• G.ALTIN

    4.286,01

  • DOLAR

    40,0663

  • EURO

    47,1287

  • BIST 100

    10.312,26

  • BITCOIN

    $111.214

EYT'LİLERE MAAŞ GÜVENCESİ! Çalışmaya devam EYT'liler rahat edecek: O ceza artık uygulanmayacak, maaş kesintisinde itiraz edin

EYT'LİLERE MAAŞ GÜVENCESİ! Çalışmaya devam EYT'liler rahat edecek: O ceza artık uygulanmayacak, maaş kesintisinde itiraz edin

EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam edenler dikkat! Bir işyerinde hizmet akdine dayalı olarak SSK'lı çalışanlar için emekli maaşında kesinti yapılmıyor, işyerinden aldıkları ücret üzerinden Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeniyor.

EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam eden vatandaşların sosyal hakları merak ediliyor. Emekli olduktan sonra üç şekilde çalışma şekli bulunuyor. İşte detaylar...

SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ ÖDENİYOR

Bir işyerinde SSK'lı, kendi adına işyeri açarak Bağ-Kur'lu ve kamuda çalışmaya devam ederek yapılabiliyor. Bir işyerinde hizmet akdine dayalı olarak SSK'lı çalışanlar için emekli maaşından kesinti yapılmıyor, işyerinden aldıkları ücret üzerinden Sosyal Güvenlik Destek Primi ödeniyor. Bu primler toptan ödeme olarak iade edilmiyor, hizmet birleştirmesinde dikkate alınmıyor.

Emekli olup çalışmaya devam edenlere ücret ödemesinden destek primine kadar merak edilen bazı soruların yanıtları şöyle:

MAAŞI YATIRILMAYAN ÇALIŞAN İŞ GÖRMEKTEN KAÇINABİLİR Mİ?

Yasaya göre ödenme gününden itibaren 20 gün içinde mücbir bir neden dışında ücreti ödenmeyen işçinin iş görmekten kaçınabilir. Ücreti zamanında ödenmediği için iş görmekten kaçınan işçinin bu nedenle, iş sözleşmesi feshedilmez, işçinin yerine yeni işçi alınamaz.

TATİL GÜNLERİ

İş kanunu kapsamına giren işyetlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.

DESTEK PRİMİNİN İADESİ SÖZ KONUSU MU?

Emekli olup kendi adına, hesabına tarımsal faaliyette bulunanlar, kendi hesabına bağımsız çalışanlar ya da memur olup emeklilik sonrası kendi namına çalışanların aylıkları kesilmiyor. Bunlar hakkında destek primi hükümleri uygulanmıyor. Destek primi ödenen süreler sigortalılık süresinden, primler prim ödeme gün sayısından sayılmıyor. Toptan olarak ödenmesi, iade edilmesi, hizmet birleştirilmesinde dikkat alınması söz konusu olmuyor. 

Avatar
TR Haber