Galaport'un artık yeni bir ortağı var: Yüzde 49’u alacaklı bankalara geçti!
Galataport, borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında kredi veren bankalarla anlaşarak sermayesinin yüzde 49’unu devredecek. Garanti BBVA, Yapı Kredi, İş Bankası ve TSKB, Galataport’un hisselerinin belirli oranlarını 2024 yılı sonuna kadar devralacak.
Galataport, finansal yeniden yapılandırma çerçevesinde kredi veren bankalarla önemli bir anlaşmaya imza attı. Garanti BBVA, Yapı Kredi, İş Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın (TSKB) da aralarında bulunduğu kredi veren taraflar, Galataport’un borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında şirketin toplam sermayesinin yüzde 49’unu devralacak.
YENİDEN YAPILANDIRMA SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
Garanti BBVA’nın Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı açıklamada, Galataport ile Doğuş Galataport Gayrimenkul Yatırımları ve Ticaret A.Ş.’nin kredi borçlarının yeniden yapılandırılması için tüm kredi veren tarafların mutabık kaldığı ve yeniden yapılandırma sözleşmesinin imzalandığı duyuruldu. Açıklamada, sözleşme kapsamında belirlenen borçların bir kısmının tahsili amacıyla Galataport hisselerinin yüzde 49’unun kredi veren bankalara garame oranlarına göre devredileceği belirtildi.
GERİ ALIM HAKKI TANINACAK
Yapılandırma sözleşmesi kapsamında, Doğuş Galataport’a üç yıl süreyle hisseler üzerinde geri alım hakkı tanınacağı bildirildi. Bankaların alacağı hisseler oranında pay dağılımı yapılırken, Garanti BBVA’nın Galataport sermayesinin yüzde 12,28’ine, Yapı Kredi’nin yüzde 13,2’sine, İş Bankası’nın yüzde 7,18’ine ve TSKB’nin yüzde 5,23’üne tekabül eden payları 2024 yılsonuna kadar devralması bekleniyor.
SERDAR BİLGİLİ’NİN HİSSELERİ DAHA ÖNCE SATILMIŞTI
Geçtiğimiz aylarda Galataport’a proje geliştirme aşamasında yüzde 19 hisseyle ortak olan Serdar Bilgili’nin yönettiği BLG Capital, hisselerini Doğuş Grubu’na satmıştı. Satış bedeli açıklanmasa da, Bilgili Galataport’un toplam değerinin 2.2 milyar dolar olarak belirlendiğini ifade etmişti. Projenin toplam maliyeti ise 1.7 milyar dolar olarak açıklanmıştı.
GARAME İPOTEĞİ DEVREDE
Bankalar arasında gerçekleştirilen yeniden yapılandırma sürecinde, borçların tahsiline yönelik garame ipoteği devreye alındı. Bu ipotek türü, bankaların konsorsiyum şeklinde kredi kullandırdığı durumlarda, aynı derecede birden fazla kredi veren lehine tesis edilen bir ipotek türü olarak biliniyor.