Yandex Metrica

EYT fırsatı henüz kaçmadı! Primi eksik yatanlara EYT kapısı açıldı

EYT fırsatı henüz kaçmadı! Primi eksik yatanlara EYT kapısı açıldı

Primlerini ödememiş ve 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlamış olan kişiler de EYT'li olabilir. Açılacak dava bu kişilere EYT'nin kapılarını açabilir. İşte detaylar...

Ekonomi

23.01.2024, 20:36

EYT yasası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayan ancak primleri ödenmeyen kişilere emekli olma imkanı sundu. Bu kişilerin önemli bir kısmı mahkemelere başvurarak emeklilik talebinde bulundu. 

TAT gıda 10 milyon euro yatırım yapacak: 100'den fazla ülkeye ihracat yapıyor TAT gıda 10 milyon euro yatırım yapacak: 100'den fazla ülkeye... Haberi Görüntüle

REKOR BAŞVURU YAPILDI

2 haftalık bir süre içinde 1,2 milyondan fazla kişi EYT yasası kapsamında emeklilik başvurusunda bulundu.

Primlerini ödememiş ancak çalışmaya başlamış kişiler dava açarak EYT'li olabilir. Hizmet tespit davaları için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak belirleniyor. Vatandaşlar sigorta başlangıç tarihlerinin düzeltilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurabilir ve bu yolla haklarını arayabilir. Eğer olumlu cevap alınamazsa hizmet davası açmak da bir seçenek. İşyerinde gösterilecek 1 ya da 2 tanık davanın kazanılmasına yardımcı olabilir. Denetçi ve müfettişler, primleri ödememişse zamanaşımı uygulanmaz.

"Ücretsiz çalışma" için ise arabuluculuğa gitme zorunluluğu yok. Ancak sigortasız çalışılan döneme ait maaş bordrosu ya da başka bir kayda ulaşılması çok önemli. İş davaları yargı prosedürüne göre yaklaşık 2 ay içinde tamamlanır. Davanın Yargıtay'a temyiz edilmesi halinde ise 1 ay içerisinde gerekçeli karar verilir.

Emekliler için 2 yeni düzenleme! Gözler Temmuz ayına çevrildi! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekliler için 2 yeni düzenleme! Gözler Temmuz ayına çevrildi! En... Haberi Görüntüle

ZAMANAŞIMI DAVALARI

Yargıtay'ın zamanaşımı davalarında verdiği kararlar çalışan lehinedir. Örneğin aylık sigorta primleri bildirgesi, 4 aylık sigorta primleri bordrosu, sigorta hesap makbuzu gibi belgeleri ibraz eden kişiler için herhangi bir hak düşürücü süre söz konusu değil. Yargıtay, sisteme girmiş ancak sigortalı olmamış kişiler için "giriş bildirgesinin verilmesinin zamanaşımını ortadan kaldırdığına" hükmetmiştir.

Borçlanma, Emekli Sandığı Kanunu'na tabi çalışanlar için sigorta başlangıç tarihini değiştirmez. Ancak yıpranma payı primlere eklenmekte ve kanunda belirtilen oranda yaş haddinden indirilerek emeklilikte avantaj sağlar.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading