Yandex Metrica

EYT'li olmaya gerek yok! Artık 1800 günü olan emekli olabilecek: 10 yıl erken emekliliğin detayları belli oldu

EYT'li olmaya gerek yok! Artık 1800 günü olan emekli olabilecek: 10 yıl erken emekliliğin detayları belli oldu

EYT'den emekli olamayanları sevindiren haber duyuruldu. 1800 gün ile 10 yıl erken emekliliğin detayları açıklandı. 2000 yılı sonrası sigorta girişi olan 48-50 yaşlarında emekli olabilecek.

Ekonomi

23.01.2024, 20:51

EYT'nin yürürlüğe girmesinin ardından emekliliksisteminde birçok değişikliğe gidiliyor. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kurumlarında sigorta başlangıç tarihi, 10 yıl geri çekilecek. Emeklilik sisteminde yapılan çeşitli düzenlemeler ile bazı şartları taşıyan vatandaşlara emeklilik hakkı veriliyor. EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar için çeşitli erken emeklilik seçenekleri mevcut olup bunlardan biri de 1800 prim gün ile emekliliktir. Bu haktan on yılını doldurmuş olanlar yararlanabilir. 

Erken emeklilik , emekli olmak için yaşını bekleyen vatandaşlar arasında önemli bir konu haline geldi. Özellikle sağlık sorunları nedeniyle işlerine devam edemeyenlerin emeklilik hakları konusunda belirsizlik yaşadığı bilinmektedir. Ancak, son düzenlemelerle birlikte erken emeklilik imkanları geliştirilmiştir. Sağlık sorunları nedeniyle çalışamayan ve rapor alan vatandaşlar için erken emeklilik imkanı sağlanmaktadır. Bu sayede, sağlık sorunları nedeniyle işlerine devam edemeyen kişilerin emeklilik süreçlerinde kolaylıklar sağlanmaktadır. Böylelikle, emekli olmak için yaşını bekleyemeyen milyonlarca vatandaş için adil bir çözüm sunulmaktadır. Kimlerin erken emekli olabileceği konusu ise ayrıntılı şekilde incelenmekte ve belirlenmektedir.

KİRACILAR DİKKAT! Bunu yaparsanız ev sahibi evden çıkaramıyor! KİRACILAR DİKKAT! Bunu yaparsanız ev sahibi evden çıkaramıyor! Haberi Görüntüle

YÜZDE 60 KAYIP ZORUNLU

Engellilik nedeniyle erken emekli olabilmenin ilk ve en önemli şartı, çalışma kapasitesinde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğunu belirten sağlık kurulu raporudur. Bu raporu almak için kişilerin öncelikle bulundukları il veya ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merkezlerine başvurması ve yetkili hastanelere sevk edilmesi gerekmektedir. Bireyler sevklerini doğrudan hastaneye başvurmak yerine SGK üzerinden yapmalıdır. SGK üzerinden sevk edilme sebebi ise sağlık kurulu raporunun tek başına engelli aylığı almak için yeterli olmamasıdır. Bir kişi en az 1800 gün prim ödemesi yoksa veya 1800 günü borçlanarak tamamlayamazsa, en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybı olduğunu ispatlasa bile maluliyet aylığı alamazlar.

İstanbul - Antalya arasına yeni hızlı tren hattı geliyor! Bakın iki il arası kaç saate düşecek İstanbul - Antalya arasına yeni hızlı tren hattı geliyor! Bakın... Haberi Görüntüle

'YAPABİLECEK BAŞKA İŞİ OLMADIĞINDA'

Engelli emekliliği için başvuran kişinin başvuru tarihinde 1800 gün primi yoksa ancak ödünç alabileceği bir süresi varsa ve bu süreyi ödünç alması halinde prim gün sayısı 1800'e ulaşırsa bu durumda SGK sevk işlemini gerçekleştirir. SGK'dan alınan sevk ile başvurduğu sağlık kurulunca iş gücü kaybı tespit edilen kişinin "yapabileceği başka işi olmadığı" tespit edilirse kişi engelli sayılır ve maluliyet alabilir. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading