Yandex Metrica

HANE GELİRİNİZ AZ İSE YARDIM YAPILACAK: 4300 liralık yardımın şartları netleşti: Başvuru şartları ve detayları

HANE GELİRİNİZ AZ İSE YARDIM YAPILACAK: 4300 liralık yardımın şartları netleşti: Başvuru şartları ve detayları

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ekonomik olarak dezavantajlı durumda olan ailelere yönelik sağladığı desteklerini seçimden sonra da sürdürmeye devam ediyor.

Ekonomi

15.02.2024, 20:08

Aile destek ödemeler seçimler bittikten sonra da devam edecek. Yeni kabinenin şekillenmesi beklenirken açıklanacak olan yeni Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da merak ediliyor. Kabinenin şekillenmesi ile beraber ilk olarak Haziran ayında yapılacak memur, emekli ve asgari ücret zammı masaya yatırılacak. Belirlenecek olan zam oranı ise Temmuz ayında maaşlara yansıtılacak. Bununla birlik Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belli bir gelirin altında maaş alan, aile içi geliri 22 bin 664 TL’nin altında olan ailelere düzenli bir şekilde her ay 4.336 TL’ye kadar nakdi yardım yapacak. İşte yapılacak destek ödemelerine dair detaylar... 

Bu belirtilen 22.664 TL’lik gelir tutarı 4 kişilik bir aile için hesaplanmış tutardır. Kişi başı 5.666 liradır. Yani, 3 kişilik bir aile iseniz; bu 4 bin 336 liralık sosyal yardımdan faydalanmak için, aile içi toplam gelirinizin 16.998 TL veya altında olması gerekmektedir.

Bu verilecek olan nakdi yardım paraları, başvuru sahibinin belirttiği Ziraat Bankası, Halkbank veya Vakıfbank hesaplarına yatmaktadır. Peki, bu 4.336 liralık yardım parası ne parası? Kimlere veriliyor? Başvurular nereye ve nasıl yapılır? İşte detaylar…

Evde yardıma muhtaç engelli veya bakıma muhtaç yaşlı yakını bulunanlara ödenen bir sosyal yardım şeklidir. Buna ilişkin yönetmeliğe göre; engellilik sınıflandırmasına göre tam bağımlı, çocuklar için ‘Çok ileri düzeyde ÖGV’, ‘Belirgin ÖGV’ ve ‘Özel koşul gereksinimi var (ÖKGV)’ ibareli raporu bulunanlardan günlük hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek durumda olanlar ile evde bakım heyetince bakıma ihtiyacı olduğu tespit edilmiş bakım ihtiyacı olan engellisine evinde bakmak isteyenler desteklenecek.

Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce yardımdan yararlanmaya başlamış kişilerin evde bakım yardımı ödemeleri devam edecek. Hane, gelir, sağlık ve benzeri nedenlerle yardımdan yararlanma koşullarında değişiklik olması halinde bu kişilerin durumu yönetmelik kapsamında yeniden değerlendirilecek.

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması gerekiyor. Evde bakım parası için rapor almadan önce ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüğüne veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalı. Başvuru 30 gün içinde sonuçlandırılıyor. Ödeme sorgulaması, e-Devlet üzerinden ‘Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’ yazılarak yapılabiliyor. ‘Aile Destek’ mobil uygulaması da bu anlamda kullanılabilir. Evde bakım yardımı ise her ayın 15’i ile 31’i arası hesaplara geçiyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading