Yandex Metrica

Sitede Ara

EYT mağdurları bu haber sizler için! Erken emeklilik bekleyenlere müjde! 1999, 2000 ve 2008 sonrası için kademeli emeklilik sistemi geliyor!

EYT mağdurları  bu haber sizler için! Erken emeklilik bekleyenlere müjde! 1999, 2000 ve 2008 sonrası için kademeli emeklilik sistemi geliyor!

1999, 2000 ve 2008 sonrası doğanlar için kademeli emeklilik sistemi getirilerek emeklilik hakkı verilecek. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği'nin uzun süren mücadelesi sonucunda bazı bireyler emekli olurken, diğerleri için taleplerin sonucu 2023'te açıklanmıştı. Beklenen o müjdeli haber sonunda geldi.

Ekonomi

04.02.2024, 20:26

İlk işe giriş tarihi 9 Eylül 1999 sonrası olanlar için hazırlanan kademeli emeklilik sistemi, kişilerin emekli olmasını sağlayacak. Söz konusu düzenleme ile birlikte, çalışanlar kademeli olarak emekli olabilecek ve emekli oldukları zaman, emekli maaşlarını zamlı alabilecek. 

19 Nisan benzin ve motorin fiyatlarına indirim sinyali: Brent petrol yüzde 5 düştü 19 Nisan benzin ve motorin fiyatlarına indirim sinyali: Brent petrol... Haberi Görüntüle

ANNELERE ÇOCUK SAYISINA GÖRE PİRİM İLAVESİ 

Özellikle ev kadınlarını ilgilendiren yeni bir yıpranma sistemi de gündemde. Bu sistemde, annelere çocuk sayısına göre prim ilavesi yapılacak ve emeklilik yaş şartında indirim sağlanacak. Bu sayede, ev kadınları da emekli olabilmek için daha kolay şartlar sağlanmış olacak.

IMF Başkanı Georgieva'dan küresel ekonomi uyarısı: Endişelenecek çok şey var IMF Başkanı Georgieva'dan küresel ekonomi uyarısı: Endişelenecek çok şey var Haberi Görüntüle

NİSAN AYINDA BAŞVURANLAR BAYRAM İKRAMİYESİ HAKKINA SAHİP OLACAKLAR 

EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında başvurular ve emeklilik işlemleri devam ediyor. Mart ve Nisan aylarında yaklaşık 1.6 milyon EYT'li emeklilik için başvuruda bulundu ve Mart ayında başvurup işlemleri tamamlananlar, nisan ayında maaş farkları ve ikramiyeleriyle birlikte erken ödemelerini aldılar. Ancak, Mart ayında başvuran tüm EYT'lilerin maaş hesaplamaları 1 Nisan'dan itibaren yapıldı. Bu nedenle, işlemler ne zaman tamamlanırsa tamamlansın, hesaplamalar 1 Nisan'dan itibaren yapılıp toplu ödemeler gerçekleştirilecektir. Mart ayında başvuranlar ayrıca bayram ikramiyesi olarak 2 bin lira alacaklar.

Kefil şartı yok! Emeklilere düşük faizle 50 bin TL nakit para verilecek: İşte 50 bin TL ihtiyaç kredisi için istenen şartlar... Kefil şartı yok! Emeklilere düşük faizle 50 bin TL nakit... Haberi Görüntüle

MAAŞ HESAPLAMALARI 1 MAYIS İTİBARİ İLE BAŞLAYACAK 

Nisan ayında başvuranlar için ise maaş hesaplamaları 1 Mayıs itibarıyla başlayacak. Nisan ayında başvuranlar Ramazan Bayramı ikramiyesini alacaklar, ancak Kurban Bayramı ikramiyesi kendilerine ödenecek. EYT yasası ile birlikte yaş şartı olmadan emekli olan milyonlarca vatandaş olduğu gibi, bu yasayı küçük bir zaman dilimiyle kaçıranlar da bulunuyor. Bu durumda, emeklilik yaşının kademeli olarak düşürülmesi gibi bir reform çalışması yapılabilir. Bu sayede, mevcut şartlarda da değişiklikler olabilir.

Uzman isim canlı yayında açıkladı: Asgari ücrete Temmuz ayında zam gelecek mi? Uzman isim canlı yayında açıkladı: Asgari ücrete Temmuz ayında zam... Haberi Görüntüle

PRİM VE YIL KRİTERLERİ ÖNEMLİ 

Yeni şartlar incelendiğinde, yaş belirlemesinde prim ve yıl kriterlerinin önemli olacağı görülmektedir. EYT kapsamında yer alan ve primlerini tamamlayamayan kişiler için kısmi emeklilik imkanı bulunmaktadır. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için kısmi emeklilik şartları 15 yıl ve 3600 gün olarak belirlenmiştir. Bu şartları tamamlayan kişilerin yaş şartı ise erkeklerde 60, kadınlarda ise 58'e kadar çıkmaktadır.

Patiswiss yasaklandı mı, Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu Kimdir? Patiswiss yasaklandı mı, Patiswiss CEO’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu Kimdir? Haberi Görüntüle

EŞİTLEME ÇALIŞMASI YAPILACAK 

8 Eylül 1999 sonrasında ise kısmi emeklilik şartları farklılık göstermektedir. Bu durumda, yıl şartı 25'e çıkarken prim şartı da 4500'e yükselmektedir. Bağ-Kur kapsamında ise kısmi emeklilik için 15 yıl yani 5400 gün şartı uygulanmaktadır. Ancak, bu kısmi emeklilik şartlarındaki farklılıklar, yapılacak bir eşitleme çalışması sonrasında değişebilir.EYT kapsamında yer alan vatandaşlar, emeklilik şartlarının belirlenmesinde yaş faktöründen muaf tutuldukları için, prim ve yıl kriterlerine göre emekli olabiliyorlar. Ancak, bu durumda yaş faktörüne bağlı olarak yaş sınırını geçenler için bir mağduriyet söz konusu oluyor. Bu nedenle, yaş faktörüne bağlı olarak emekli olanların sayısı arttıkça, emeklilikte yaşa takılanlar için bir düzenleme yapılması ihtiyacı doğuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading