Yandex Metrica

Sitede Ara

Halkbank'tan ABD'ye: Yaptıklarınız anayasaya aykırı! Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası var

Halkbank'tan ABD'ye: Yaptıklarınız anayasaya aykırı! Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası var

ABD yargısının FETÖ ile işbirliği içerisinde Halkbank'a yönelik yürüttüğü kumpas davasında süreç işliyor. Banka avukatları istinaf mahkemesine itiraz ederek 'yabancı bir devlete ait kamu bankasının ABD topraklarında yargılanamayacağını' bir kez daha hatırlattı.

Ekonomi

23.01.2024, 18:17

ABD'nin FETÖ işbirliğiyle yürüttüğü Halkbank kumpası işliyor. Türkiye'yi komşusu İran'la ticaret yapmakla ve kara para aklamakla suçlayan ABD yargısı, yabancı bir bankanın ABD topraklarında yargılanabileceğine hükmetmişti. New York mahkemesinin kararını temyize götüren Halkbank, istinaf mahkemesinden ret cevabı aldı. 

Skandal kararın yeniden gözden geçirilmesi talebiyle aynı mahkemeye başvuran banka avukatları, ABD tarihinde ilk kez yabancı bir devlete ait kamu bankasının yargılama konusu yapıldığını hatırlattı. İstinaf mahkemesinin 22 Ekim'de verdiği "Halkbank ABD'de yargılanabilir" şeklindeki hükmün 'Bağımsız Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na aykırı olduğunu belirten Halkbank avukatları, mahkeme heyetinin son derece önemli bir hukuki hata yaptığını kaydetti. 

Altın ve döviz alacaklara uyarı İslam Memiş'ten geldi: Bu rakamlara artık alışın! Altın ve döviz alacaklara uyarı İslam Memiş'ten geldi: Bu rakamlara... Haberi Görüntüle

AYM İÇTİHATLARI HATIRLATILDI

Halkbank'ın ABD'deki avukatları Robert M. Cary, Simon Latcovich, Eden Schiffmann ve James w. Kirkpatrick’ın imzasıyla 5 Kasım günü Adalet Bakanlığı'nın elektronik başvuru sistemi üzerinden ilettiği itiraz dilekçesinde, ABD hukuk sisteminde daha önce benzeri davalarda alınmış kararlar hatırlatıldı. 22 Ekim'de istinaf mahkemesi kararının hukuki içtihatlara uymadığı vurgulanan dilekçede ayrıca, ABD Anayasa Mahkemesi’nin 'Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası' kapsamında yabancı devlet kuruluşlarının bu ülkede yargılanmasına izin vermediğine değinildi.

Mahkeme heyeti, Halkbank'ın hisselerinin çoğunluğunun Türkiye Cumhuriyeti'nin olmasının kurumu 'Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası' kapsamına sokmadığını iddia etmiş, Halkbank’ın söz konusu yasa kapsamına girmesi için belirlenen üç ayrı kriterden hiçbirine uymadığını ileri sürmüştü. Kararda Halkbank'ın ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları deldiği öne sürülmüş ve "Amerikan mahkemelerinin Halkbank’ı yargılama hakkı vardır. Bir alt mahkemenin bu yönde daha önce almış olduğu karar doğrudur. Kararı özetlemek gerekirse Halkbank'ı yargılama yetkisine sahibiz" denilmişti. Avukatların son itirazı sonrası istinaf mahkemesinin karar düzeltme yapıp yapmayacağı bilinmiyor. Ancak Türkiye'yi Halkbank üzerinden sıkıştırmak isteyen ve bu yolda FETÖ ile işbirliği yapan ABD yargısının Anayasa Mahkemesi içtihatlarına uygun bir karar verme olasılığı zor görünüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading