Yandex Metrica

İnternetten alışveriş yapanları ilgilendiriyor! e-Devlet'ten tek tuşla başvurabilirsiniz

İnternetten alışveriş yapanları ilgilendiriyor! e-Devlet'ten tek tuşla başvurabilirsiniz

İnternet alışverişlerinde ayıplı mal ya da defolu ürünlere karşı tüketici hakem heyetlerine başvuru yapmak artık çok kolay bir hale geldi. e-Devlet üzerinden yapılacak kısa bir işlem birlikte ilgili firmayı şikayet edebilirsiniz.

Ekonomi

23.01.2024, 19:40

İnternet alışverişlerinin artmasıyla birlikte piyasada dolandırıcılık faaliyetleri de artış gösterdi. Firmalar, etik değerlerden yoksun bir şekilde müşterilerine ayıplı mal ya da defolu ürün gönderiyor. Ürünü bozuk gelen tüketici ise şikayet etmekle uğraşmak istemiyor. Ancak e-Devlet üzerinden yapılacak kısa bir işlemle, ilgili firmayı şikayet etmek mümkün.

Başkentray ile 6 yılda kaç milyon yolcu taşındı? Bakan Uraloğlu rakam verdi Başkentray ile 6 yılda kaç milyon yolcu taşındı? Bakan Uraloğlu... Haberi Görüntüle

10 DAKİKA SÜRÜYOR

Posta’da yer alan haberde, öncelikle yaşadığınız mağduriyeti artık e-Devlet üzerinden yani oturduğunuz yerden, 10 dakikalık başvuruyla da dile getirebildiğinizi aklınızdan çıkarmayın. Yani dilekçe vermek için kapı kapı kurumları dolaşmanıza gerek yok.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık Haberi Görüntüle

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

e-Devlet sayfasına giriş yapıyorsunuz, orada çıkan arama butonuna ‘tüketici hakem’ yazıyorsunuz.

Önünüze gelen ‘Ticaret Bakanlığı/ Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi’ne tıklayarak uygulamaya gidiyorsunuz.

Kimlik bilgilerinizi onayladıktan sonra ‘tüketici başvuruları’ kutucuğuna giriş yapıyorsunuz.

Açılan sayfaya istenen kişisel verilerinizi ve fatura, fiş, fotoğraf, yazışma gibi bilgilerinizi girdikten sonra bağlı bulunduğunuz bölgedeki hakem heyetini seçip başvurunuzu yapıyorsunuz.

Başvuru için karşı tarafın ticari unvanı, Mersis veya vergi numarası ile açık adresinin belirtilmesi gerekiyor.

Toplam işlem süresi en fazla 10 dakikanızı alıyor. Başvurunuzu elbette bulunduğunuz bölgedeki hakem heyeti bürolarına gidilerek de yapabilirsiniz.

Masadaki formüller: Temmuz ayında emekli maaşına ne kadar zam gelecek? Masadaki formüller: Temmuz ayında emekli maaşına ne kadar zam gelecek? Haberi Görüntüle

ÜRÜN TUTARINA GÖRE İŞLEM AŞAMALARI

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, hakem heyetine başvuru için herhangi bir ücret ödenmediğinin ve bu masrafların devlet tarafından karşılandığının altını çizerek şu bilgileri verdi:

Bireysel kullanıcılar ile piyasaya ürün ve hizmet sunanlar arasında değeri 10 bin 280 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ‘ilçe tüketici hakem heyetlerine’ başvuru yapılıyor.

15 bin 430 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ‘il tüketici hakem heyetlerine’ başvuruluyor.

Büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise 10 bin 280 ile 15 bin 430 TL arasındaki uyuşmazlıklarda ‘il tüketici hakem heyetlerine’ gitmek gerekiyor.

Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamıyor. Bunun için önce adliyelerdeki resmi arabulucuya başvurulması gerekiyor.

Uzlaşma sağlanamadığı takdirde Tüketici Mahkemesi’nde dava açılabiliyor.

Tüketici hakem heyetlerine başvuru parasal sınırı 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren 30 bin liraya yükseltilecek. İl veya ilçe tüketici hakem heyeti ayırımı ortadan kalkacak.

JP Post Bank'ın sisteminde arıza çıktı: Japonya'da 1,2 milyon para transferi gerçekleştiremedi! JP Post Bank'ın sisteminde arıza çıktı: Japonya'da 1,2 milyon para... Haberi Görüntüle

7 YILDA 338 BİN 147 BAŞVURU YAPILDI

Tüketici hakem heyetlerine bu yılın 7 ayında 338 bin 147 başvuru yapıldı. Başvurularda ilk sırada yüzde 48’lik pay ve 164 bin 451 başvuruyla perakende ticaret sektörü yer aldı. Bunu 54 bin 956 ile abonelik hizmetleri, 47 bin 447 ile finansal hizmetler sektörleri izledi. Heyetlerce söz konusu dönemde görülen uyuşmazlıkların yaklaşık yüzde 51’i tüketiciler lehine sonuçlandı. Bu dönemde e-Devlet üzerinden 203 bin 531 elektronik başvuru yapıldı. Böylece müracaatların yaklaşık yüzde 60’ı bu yolla gerçekleştirilmiş oldu. Tüketici hakem heyetleri 7 aylık dönemde toplam 648 milyon 614 bin 507 liralık uyuşmazlık tutarını değerlendirdi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading