banner2

EYT’de kritik 5 formülün detayları belli oldu: Kritik yaş 50!

EYT'liler ile ilgili son dakika gelişmeleri birbirini kovalıyor. Çözüm önerilerinin detayları ortaya çıkarken, 5 farklı formül üzerinde duruluyor. Ayrıca 50 yaşını tamamlama şartı dikkat çekiyor. İşte Emeklilikte Yaşa Takılanlar için düşünülen formüller ve detayları.

Ekonomi 18.07.2022, 21:35
Abone ol
EYT’de kritik 5 formülün detayları belli oldu: Kritik yaş 50!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 3600 ek göstergenin ardından Emleklilikte Yaşa Takılınlar (EYT'liler) için de kolları sıvadı. Çözüm önerilerine ilişkin yapıan değerlendirmeler neticesinde, Avrupa örnek alınarak 5 farklı formül masaya geldi. Peki EYT ile ilgili bu formlüller nerler? 

YAŞ HADLERİ DEĞİŞİYOR

BİRİNCİ FORMÜL: Bu grupta 15 yıllık sigorta süresi ve 3600 günü tamamladıklarında kadınlar 50 yaşında, erkekler 55 yaşında emekli olabiliyordu. Kademeli yaş şartı getirildiği için 23 Mayıs 2014’ten sonra şartları yerine getirenler emekli olabiliyor. Bu durumda erkekler 60 yaşında, kadınlar ise 58 yaşında emekli olabiliyor. Yani 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlardan ve 15 yıllık sigorta süresiinni yanı sıra 3600 günü tamamlayanlardan kadınlar 58, erkekler 60 yaşında emekli olabiliiyor. 

İKİNCİ FORMÜL: Bu grupta 15 yıl 3600 süresini yerine getiren ve 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlarda emeklilikte yaş şartı aranmıyor. Buna kısmi emeklilik şartı deniliylor.

‘50 YAŞINI TAMAMLAMA ŞARTI’

ÜÇÜNCÜ FORMÜL: Eskiden 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için 5 bin gün ile 5 bin 975 gün arasında prim ödeme şartı vardı ve yaş şartı yoktu. Burada bir sınırlama getirilmesi söz konusu olabilecek. Sigortalıların 50 yaşını tamamlaması şartı aranabilir.

DÖRDÜNCÜ FORMÜL: Bekleme süresinde indirim, bir başka formül olarak öne çıkıyor. Örneğin 50 yaşına gelen bir sigortalının tamamladığı gün sayısı 5 bin 975 ise bu süreyi yaşı doldurana kadar beklemesi gerekecek. Yaşı bekleme süresinin de yarı yarıya düşürülmesi gündemde .

BEŞİNCİ FORMÜL: Beşinci formül bazı Avrupa ülkelerinden ilham alınarak ortaya konuldu. Bu formülde 67 yaşında emekli olması gereken vatandaş, 63 yaşında emekli olma talebinde bulunuyor. Bur noktada maaşında belli bir kesinti yapılarak emekli aylığı bağlanabiliyor. 63 yaşında emeklilik isterse 67 yaşına kadar kesintili emeklilik maaşı alıyor. 67’yi doldurduğu taktirde yine normal emekliliğe geçiyor. Burada puanlama sistemi var ve bu puanlama sistemini yakalamışsa bundan yararlanabiliyor.

"EN AZ YÜK GETİRİLECEK" PLANLAMA

Öte yandan bu formüllerden hangisi Türkiye’deki sosyal güvenlik yapısına uygun olursa, sosyal güvenlikte aktif-pasif dengesini bozmayacak ve ilave yük getirmeyecekse, o formül hayata geçirilecek.
 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!