Yandex Metrica

Hükümetten ayçiçek yağı fiyatını düşürecek hamle! Çok daha ucuz olacak

Hükümetten ayçiçek yağı fiyatını düşürecek hamle! Çok daha ucuz olacak

Artan ayçiçek yağ fiyatlarına karşı birbiri ardına adımlar atılıyor. Gelen son bilgilere göre, ayçiçek yağının alternatifi olan ve yüzde 50 yağ içeren kanolanın Samsun'daki ekim alanları artırılacak.

Ekonomi

23.01.2024, 19:10

Kanolanın yurt çapındaki ekimi, sıvı yağ üretimi için artırılmaya devam ediliyor. Tohumunun yağ oranı yüzde 50 olan kanolanın (konza) yeni üretim alanları açılan Samsun’da, 2 bin 250 dönüm alanda üretimi yapılıyor.

Toplu taşıma bugün ücretsiz mi? 23 Nisan otobüs, metro, Marmaray bedava mı? Toplu taşıma bugün ücretsiz mi? 23 Nisan otobüs, metro, Marmaray... Haberi Görüntüle

10 BİN DÖNÜM ALAN HEDEFLENİYOR

Ayçiçeği yağına alternatif olarak üretilen kanolanın 2-3 yıl içerisinde 10 bin dönüm alana kadar üretiminin yapılması hedefleniyor.

Türkiye’de en çok kullanılan sıvı yağ çeşidi, ayçiçeği yağı. Türk mutfağındaki kullanım oranı yüzde 90 olan ayçiçeğinin ardından en çok kullanılan yağ çeşidi ise soya olarak dikkat çekiyor. İleride yaşanabilecek yağ sıkıntılarının önüne geçmek üzere Samsun’da ve Türkiye’de 15 ilde kanola ekimine ağırlık verildi.

Fırsatçıların soluğu kesilecek: Fahiş fiyatlara işyeri kapatma cezası! Fırsatçıların soluğu kesilecek: Fahiş fiyatlara işyeri kapatma cezası! Haberi Görüntüle

ÜRETİM İÇİN DESTEK PAKETLERİ AÇIKLANACAK

İHA'nın haberine göre bu çerçevede Samsun’da 2021’de 1.250 dönüm alanda ekilen kanolanın ekim alanı bu yıl 2 bin 250 dönüme çıkartıldı. Kanolaya verilecek destekler ile 2-3 yıl içerisinde Samsun’da 10 bin dönüm alanda tohumluk kanola üretilmesi hedefleniyor.

Asgari ücrete özel formül: Devlet devreye giriyor: O tarih ilk adım atılabilir Asgari ücrete özel formül: Devlet devreye giriyor: O tarih ilk... Haberi Görüntüle

KONZA İSMİYLE DE BİLİNİYOR

Kanolanın çok yağlı bir bitki olduğunu ve 238 dereceye kadar yanmama özelliğinin olduğuna dikkat çeken Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Kanola, konza ismiyle de bilinir. Hem kışlık hem de yazlık olarak ekim yapılan bir yağ bitkisidir. Kanola tohumunun yüzde 38 ile 50 oranında bir yağ oranında var.

Çok sert düşecek! Uzman isimden borsa ve gayrimenkul uyarısı Çok sert düşecek! Uzman isimden borsa ve gayrimenkul uyarısı Haberi Görüntüle

KULLANIMDA 3. SIRADA

Ayrıca kanolanın yüzde 16 ile 24 arasında protein oranı mevcut. Aynı zamanda oleikasit ve linoleikasidin yüksek olmasının yanı sıra yağdaki yanma derecesi 238 derece kadar yüksek olmasından dolayı kaliteli bir yağ bitkisidir. Türkiye’de kullanılan yağların yüzde 90’ı yağlık ayçiçeğidir. İkinci sırada soya, üçüncü sırada ise kanola gelmektedir. Kanolanın tohumu çok küçük olduğu için ekimi yapılan yerde sulama imkanının olması gerekir. Özellikle ilk çıkışta mutlak suretle sulama ihtiyacı olabilir.” dedi.

Akaryakıta  zam geliyor mu? 17 Nisan 2024 bugün benzin ve mazot ne kadar? Akaryakıta zam geliyor mu? 17 Nisan 2024 bugün benzin ve... Haberi Görüntüle

438 TON ÜRETİM ARTIŞI SAĞLANDI

2-3 yıl içerisinde Samsun’da ekili kanola alanlarını arttıracaklarına da değinen İbrahim Sağlam, “Son dönemde yağlar ile ilgili spekülasyonlar yapılmakta. Bizler de bununla alakalı mutlaka artış sağlayacağız. 2021 yılında bin 250 dönüm kanola ektik. Bunun karşılığında 438 ton artış sağladık. Bu yıl da 1.000 dönüm daha fazla ekerek, 2 bin 250 dönüm alanda kanola ektik. Bakanlığımız destekleri çerçevesinde kanolaya kiloda 80 kuruş destek veriyoruz. Aynı zamanda 20 lira mazot, 8 liraya gübre desteği veriyoruz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading