Hisseli tapu başkasına satılır mı? Hisseli tapu müstakil tapuya dönüştürülür mü? (Ev-Arsa)
Gayrimenkul fiyatlarında son zamanlarda yaşanan artış vatandaşları yatırım için hisseli arsa ve evlere yönlendirdi. Hisseli tapulara sahip olan bu yerler için uzmanlar dikkatli olunması yönünde uyarılarda bulunuyor. Hisseli tapuya sahip olan yerler fiyat açısından uygun gelebilir ancak ilerleyen zamanlarda bir takım sıkıntılarla karşılaşmanız söz konusu olabilir. Hisseli tapu başkasına satılır mı? Hisseli tapu müstakil tapuya dönüştürülür mü? soruları ise son zamanlarda pek çok kişi tarafından sorulmaya başlandı. İşte hisseli tapular hakkında bilinmesi gerekenler...
Hisseli tapuya sahip olan bölgeler fiyatları ile dikkat çekiyor. Ev ve arsa fiyatlarında yaşanan büyük artış sonrası vatandaşlar yatırımlarını hisseli yerlere yönlendirmeye başladı. Bir evden hisse alanlar ve hisseli arsa alanların sayısı her geçen gün artıyor. Bütçeleri doğrultusunda hisseli tapulara yatırım yapan vatandaşlara uzmanlarda uyarı geldi. Hisseli arsadan ve hisseli evden pay almak isteyen yatırımcılar Hisseli tapu başkasına satılır mı? Hisseli tapu müstakil tapuya dönüştürülür mü? sorularına yanıt arıyor.
HİSSELİ TAPU BAŞKASINA SATILABİLİR Mİ?
Bir gayrimenkulün ortaklı olduğunu gösteren tapuya hisseli tapu denir. Bir garimenkulün üzerinde birden fazla hak sahibi varsa o tapu hisseli tapudur.. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri tapuda yazarken hangi ortağın hisse oranının ne kadar olduüğu yazmaz. Hisseli tapuya sahip olan bir yerin satışı yapılabilir. Bir hisseli tapu sahibi, payını istediği kişiye satabilir ve devredebilir. Ancak sadece kendi hissesi kadar olan bölümü satabilir. Ayrıca diğer hissederlar bu satışa karşı dava açarak satışı iptal ettirebilir. Hisseli tapu satışında hissedarların tümünün onayı oldukça önemlidir. Hisseli tapu sahibi, gayrimenkulün tamamını tek başına satma veya kullanma hakkına sahip değildir. Hisseli tapu alımlarında her zaman dikkatli olunmalı. Hisseli tapu bazı sorunları da beraberinde getirir. Hisseli tapularda ön alım hakkı hisse sahiplerine aittir. Hisseli tapu satışlarında hisse sahipleri dava açarak satışı iptal ettirebilir.
HİSSELİ TAPU MÜSTAKİL TAPUYA DÖNÜŞÜR MÜ?
Hisseli arsa alan yatırımcılar bunu müstakil tapuya dönüştürebilir. Ancak bu kolay olmayan bir süreçtir. Hisseli tapuyu müstakil tapuya çevirmek için bazı şartların sağlanıyor olması gerkir. Gayrimenkulün bulunduğu yerdeki imar ile ilgili bir sorun olup olmadığı ve ruhsata uygunluğu belediye tarafından kontrol ediliyor. Ardından tüm hissedarların onayı ile müstakil tapuya çevirme başvurusu yapılabiliyor. Bu işlemlerin gerçekleşmesi için tüm hissedarların onayı alınması şart.
HİSSELİ TAPU TEK KİŞİYE SATILIR MI?
Hisseli tapuda hak sahipleri satışları tek bir kişiye yapabilir. Böylece hisseli tapu artık tek tapu hakline gelmiş olur.
HİSSEDARLARIN ÖN ALIM HAKKINA DİKKAT
Hisseli tapularda ön alım hakkı hissedarlara aittir. Bir kişi hisseli tapusunu sattığı zaman o hissedeki diğer pay sahipleri dava açarak satışı iptal ettirebilir. Satış işlemi sırasında tüm hissedarların onayının alınması gerekir. Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
HİSSELİ TAPU DERVREDİLİR Mİ?
Hisseli tapu devri yapılabilir. Pay devri yapılacak kişi ile hissedarlar arasında anlaşma yapılması gerekir. Devir işlemi noter onayıyla yapılır.
HİSSELİ TAPUNUN TAMAMI NASIL SATILIR?
Hissedarlar kendi aralarında paylaşamazsa ya da taşınmazın birkaç parçaya bölünerek paylaşılması imar mevzuatına aykırı ise (belediye bölünmeye izin vermezse) taşınmazın satılarak parasının paylaşılması gerekir. Bunun için hissedarlardan birisinin mahkemede ortaklığın giderilmesi davası açması yeterlidir. Bu davaya uygulamada izale-i şüyu davası da denmektedir. Böyle bir dava açılırsa, mahkeme taşınmazı satar, satış ihale yoluyla yapılır, herkes ihaleye girebilir. Hissedarlar da girebilir. Kim çok para verirse o alır. Satış bedeli hissedarlar arasında paylaştırılır.
HİSSELİ TAPUDAN NASIL MÜSTAKİL TAPUYA DÖNÜLÜR?
Hissederlar kendi aralarında anlaşırlarsa tapuya giderek kendi paylarını müstakil tapu olarak bölebilirler. Şu da önemlidir ki, hissedarlar taşınmazı bu şekilde tapuda parçalara ayırmadan noterden kullanım, yönetim ve yararlanma sözleşmesi yaparak her birinin kullanacağı yeri belirleyebilir ve bu sözleşmeyi tapuya şerh ettirebilirler. Böyle bir sözleşmenin tapuya şerhi daha sonra o taşınmazda hak sahibi olacakları da bağlar.