Yandex Metrica
SON DAKİKA
Gelir Ortaklığı Senetleri (GES) helal midir caiz midir?

Gelir Ortaklığı Senetleri (GES) helal midir caiz midir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022'den itibaren gerçekleştirileceğini açıklandı. Peki, Gelire Endeksli Senet (GES) helal midir caiz midir? Bazı ailemler caiz bulmaktadır. Detaylar haberimizde…

Ekonomi

23.01.2024, 19:23

 Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelire endeksli devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022'den itibaren gerçekleştirileceğini açıklandı. Peki, Gelire Endeksli Senet (GES) helal midir caiz midir? Bazı ailemler caiz olduğu yönünde görüş bildirmektedir. 

Gelir Ortaklığı Senetleri, Köprü, baraj, elektrik santralı, karayolu, demiryolu, telekomünikasyon sistemleri ile sivil kullanıma yönelik deniz ve hava limanları ve benzerlerinden, kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanlarının gelirlerine, ortak olunması için çıkarılan senetlerdir.

Bu işlemin caiz olup olmaması hususunda alimlerin farklı görüşleri vardır. Bazılarına göre, Gelir Ortaklığı Senetlerinin sahibi, gerçekte ne tesisin mülkiyetine ne de gelirine ortaktır. Yani bu işlem ne satış ne de kiralama işlemidir. Çünkü senet sahibinin yatırdığı para, dönem sonunda tekrar kendisine iade edilecektir. Halbuki satış veya kiralamanın bedeli geri iade edilmez. Olsa, olsa bu -menfaat sağlayan- bir borçlanma akdidir.

bazı alimlere göre, GOS işlemleri, bir mudarebe akdidir ve caizdir. Kimine göre de, bu işlem ne kanunî ne de fıkhî bir işleme benzemektedir. Dolayısıyla “eşyada asıl olan mubahlıktır” kaidesi gereğince bu da mubahtır/caizdir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading