Yandex Metrica

Fairy ve zeytinyağına fahiş zam yaptılar! Sosyal medyada isyan var: Bu kartelleşmeye son verin

Zincir marketler ortada hiçbir sebep yokken yine acımasız bir zam furyası başlattı. Dolar/TL paritesi aylardır aynı seviyede gezinmesine, yakıt fiyatlarının da aynı rakamlarlarda seyretmesine rağmen bazı ürünlere yapılan yüzde 50 zamlar sosyal medyada isyana yol açtı.

Ekonomi

23.01.2024, 20:04

Zincir marketler kasım ayı itibariyle zam furyasını yeniden devreye soktu. ABD Doları'nın Türk Lirası karşısında kazandığı değer temmuz ayından bu yana 1,5 lira civarında gerçekleşirken zincir marketlerde bazı ürünlere yapılan zam yüzde 50'ye yaklaştı.

Mevcut tablo sosyal medyada vatandaşlar tarafından isyanla karşılanırken Ticaret Bakanlığı'na 'denetimleri sıkılaştır' çağrısı yapıldı. 

Marketlerdeki zam furyası çok geçmeden semt pazarlarındaki ürünlerin fiyatını da etkilediği için enflasyonun yükselmesine doğrudan etki yapıyor. 

Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak: Faizler yükselecek mi? Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak: Faizler yükselecek mi? Haberi Görüntüle

KARTELLEŞME VE PİYASA BOZUCU EYLEM

Fahiş zamlara tepkisini sosyal medya hesabında dile getirenlerden işadamı Volkan Okçu, şunları yazdı:

"A101 2 ay önce aynı ürünün fiyatını önce 230 TL bandına itti. Şimdi tüm marketler 140 liradan sattıkları üründe 230 bandına ulaşınca da 340 liraya doğru yeni bir hamle başattı. 

2 aya kadar her yerde 340 olacak, işte bu KARTELLEŞME ve PİYASA BOZUCU EYLEMDİR!

3 ay içinde yüzde 200 net zam muhteşem bir rakam, kutlamak lazım...

Allah hakkı için soruyorum Sayın Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve Sayın Mehmet Muş...

Aynı market aynı hareketi 3 ay içinde 2 kez yapacak cesareti nerneden buluyor?

Bir kere olsun çağırıp sordunuz mu bu saçmalığı?"

Okçu, daha düne kadar fiyatı 285 lira olan 3 litrelik zeytinyağının birdenbire 325 liraya tırmandığına da dikkat çekti. İşadamının paylaşımına göre Marmara Birlik zeytinyağına yapılan fahiş zamdan yine aynı kurumun sele zeytini de nasibini aldı. Fiyat bu ürünte 45,5 TL'den 56,5'e yükseldi. 

Halkbank'tan 'Canım Evim Konut Kredisi' müjdesi! Ev almak isteyenler 4.415 TL taksitle ev sahibi olacak! İşte başvuru şartları... Halkbank'tan 'Canım Evim Konut Kredisi' müjdesi! Ev almak isteyenler 4.415... Haberi Görüntüle

Borsa ne zaman açılacak? Borsa İstanbul (BİST100) bayramdan sonra hangi gün açılacak? Borsa Pazartesi açık mı? Borsa ne zaman açılacak? Borsa İstanbul (BİST100) bayramdan sonra hangi... Haberi Görüntüle

GERÇEK FİYATI EN FAZLA 25 TL!

İşadamı Okçu, diğer ürünlerdeki örnekleri de şu mesajla sıraladı:

"3,5 ayda gelinen durum... Yakıt aynı, maaşlar aynı, kurlar aynı... Zam ise yüzde 50! Bu bir tek ürün. Basit bir süt 20+5 kiloluk yoğurt 100 liraya dayanmış, o da en ucuzu. Torku çikolata 77 lira. Basit ton balığı 70 lira. Ticaret Bakanlığı bu yüzde 50 zammın sebebi nedir sizce?"

Zincir marketlerde mayonezin 35 TL'ye satıldığını gören bir toptancı, gerçek fiyatın yüzde 25 kâr marjıyla en fazla 22,95 olması gerektiğine şu mesajla dikkat çekti:

"Ben toptancılık yapıyorum. Bu markayı ben satıyorum ve aynı mayonezin bakkal kanalında geliş fiyatı 18.35 TL. Zincir marketlerde ise çok daha uyguna alındığına emin olabilirsiniz. Kâr marjı yüzde 25 olsa 22.95'e satılmalı! Ticaret Bakanlığımıza duyurulur."

A101'de satılan bir bulaşık deterjanının fiyatıyla internet fiyatı ve başka marketteki etiket arasında uçurum bulunuyor.

Türkiye'nin kısıtlaması ekonomilerini sarstı: İsrail ihracat kısıtlamasını delmeye çalışıyor Türkiye'nin kısıtlaması ekonomilerini sarstı: İsrail ihracat kısıtlamasını delmeye çalışıyor Haberi Görüntüle

DAHA ÖNCE DE STOKÇULUK YAPTILAR

Zincir marketler geçtiğimiz yıl boyunca çok sayıda skandala imza attı. Fiyatını astronomik biçimde yükseltmeye hazırlandığı bir ürünü raflardan aniden çeken marketler, depolara doldurduğu malları azar azar markete getirmiş ve fahiş fiyattan satmıştı. Ekipler zincir marketlere yönelik kontrollerde çok sayıda usûlsüzlük tespit etmişti.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading