Hisseli arsaya ev yapılır mı? Hisseli arsa alınırsa ne olur? Başkasına satılır mı?

Hisseli arsaya ev yapılır mı? Hisseli arsa alınırsa ne olur? Başkasına satılır mı?

Son zamanlarda hisseli arsa satışlarında hızlı bir artış söz konusu. Hisseli tapular konusunda vatandaşların da kafası oldukça karışık. Fiyatının daha uygun olması nedeniyle tercih edilen hisseli arsalarda bazı sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Bunların başında hisse sahiplerinin satış iptali davası geliyor. Peki hisseli arsaya ev yapılır mı? Hisseli arsa başkasına satılır mı?

Gayrinemkul fiyatlarında yaşanan hızlı artış vatandaşları hisseli tapulara yönlendirdi. Hisseli arsalara son zamanlarda ilgi bir hayli arttı. Hisseli satışlarda vatandaşların dikkat etmesi gereken çok öenmli noktalar var. Bunlardan birincisi; hisse sahipleri başkasına satılan hissenin satışının iptali için dava açabilir. Çünkü ön alım hakkı hisse sahiplerine aittir. Hisseli arsa sahibi olan vatandaşlar arsalarına ev yapmak istiyor. 

HİSSELİ ARSAYA EV YAPILIR MI?

Hisseli arsada imar izni var ise buraya ev yapmak mümkündür. Hisseli arsada hangi kısmın kime ait olduğu belli değilse öncelikle bunun belirlenmesi gerekir. Hisse sahiplerinin onay vermesi gerekir. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor. Böyle bir durumda ise yapılan evin hukuki dayanağı kalmıyor. 

HİSSELİ ARSA ALIRKEN DİKKAT! ARSANIZDAN OLABİLİRSİNİZ

Hisseli arsa alırken dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var. Hisseli arsalarda  şufa hakkının hiçbir zaman ortadan kalkmayacağı gerçeği. Yani diğer hissedarlar, kendi hissesini satmak isteyen hissedara bu hisseyi almak istemediklerine dair yazılı beyan dahi vermiş olsalar şufa hakları ortadan kalkmıyor. Yani hissedarlar başka birine satılan hissenin satışının iptali için başvurabiliyor. Şufa hakkının hiç kaybolmamasının nedeni ise kanunlara göre bu hakkın satış gerçekleştikten sonra ortaya çıkması olarak gösteriliyor.

Avatar
TR Haber