Yandex Metrica

Her hayvanın kulağına bir cep telefonu takacağız

Her hayvanın kulağına bir cep telefonu takacağız

Bakan Pakdemirli, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Elektronik Hayvan Takip Sistemi'ni anlattı.

Ekonomi

23.01.2024, 22:00

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Karaman'daki CHS Tarım ve Hayvancılık AŞ'de uygulanan Hayvan Takip Sistemi'nin tanıtım programında konuştu. 



Tarım ve hayvancılığa ilişkin Ar-Ge çalışmaları için yıllık 1 milyar lira bütçe kullanıldığını anlatan Pakdemirli, elektrikli traktör, hayvan aşıları, bitkisel gıdalar ve arıcılık konularında pek çok proje yürüdüğünü kaydetti. 

Kendisinin ortaya attığı fikir doğrultusunda hayat bulan 'Elektronik Hayvan Takip Sistemi' konusunda da bilgi veren Pakdemirli, "Akıllı küpe esasen bana ait bir projedir. Uykusuz geçen bir gecenin ardından bulduğum bir fikir. Türkiye'deki tüm sürüyü bir arada takip edebileceğimiz bir sisteme ihtiyacımız olduğunu fark ettim. Bunu yapmak için de radyo sinyaline ihtiyaç var. Bunu en rahat GSM operatörleri vasıtasıyla yapabiliriz. Üreticiye faydası olacak diye düşündüm. Geldiğimiz noktaya baktığımızda, aldığımız neticelerin benim hayalimdeki neticenin çok ötesinde olduğunu görüyorum" dedi. 

Hayvanın kulağına asılacak bir küpenin cep telefonu gibi işlev göreceğini söyleyen Bakan, "Şimdi biz de deyim yerindeyse, her büyükbaş hayvanın kulağına bir cep telefonu takıyoruz. Tabii bu, daha küçük, kullanımı ve işlevi daha kolay, pili yaklaşık 5 yıl giden bir cep telefonu. Birçok teknolojik özelliğe sahip 'akıllı küpe', Hayvan Takip Sistemi'nin önemli bir parçasıdır" ifadelerini kullandı. 

Sistemle birlikte hayvanların konumu, yem yeme, geviş getirme gibi beslenme durumları, aşılama kayıtları ve kızgınlık dönemi gibi takip unsurlarının anlık yapılabildiğini kaydeden Pakdemirli, milli olarak geliştirilen Elektronik Hayvan Takip Sistemi projesini önümüzdeki dönemde yine milli imkanlarla üretilecek buzağı besleme robotları, sağım, yemleme ve otomasyon sistemleri gibi tasarımların izleyeceğini dile getirdi. 

Araç sahipleri dikkat! Benzin ve motorin fiyatlarına zam geldi mi? 21 Nisan 2024 akaryakıt fiyatları Araç sahipleri dikkat! Benzin ve motorin fiyatlarına zam geldi mi?... Haberi Görüntüle

VERİM ARTIŞI KANITLANDI

Pakdemirli, elektronik sistemin uygulandığı hayvancılık işletmelerinde süt veriminde yüzde 25 artış, buzağıda yüzde 20 artış ve sağlık giderlerinde ise yüzde 15 azalış tespit edildiği bilgisini verdi. 

Pakdemirli, "Eğer bu sistemi sadece damızlık dişi hayvanlarımıza takabilirsek, ilave yem ve girdi kullanmadan yılda 1 milyon daha fazla buzağı, 2-3 milyon ton ilave süt elde edebiliriz. Yani her 100 'Akıllı Küpe', ilave 20 hayvan demek. Elde edilen verim ve hayvan sayısı ile sağlık giderlerinin azalmasını dahil ettiğimizde, bu teknolojinin yaygın kullanımı sonucunda ülke ekonomisine kısa vadede yıllık 5 milyar, orta vadede ise 10 milyar lira katkı sunabiliriz" diye konuştu. 

Büyükbaş hayvan varlığının son 3 yılda yüzde 13'lük artışla 18,3 milyon başa yükseldiğini ve bu rakamın cumhuriyet rekoru olduğunu söyleyen Pakdemirli, küçükbaş hayvan varlığının da aynı dönemde yüzde 29 artışla, 57,3 milyona çıkarak son 30 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını aktardı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading