Yandex Metrica

EYT’li olan ve çalışmaya devam etmek isteyenlere uyarı: Bu hataya düşmeyin!

EYT’li olan ve çalışmaya devam etmek isteyenlere uyarı: Bu hataya düşmeyin!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girmesinin ardından milyonlarca kişi başvuru süreçleriyle ilgili araştırma yapmaya başladı. Yürürlüğe giren yasa ile birlikte 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik yolu açılırken gözler EYT'li olup çalışmak isteyenlerin ne yapacağı konusunda. Herkes ' EYT'li olanlar ve işverenler ne yapacak?' sorusunu araştırırken uzmanlardan bu konunda uyarılar geldi.

Ekonomi

11.02.2024, 21:20

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Meclis'ten geçerek Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından 2 milyon 250 bin kişiye emeklilik hakkına sahip oldu. EYT başvuru süreçleri başlarken düzenlemenin nasıl işleyeceği merak ediliyor. En merak edilen konu ise EYT düzenlemesinden yararlanan ancak çalışmaya devam edecek kişilerin durumunun ne olacağı konusu. Bu konu da hem işverenler hem de işçilerin kafası karışmış durumda. Peki EYT'li olanlar ve işverenler ne yapacak? Detaylar haberimizde...

Halkbank'tan 'Canım Evim Konut Kredisi' müjdesi! Ev almak isteyenler 4.415 TL taksitle ev sahibi olacak! İşte başvuru şartları... Halkbank'tan 'Canım Evim Konut Kredisi' müjdesi! Ev almak isteyenler 4.415... Haberi Görüntüle

EYT'Lİ OLUP ÇALIŞMAK İSTEYENLER NE YAPACAK? 

EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte EYT'li olup çalışmak isteyenlerin ne yapmaları gerektiği konusunda net bir bilgi henüz bulunmuyor. Konuyla ilgili önemli bilgiler paylaşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Filiz Metin'in "EYT’liler ve işverenler neleri merak ediyor?" başlıklı yazısında merak edilen soruları tüm ayrıntılarıyla açıkladı. Filiz Metin, yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili hususları düzenleyen kanun 3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yaklaşık 5 milyon çalışanı etkileyen düzenleme kapsamında, 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek. Kanunun aradığı koşullara sahip olanlar herhangi bir süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilirler.

İslam Memiş piyasalar alev alacak diyerek duyurdu: O tarihte yer yerinden oynayacak İslam Memiş piyasalar alev alacak diyerek duyurdu: O tarihte yer... Haberi Görüntüle

SAKIN BU HATAYA DÜŞMEYİN!

Şimdi akıllarda farklı pek çok soru var.

Çalışanlar; “EYT kapsamında emekliliğe başvuru yapanların hukuki durumu ne olacak? Emekli olup çalışmaya devam etmek isteyenler, emekli olup çalışmaya devam etmek istemeyenlerin durumları nasıl olacak? Bu süreçlerde, çalışan ve işverenin karşılıklı hak ve yükümlülükleri nasıl olacak, emekli olursam aleyhime bir durum olur mu, emekli olup, çalışmaya devam edersem ne olur, emekli olup çalışmaya devam etmezsem ne olur?” gibi soruların cevabını merak ediyor.

İşverenler ise; “Kıdem tazminatı ödeyeceğim, çalışanım emekli olup çalışmaya devam ederse aleyhime bir durum olur mu, emekli olan personel çalışmaya devam ederse yeni hukuki durumu nasıl olacak, maddi sorumluluklarım nelerdir? Özlük haklarında durum nedir, işyerimde çalışma düzenim bozulacak mı?” sorularına cevap arıyor.

Çalışanların ve işverenlerin kafalarındaki soruların cevabının, hem emekliliğe hak kazanan çalışanlar, hem de işverenler bakımından, çalışma ilişkisini çok önemli ölçüde etkileyecek. “Öncelikle ifade etmek gerekir ki, çalışma hakkı Anayasal bir hak ve görevdir. Kimse çalışmaya veya çalışmamaya zorlanamaz. Bu sebeple, emekliliğe başvuru yapma hakkı olan çalışanların, emeklilik için başvuru yapıp yapmamaları kendilerine ait bir karar olacaktır."

Kurbanlık fiyatları bu yıl cep yakıyor: 2024 Kurban fiyatları ne kadar? Kurbanlık fiyatları bu yıl cep yakıyor: 2024 Kurban fiyatları ne... Haberi Görüntüle

EYT MAAŞI NE KADAR?

2023 yılında 2.2 milyon vatandaşın yararlanacağı EYT düzenlemesinin bütçeye toplam yükü 194.4 milyar TL'dir. Mart'ta başvuracak vatandaşlar, 5 bin 811 lira ile 12 bin 389 lira aralığında ortalaması 8 bin 733 TL olan emekli aylığını Nisan ayında alabilecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading