IMF'den Türkiye değerlendirmesi: 'Cari açık düştü, kriz riski azaldı, enflasyonun seyri aşağı yönde'
IMF, Türkiye'nin ekonomik gidişatına dair bir değerlendirmede bulundu. Yapılan değerlendirmede cari açığın düştüğü, kriz riskinin azaldığı kaydedilirlen enflasyonun seyrinin de aşağı yönde olduğunun altı çizildi.
Uluslararası Para Fonu (IMF), James Walsh liderliğinde 29 Mayıs-11 Haziran'da 4. madde istişarelerini yürütmek üzere Türkiye'yi ziyaret etmişti. 19-20 Ağustos'ta yapılan sanal takip görüşmelerinin ardından Walsh'ın yaptığı açıklamada, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler aktarıldı. Açıklamada Türkiye'nin izlediği politikaların 2023 yılının ortalarından itibaren olumlu sonuçlar verdiği ve kriz risklerini önemli ölçüde azalttığı belirtildi. Cari açıktaki düşüşe dikkat çekilen açıklamada cari açığın bu yılın ilk çeyreğinde Gayrisafi Yurt İçi Hasılanın (GSYH) yüzde 2,7'sine düştüğü, piyasa duyarlılığının iyileştiği, uluslararası rezervlerin takaslar ve diğer yükümlülükler düşüldükten sonra nisandan bu yana 91 milyar dolar arttığı ifade edildi.
Türkiye'nin kredi notunun yükseldiğine işaret edilen açıklamada CDS risk priminin de 2023 ortasından bu yana yaklaşık 440 baz puan düştüğü aktarıldı.
ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK
Enflasyondaki düşüş eğiliminin devam edeceği belirtilen açıklamada "Yetkililerin duyurduğu politikalar uyarınca, IMF personeli hem GSYH büyümesinin hem de enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl düşmesini bekliyor." denildi. Açıklamada büyüme ve enflasyon tahminleri de yer aldı. 2024 büyümesinin yaklaşık yüzde 3,4 olarak gerçekleşeceği, enflasyonun ise yıl sonunda yüzde 43 seviyesinde olacağı belirtildi.
Cari açıktaki düşüşün devam edeceği vurgulanan açıklamada cari açığın GSYH'nin yüzde 2,2'sine düşeceği aktarıldı. 2025 tahminlerine yönelik enflasyon tahmini ise umut verdi. IMF'ye göre 2025 yılında enflasyonun yaklaşık yüzde 24'e düşmesi öngörülüyor. Orta vadede enflasyonda daha fazla düşmesinin güveni artıracağı vurgulanırken büyümenin bu yolla yüzde 3,5-4 seviyelerine geri dönmesinin beklendiği belirtildi. İhracattaki büyümenin de cari açığı yüzde 2 civarında tutacağı ifade edilirken uluslararası rezervlerin IMF'nin rezerv yeterlilik ölçütünün yüzde 100'ünün üzerinde kalacağı aktarıldı.
Açıklamada ayrıca Ortadoğu'da ve Ukrayna'daki savaş halinin sermaye akışlarını tersine döndürerek enflasyonun rayından çıkmasına neden olabilecek risklere işaret edildi.
"KAMU BORCU SÜRDÜRÜLEBİLİR"
"Sıkı para politikası duruşunun, manşet enflasyon ve enflasyon beklentileri TCMB'nin tahmin aralığına düşene kadar sürdürülmesi gerekecektir." denilirken Türkiye'nin kamu borcunun sürdürülebilir olduğu kaydedildi. Arıca Walsh'ın açıklamasında, Türkiye'nin haziran ayında Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) "Gri listesinden" çıkarılmasının da memnuniyet verici olduğu vurgulandı.