Yandex Metrica

Hedef OVP'de yıllık 1 milyon 170 bin istihdam

Hedef OVP'de yıllık 1 milyon 170 bin istihdam

Türkiye'de istihdamın, yeni Orta Vadeli Program (OVP) döneminde yıllık ortalama 1 milyon 170 bin kişi artması beklenirken, hem istihdam hem de becerilere yönelik yeni çalışmaların geliştirilmesi gündemde.

Ekonomi

23.01.2024, 17:56

Türkiye'de istihdamın, yeni Orta Vadeli Program (OVP) döneminde yıllık ortalama 1 milyon 170 bin kişi artması bekleniyor.

2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'ın onaylanmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Bu durumda, Orta Vadeli Program'a göre; Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 9, 2022'de yüzde 5, 2023 ve 2024'te yüzde 5.5 büyümesi bekleniyor. Konuya ilişkin değerlendirme yapan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Özel sektör öncülüğünde dayanıklı bir büyüme için makroekonomik istikrarı daha da güçlendireceğiz." dedi.

4A, 4B, 4C sigortalara yeni düzenleme: 2024 Güncel emeklilik şartları neler? 4A, 4B, 4C sigortalara yeni düzenleme: 2024 Güncel emeklilik şartları... Haberi Görüntüle

İŞ GÜCÜNE KATILIM VE İSTİHDAMDA ARTIŞ BEKLENİYOR 

AA'nın hazırladığı 2022-2024 yıllarına ilişkin OVP'den derlemeye göre, Kovid-19 salgınının iş gücü piyasası üzerindeki etkilerini azaltmaya yönelik kapsamlı politika tedbirleri hayata geçirildi. Gelecek dönemde devam eden toparlanmayla, yapısal reformlar ve nitelikli bir büyüme kompozisyonuyla iş gücüne katılım ve istihdam oranlarında artış bekleniyor.

Program dönemi süresince istihdamın yıllık ortalama 1 milyon 170 bin kişi artması öngörülürken, iş gücüne katılımdaki artışa rağmen işsizlik oranının kademeli gerileyerek program dönemi sonunda yüzde 10,9 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Buna göre, istihdam teşviklerine ilişkin etki değerlendirmesi yapılarak teşviklerin sade ve etkin yapıya kavuşturulması, makroekonomik hedefler ve bütçe ile uyumu sağlanacak.

Et fiyatlarına tarihi zam: Bu fiyatları insanı vejeteryan yapar: Kuşbaşı ve kıyma fiyatları cep yakıyor Et fiyatlarına tarihi zam: Bu fiyatları insanı vejeteryan yapar: Kuşbaşı... Haberi Görüntüle

YENİ İSTİHDAM OLANAKLARI VE BECERİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Dijitalleşme ve yeşil dönüşüm alanları başta olmak üzere geleceğin işlerine yönelik farkındalık geliştirilerek, bu alanların bölgesel ve sektörel dönüşümünde; mevcut istihdam durumu, yeni istihdam olanakları ve becerilere yönelik çalışmalar yapılacak. İşte takvimde yer alan çalışmaların detayları:

  • Eğitim-istihdam-üretim ilişkisini güçlendirmek için yenilikçi eğitim sektör iş birlikleri artırılarak mesleki eğitim programları aynı zamanda dijital ekonominin değişen gereklerine cevap verecek şekilde uyumlaştırılacak.

  • Reel sektörün ihtiyaç duyduğu kalfa ve usta talebini karşılamak üzere mesleki eğitim merkezleri güçlendirilecek.

  • Sosyal yardım alan çalışabilir durumdaki bireylerin üretken duruma getirilmesi ve sürdürülebilir gelir elde edebilmelerine yönelik çalışmalar yapılacak, bu amaçla aktif iş gücü programları etkin kullanılacak.

  • Girişimcilik eğitimlerinin aktif iş gücü programları içindeki payı artırılacak, girişimcilere yönelik danışmanlık hizmetleri dijital imkanlardan da faydalanılarak geliştirilecek.

  • Genç İstihdam Ulusal Strateji Belgesi hayata geçirilecek.

  • Kadınlar, gençler ve engelliler gibi özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına girişlerini ve kalıcı olmalarını hedefleyen 'İş Kulübü Programları' yaygınlaştırılacak.​​​​​​​

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading