Yandex Metrica

Göstergeler muhteşem: Büyüme yüzde 20'yi aşabilir

Göstergeler muhteşem: Büyüme yüzde 20'yi aşabilir

Pandemi etkilerinden hızla sıyrılan Türkiye'de piyasanın 'tahminlerin de ötesinde canlandığını' belirten Bakan Yardımcısı Nebati, ikinci çeyrekte büyümenin yüzde 20'leri aşabileceği müjdesini verdi.

Ekonomi

23.01.2024, 21:57

İkinci çeyreğe ilişkin öncü göstergelerin muhteşem olduğunu vurgulayan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, döviz kurunun da etkisiyle yüzde 20'lerin üzerinde bir büyüme gerçekleşeceğini belirtti. Ticari taraftaki gelişmelerle birlikte 15 günde bir uluslararası kuruluşların da Türkiye'nin büyüme tahmini ile ilgili sürekli güncelleme yaptığını dile getiren Nebati, yıl sonu için toplam büyüme oranının yüzde 7'lere çıkacağını kaydetti.

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği'nin (GİGDER) 1. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Nebati, pandemi sürecinde Türkiye'de vatandaşlara 675 milyar liralık Kovid-19 desteği sunduklarını, salgın nedeniyle bütçeden sunulan doğrudan desteğin 151 milyar lira olduğunu, yıl sonunda bu rakamın 195 milyar liraya ulaşacağını dile getirdi. Bu rakamın milli gelirin yüzde 3,5'ine denk geldiğini hatırlatan Nebati, tüm olumsuz senaryo ve söylemlere rağmen Türkiye'nin küresel salgın karşısında çok hızlı aksiyon aldığını ve bu sayede geçen yıl Çin'den sonra en hızlı büyümeyi sağladıklarını bildirdi.

Bakan Şimşek sinyali vermişti! Kamuda tasarruf dönemi başlıyor: İşte madde madde hayata geçirilecek uygulamalar... Bakan Şimşek sinyali vermişti! Kamuda tasarruf dönemi başlıyor: İşte madde... Haberi Görüntüle

CANLANMA TAHMİNLERİN DE ÖTESİNDE

Şu anda piyasalarda tahminlerin de ötesinde bir canlanma sözkonusu olduğunu dile getiren Nebati, Türkiye'de küresel salgına rağmen açılan şirket sayısının arttığını, karşılıksız çıkan çek oranının minimumda kaldığını kaydetti. İhracatın ilk 6 ayda 105 milyar dolar, 12 aylık olarak da 199 milyar dolara ulaştığını dile getiren Nebati, "Yıl sonunu 200 milyar doların üstünde bir rakamla kapatacağız. Türkiye üretiyor. Sanayi endeksleri onun için yüksek. Türkiye tüketiyor. Çünkü perakende sektörü başta olmak üzere bütün piyasada tahminlerimizin ötesinde bir canlanma var ve bütün bunlar turizm sektörüyle de inşallah cari açığın kapatılmasına da çok önemli bir katkı sağlayacak" diye konuştu.


Loading