 1.000 TL'lik ev, 2 bin 500 TL'ye çıktı,
Suadiye'de, Bostancı'da kiralar 4-5 bin TL'ye çıktı ki bu bahsettiğim fiyatlar 2 artı 1 evler için geçerli. İnsanlar ev bulmak için bu sefer yakın semtlere gitmeye başladı. Bu sefer o semtlerde de kiralar yükseldi. Salgın dolayısıyla memleketine giden bazı aile ve öğrenciler dönüşe başladı. Üniversite sonuçlarıyla birlikte de bir talep oluştu. Yabancılar geliyor, onlar da piyasayı yükseltti. Hepsi üst üste gelince birkaç sebepten dolayı şu anda böyle bir tablo ortaya çıktı."