IMF'den Türkiye değerlendirmesi: 'İki büyük başarı var'
IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye'nin politika değişiminden iki büyük başarı elde ettiğini belirterek bunlardan birinin kriz riskindeki azalış, diğerinin ise enflasyondaki düşüş olduğunu söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları ABD'de yapıldı. Bu kapsamda Avrupa bölgesi ekonomileri hakkında bilgi veren IMF Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, "Geçen yıldan bu yana Türkiye'deki politika değişiminden oldukça olumlu etkilendik." dedi.
Türkiye'nin geçtiğimiz yıldan bu yana ekonomide büyük kazanımlar elde ettiğini belirten Kammer, politika değişiminin sonucunda kriz riskine yönelik kırılganlığın azaldığını ve enflasyonun da artık düşüş eğiliminde olduğunu kaydetti.
Fakat enflasyonla mücdele konusunda yapılacakların bitmediğini vurgulayan IMF yetkilisi, "Bu, sıkı para politikasının sürdürülmesi gerektiği ve para politikasındaki kısıtlayıcılığı azaltmak için erken olacağı anlamına geliyor." diye konuştu.
"ASGARİ ÜCRET SENEDE BİR DEFA ARTIRILMALI"
Asgari ücret artışlarını da soru olarak işaret eden Kammer, gelir politikalarına odaklanılmasını tavsiye etmeye devam ettiklerini söyledi. Asgari ücrette artış yapılacaksa bunun senede iki defa değil bir defa yapılması gerektiğini bildiren Kammer, artışların ileriye dönük bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini aktardı. Daha fazla mali ayarlama yapılabileceğini de belirten Kammer, "Mali ayarlama, enflasyon konusunda yardımcı olacaktır ve ayarlama çabasının kredibilitesini her zaman artırır." dedi.
"İYİ İŞ ÇIKARDILAR"
"Genel olarak, Türkiye'deki ekonomi ekibine iyi iş çıkardıklarını söylemeliyim. Bu çalışmanın devam etmesi ve bu politikaların sürdürülmesi gerekiyor." diyem Alfred Kammer, "Türkiye halkı için sancılı bir dönem ve politika yapıcılar için zor bir dönem ancak kriz riskini azaltmak ve enflasyonu düşürmek için bu gerekli." ifadelerini kullandı.