Yandex Metrica
SON DAKİKA
GES talep toplama işlemi ne zaman başlıyor? Gelire endeksli senet şartları nelerdir?

GES talep toplama işlemi ne zaman başlıyor? Gelire endeksli senet şartları nelerdir?

GES (Gelire Endeksli Senet) Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türk lirası cinsi varlıkların teşvik edilmesi amacıyla ihraç edilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın konuya ilişkin yaptığı açıklama sonrası vatandaşlar, "GES talep toplama işlemi ne zaman başlıyor? Gelire endeksli senet şartları nelerdir?" sorularının yanıtlarını arar oldu. İşte ayrıntılar...

Ekonomi

21.02.2024, 13:45

GES (Gelire Endeksli Senet) ile ilgili detaylar geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklama sonrası merak konusu oldu. Peki, GES talep toplama işlemi ne zaman başlıyor? Gelire endeksli senet şartları nelerdir? İşte detaylar...

ATM'lere sakın o kağıt parayı sokmayın! ATM artık o banknotu... Haberi Görüntüle

GES TALEP TOPLAMA İŞLEMİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

GES (Gelire Endeksli Senet) ihracı ile ilgili talep toplama işlemi çarşamba günü başlıyor. 

Hedef enerjide tam bağımsızlık! TPAO'nun yeni rotası belli oldu: Cudi... Haberi Görüntüle

GES TALEP TOPLAMA İŞLEMİ ŞARTLARI NELERDİR?

Türkiye genelinde 15-22 Haziran döneminde, GES ihracına ilişkin talep toplama işlemleri gerçekleştirilecek. Vatandaşların yatırımlarını Türk lirası cinsi varlıklara yönlendirebilmesi için alternatif bir araç olarak açıklanan GES getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak. Yeni uygulamada, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenecek.

Bununla birlikte, GES'lere konu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacak. Asgari talep tutarı 1000 lira olarak belirlenen senetler 1 liranın katları şeklinde ihraç edilecek.

Senetler, talep toplama dönemini takip eden haftada, 24 Haziran Cuma yatırımcıların hesaplarına aktarılacak. GES'lerin kupon ödemelerinde esas alınacak beklenen hasılat payı tutarı olarak, 2022 Yılı Bütçe Kanunu'nda açıklanan 2022 yılı için toplam 874 milyon 144 bin liralık (ilgili KİT'lerden sağlanan gelir tahmini) gelir tahmini tutarı baz alınacak. Öte yandan, 22 Aralık 2021-31 Aralık 2022 döneminde iktisap edilen, DİBS'lerden elde edilen gelir ve kazançlara yüzde sıfır stopaj uygulanacak. Bu sebeple, 23 Eylül 2022 ve 23 Aralık 2022 tarihlerinde yapılacak kupon ödemelerinde stopaj oranı yüzde sıfır olacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading