Yandex Metrica
SON DAKİKA
Herkes onun ne diyeceğini merak ediyordu! Ünlü ekonomi yazarı ilk kez konuştu: Ocak ayını bekleyin

Herkes onun ne diyeceğini merak ediyordu! Ünlü ekonomi yazarı ilk kez konuştu: Ocak ayını bekleyin

Ünlü ekonomi yazarı Şeref Oğuz dolar kurunun geleceğine yönelik tahminlerde bulundu. Oğuz, dolar 10 TL'nin altına iner mi ya da 15 TL olur mu? Sorusuna yanıt aradı.

Ekonomi

23.01.2024, 18:33

Dolar kurunda yaşanan oynaklık tüm hızı ile devam ederken ülkenin bir numaralı gündem maddesi kurdaki seyir oldu. Dolar kuru, hayata geçirilen TL korumalı mevduat hesabı nedeniyle artık doları olmayan kişileri de yakından ilgilendirirken kurun izleyeceği yön merak konusu oldu. 

Konu hakkında bir değerlendirmede de Dünya Gazetesi köşe yazarı Dr. Şeref Oğuz tarafından yapıldı. Ekonomist Oğuz dolar kurunda yaşanan son süreci değerlendirken dolar kuru 10 liranın altına düşer mi, yeniden 18 TL seviyesini görür mü sorusuna yanıt verdi. Dolar kurunda düşüş sürecek mi, 2022 yılında dolar ne olur, dolar yeniden yükselecek mi, ne zaman yükselir?

Bayram öncesi vatandaşlara nefes olacak! Bakanlık müjdeyi verdi: Kişi başı... Haberi Görüntüle

OCAK AYI KRİTİK

Ekonomistler doların yönünün net olarak anlaşılabilmesi için Ocak ayının ortasını işaret ediyor. Çünkü bu tarihte TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizini açıklayacak.

Emeklile bayram ikramiyesi ne zaman yatacak? 2024 Ramazan bayramı ikramiyesi... Haberi Görüntüle

BANKALARIN MEVDUAT TOPLAMASI

Şeref Oğuz yapmış olduğu açıklamasında "Ben yeni sistemi dolar alma, lirada kal farkı bende sistemi olarak değerlendiriyorum. Merkez Bankası yeni açıklama yaptı. Dövizini liraya çevirenlere yönelik bankalara bir rahatlık getiriliyor, bunu teşvik ediyor. İlk ekonomi modelinde düşük faiz, yüksek kur, daha sonra düşük faiz, kur nereye giderse gitsin. 

Daha sonra bu ifadede değişti, düşük faiz bir kura bakmıyoruz, bizim için önemli olan büyüme, biz kura bakmıyoruz. En sonunda bu da değişti ve 4 müdahale yapıldı. Merkez Bankası satılabilir rezervlerini devreye soktu ve 12,2 milyar dolara kadar Merkez Bankası satışa gitti ama kuru düşüremedi. Dolu dizgin giden dolar kuruna Merkez Baknası takozu yetersiz kaldı. 

Kurla ilgili bir enstrüman ortaya çıkartıldı ve dolara hazine garantisi verildi. Bundan sonra dolar bir daha artarsa dolar kuru 12-13 TL seviyesinde stabil tutulsa da enflasyondan vatandaşı nasıl koruyacaksın? Negatif reel faizin yüzde 15 seviyesine ulaştığı bir ortamda vatandaşı sadece dolardan değil enflasyondan da korumak gerekir. Bankaların mevduat toplaması için bu rakamın yükseltilmesi lazım.

Rüzgar tersten esti: Altın yönünü aşağı kırdı! İslam Memiş'ten altınla... Haberi Görüntüle

DOLAR KURU 10 LİRANIN ALTINA İNER Mİ?

Eğer enflasyonla topyekün bir mücadele gelmezse kur yeniden kafasını yukarıya çevirir. Kurun insanların iş yapabilmesi için düşük tutulması lazım. Kur yeniden 10 TL altına iner mi. Evet, iner ama yükün karşılanması lazım. 90 günlük hesaba güvenir misin? Piyasa hükümetin bu karar için ne kadar kararlı olacağını test ediyor. Güven sağlanırsa dolar kuru bir daha bu kadar sert yükselmez. 

2024 en yüksek temettü dağıtacak hisseler hangileri? 2024 yılında 9... Haberi Görüntüle

DOLAR YENİDEN YÜKSELİR Mİ?

Dolar kurunda piyasalarda yaşanan güven korunur ise bu durumda bir daha dolar kurunda çok sert bu şekilde yukarı yönlü bir hareket meydana gelmez" dedi. Hükümetin dolar temini için yürüteceği politikaların yanı sıra Amerikan Merkez Bankası FED tarafından alınacak politika faiz kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB faiz kararları ve enflasyon rakamlarının da kurda belirleyeci etkenler olacağı belirtildi. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading