banner2

GES süper bono mu? Süper bono mu geldi? Süper bono nedir, nasıl alınır, nasıl satılır?

Ekonomide alınan yeni tedbirleri duyuran Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri Haziran 2022'den itibaren gerçekleştirileceğini açıkladı. Bu açıklamada 15 sonra vatandaşlar, GES’in ne olduğuna ilişkin bilgileri aratmaya başlattı. Ekonomi piyasalarında Süper Bonunun geri döneceği iddia ediliyordu. Peki, GES süper bono mu? Süper bono mu geldi? sorusunun cevabı haberimizde.

Ekonomi 09.06.2022, 23:35 10.06.2022, 10:14
Abone ol
GES süper bono mu? Süper bono mu geldi? Süper bono nedir, nasıl alınır, nasıl satılır?

Son dakika gelen bilgiye göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri Haziran 2022'den itibaren gerçekleştirileceğini duyurusunda bulundu. Bu duyurudan sonra vatandaşlar, GES’in ne olduğuna ilişkin bilgi aramaya başladı.

Bu doğrultuda, Hazine Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç edecek. Vatandaşların tasarruflarını TL cinsi varlıklarda değerlendirmesinin teşvik edilmesi amacıyla Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç edilecek. Peki, GES süper bono mu? Süper bono mu geldi? sorusunu vatandaşlar merak ediyor.

Borsada yaşanan hareketlilikler sonrası dün Borsa İstanbul'da kapanışa yaklaşırken satışlar hızlandı. BIST 100 endeksinde kayıp yüzde 4'ü aşarken, bankacılık endeksi yüzde 5,8 düştü. Düşüşün arkasında 'süper bono' söylentisi etkili olduğu iddia edildi. Ekonomide alınan yeni tedbirleri duyuran Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemlerine başlanacağını duyurdu. Bu haberden sonra Süper Bono nedir? GES Süper bono mudur?

GES Süper bono mudur? Süper bono nedir?

Bono; devlet ve kurumsal firmalardan yatırımcıların sabit ya da değişken faiz oranları ile belirlenen süre içerisinde kredi almış olduğunu belirten bir belgedir. Bonoların bilinen ilk özelliği vadeleridir. Bononun vadesi 2 aydan az ya da 12 aydan fazla olamaz. Bonolar şirket ya da devlet tarafından çıkarılırlar. Şirket ya da devletlerin finansman ihtiyaçlarının giderilmesini sağlama hedefiyle çıkarılan bonolar, belirli bir vadenin sonunda anaparaya eklenen faizle geri ödemesinin yapılması bakımından, bankadan kredi kullanılması ile ciddi benzerlik göstermektedir. Çok daha yüksek faiz oranı uygulanan bonoya süper bono adı verilmektedir.

Süper bono ne zaman çıkarıldı?

1994 senesinde Tansu Çiller başkanlığındaki DYP-SHP hükümeti, faiz oranlarını düşürme hedefiyle piyasaya yüksek miktarda para sürdü. Piyasaya sürülen para sonrasında beklenenin aksine yüksek likidite, faizi düşürmek yerine, dövize hücuma neden oldu.

Hükümet, döviz satarak talebi düşüreceğini, paranın borsaya yönleneceğini ifade ediyordu fakat 52 milyon dolarlık hacmi olan borsa para çekmekte yetersiz kaldı. Bankalar yüksek devalüasyon olacağı beklentisiyle hareket edince piyasaya sürülen döviz, fiyatı düşürmedi tam tersine arttırdı. Dolar, birkaç ay içinde 8 bin liradan 42 bin liraya fırladı, 38 bin lira seviyelerinde de tutundu. Döviz rezervleri 7 milyar dolar iken Nisan 1994 tarihine gelindiğinde 3 milyar dolara düştü.

5 Nisan 1994 tarihinde hükümet, “enflasyonu hızla düşürmek, TL’de istikrar sağlamak” hedefiyle 5 Nisan Kararları’nı açıkladı.

GES) NE İŞE YARAR, NEREDEN ALINIR?

Gelir ortaklığı senedinin ne işe yaradığını ya da ne olduğuna ilişkin vatandaşlar, bu senetleri araştırmaya başladı. Birçok kişi tarafından kullanılmasından dolayı Gelir ortaklığı senedi internet üzerinden araştırılan senetler arasındadır. Bu bakımdan Gelir ortaklığı senedi nedir öğrenebilir ve gerektiğinde nasıl alındığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

GES İLE İLGİLİ TÜM DETAYLAR

Gelir ortaklığı senedi köprü, demiryolu, karayolu, baraj ya da sivil kullanımlara yönelik hava limanları ve deniz limanları benzerlerinden kamu kurumlarına ait olanlarının gelirlerine ortak olmak için alınan senetlerdir.

Gelir ortaklığı senedi köprü, demiryolu, baraj gibi devlete ait olan kurum ya da kuruluşların gelirlerine ortak olmak için alınan bir senettir. Bu senetler bir vadeye sahip olur ve işlemiş olan geliri ile istendiği zaman paraya dönüştürülebilir. Devletin kurum ya da kuruluşlarına ait olan tesislerin gelirlerine ortak olmak için gerçek ya da tüzel kişiler tarafından alınan belgeye Gelir Ortaklığı Senedi denir.

Gelir ortaklığı senedi almak için köprü, baraj, demiryolu gibi devlete bağlı olan yerlerin halka açılması ve bu sayede gelirlere ortaklık açılması gerekir. Bu senedi almak için gerekli başvurulara yapmak ve bankalar ile iletişime geçmek gerekir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!