Hisseli tapusu olanlar dikkat! Bu detayı mutlaka kontrol ettirin: Gayrimenkullerinizi yok pahasına kaybedebilirsiniz!
Türkiye’de hisseli tapuya sahip gayrimenkullerde sürekli sorunlar yaşanıyor. Hisse sahipleri arasında iletişimin olmaması durumunda gayrimenkul sahiplerinin malları yok pahasına satılabilir.

Herhangi bir alakası olmamalarına rağmen hisse sahipleri, hisseli tapulardan dolayı bir anda kendilerini mahkeme salonlarında bulabilir. Ekonomik güçleri fazla olmayan hisse sahiplerinin ellerinden gayrimenkulleri oldukça düşük bir bedelle satın alınabiliyor.
ŞUFA HAKKI GEÇERSİZ SAYILIYOR
Hisseli tapularda hissedarların şufa hakkı olması yani ön alım hakkının bulunması esasında bir garanti görevi görüyor. Bu şekilde hissedarlar arasına üçüncü bir kişi katılamıyor. Bir hissedar hissesini üçüncü bir kişiye satsa da bu satış iptal edilip o hisse payı diğer hissedar tarafından satın alınabiliyor. Ancak şufa hakkı bir durumda devre dışı kalıyor.
HİÇ TANIMADIĞINIZ BİR KİŞİ GAYRİMENKUL ORTAK OLABİLİR
Eğer hissedarlardan birisinin icra borcu varsa o zaman icra yoluyla bu hisse payı satılabiliyor ve diğer hissedarlar da icradan yapılan satışlarda şufa hakkını kullanamıyorlar. Bu şekilde hiç tanımadıkları bir üçüncü kişi ilgili gayrimenkule ortak oluyor. Buna yasal olarak bir şey yapılamazken asıl olay ise sonrasında yaşanıyor.
PAYLAŞIMLAR MAHKEME TARAFINDAN YAPILIR
Üçüncü bir kişinin hisse payı ile ortak olmasıyla bazı durumlarda tüm hisse payını talep edebiliyor. Burada önemli olan çok kritik bir detay var. Eğer gayrimenkul ortaklar arasında mahkeme tarafından paylaştırılamıyorsa o zaman olay bir başka yere taşınıyor. Örneğin 3 hissedarın sahip olduğu bir ev eşit olarak bölünemiyor ve bu durumda da mahkeme paylaşım yapamayacaktır. Bu durumda ekonomik durumu güçlü olan tüm gayrimenkulü satın alma imkanı bulacaktır.
"YA AL YA VER"
Halk arasında “ya al ya ver” şeklinde bilinen izalei şuyu davası açılarak gayrimenkulün tamamı istenebilir. Bu durumda finansal olarak güçlü olan taraf diğer ortakların paylarını değerinin altında dahi satın alabilir. Böylece sadece önceki ortağın icra borcu nedeniyle diğer hissedarların da gayrimenkul payları değerinin altında bir fiyatla satılabiliyor. Bu duruma düşmemek için hissedarların hisse paylarının icra kanalıyla satışının engellenmesi ve gerekli kontrollerin sürekli olarak sağlanması gerekiyor.