Yandex Metrica

Sitede Ara

Fed'in faiz hamlesi piyasaları karıştırdı! İşte dünya ve Türkiye ekonomisini bekleyen büyük tehlike

Fed'in faiz hamlesi piyasaları karıştırdı! İşte dünya ve Türkiye ekonomisini bekleyen büyük tehlike

Fed, 2000'den bu yana ilk kez çift boyutlu faiz oranlarını yükselterek çok daha pahalı ipotekler ve yüksek faizli krediler için kapı araladı.

Ekonomi

23.01.2024, 19:13

Fed dün gösterge faiz oranını 0,5 puan artırarak, pandemi dönemi desteğini geri çeken agrasif bir adım attı. Söz konusu faiz artışı Mayıs 2000'den bu yana en büyük faiz artışı olarak kayıtlara geçti.

Altın fiyatlarında tırmanış sürüyor! 12 Nisan 2024 gram, çeyrek, tam altın ne kadar oldu? Altın fiyatlarında tırmanış sürüyor! 12 Nisan 2024 gram, çeyrek, tam... Haberi Görüntüle

FAİZ ARTIŞLARI DEVAM EDECEK

Fed'in faiz kararının sonrasında kameralar karşısına geçen Jerome Powell ise faiz artışına ilişkin, "Enflasyon çok yüksek. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) düşürmek için hızlı hareket ediyor. Enflasyonu aşağı çekmek iş gücü piyasasını güçlü tutmak için zorunlu. Geçtiğimiz iki yılda yaşanan olumsuzluklardan dolayı enflasyon fazlasıyla yüksek ve FED olarak bunu düşürecek araçlara sahibiz. Sonraki toplantılarda 50 baz puan faiz artışı masada olacak. Faiz artışları devam edecek. Enflasyonun fiyat istikrarı ve maksimum istihdama yönelik yarattığı risklere karşı oldukça dikkatliyiz." ifadelerini kullandı.

Yastığının altında gram altın biriktirenler dikkat! Daha önce görülmemiş yükseliş olacak Yastığının altında gram altın biriktirenler dikkat! Daha önce görülmemiş yükseliş... Haberi Görüntüle

BU ARTIŞLARIN DRAMATİK ETKİLERİ OLACAK

Business Insider'in konuya ilişkin haberinde Fed kararına dair 'dramatik olacak' yorumu yapıldı. Haberde, "Çift boyutlu artışın önümüzdeki haftalarda ekonomi üzerinde dramatik etkileri olacak. Federal fon oranı, hemen hemen her tür borçlanmada faiz oranlarını etkileyecek. 0,5 puanlık artış, doğrudan daha yüksek ipotek oranlarına, daha pahalı araba kredilerine ve kredi kartı borcunda daha yüksek faiz ödemelerine dönüşecek." denildi. 

Fed'in faiz ısrarı dünya piyasalarında yatırımın durmasına yol açabilir. Yüksek faiz oranları ile birlikte birikim sahipleri, paralarını yatırıma dönüştürmek yerine bankada turarak yüksek gelir elde edecek. Harcamaların soğuması ile birlikte küresel çapta ekonomik büyüme frenlenecek. Böylece arz ve talep arasındaki uçurum kapatılmaya çalışılacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading