Yandex Metrica
SON DAKİKA
EYT'de staj ve çıraklık sigortası sayılacak mı? Çıraklık yapana EYT ile emeklilik formülü: Nihai tablo netleşti

EYT'de staj ve çıraklık sigortası sayılacak mı? Çıraklık yapana EYT ile emeklilik formülü: Nihai tablo netleşti

EYT kapsamında milyonlarca kişiye emeklilik yolu açılırken, gözler çıraklık yapanlara çevrildi. Yetkililer, çıraklık sigortası konusunda yapılacak çalışmalarla ilgili olumlu sinyaller verdi. Düzenlemeye göre; çıraklık sigortası girişi olan kişiler, belirli dönemler için borçlanma yaparak, bu süreleri uzun vadeli sigorta kollarından saydırabilecek ve işe başlangıç tarihi olarak edebilecekler. Yani çıraklık yapan kişilerin işe başlama tarihleri geriye çekilmiş olacak. İşte detaylar...

Ekonomi

23.01.2024, 20:59

EYT düzenlemesinin ardından yeni adımlar atılmaya devam ediyor. Şimdi gözler çıraklık yapanlar çevrildi. Çıraklığını 9 Eylül 1999 öncesinde yapmış olanlar için borçlanma formülü üzerinde duruluyor.

EYT yasası, 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanlar ile borçlanmayla başlangıcını bu tarih öncesine çekebilenlere emeklilik yolunu açtı.

Yaş şartı kaldırıldı ve emeklilik için prim ve yıl şartını tamamlamak yeterli sayıldı. Bu düzenleme ile birlikte stah ve çıraklık yapanlar da beklentiye girdi. 

Şu anda mevcut düzenlemeye göre; staj ya da çıraklık süreleri için sağlık ve iş kazası sigortası ödeniyor. Yani emeklilik için gerekli olan prim yatırılmıyor. Bu yüzden staj ya da çıraklık başlangıç olarak sayılmadığı için, bu süre içinde ödenen primler de emeklilik hesabında kullanılmıyor. 

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Prim gün sayısı şartı 9000 günden... Haberi Görüntüle

BİLGİN SİNYALİ VERDİ

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. 

Bilgin; "Staj bir mağduriyet değil. Onlarla kimse bir iş akdi yapmıyor. Bu sebeple onların iş emeklilik primleri ödenmemiş oluyor. O yüzden mağduriyetten bahsedilemez. Çıraklıkta ise farklı bir durum mevcut. Bu nedenle çıraklığa yönelik çalışmalarımız var." ifadelerini kullandı. 

Benzine zam mı geldi? 15 Mart benzin litresi ne kadar? Haberi Görüntüle

KİMLER YARARLANABİLİR?

Beklenen düzenleme gelirse, çıraklık sürelerinin sigorta süresi sayılması için borçlanma yapılması yetecek. Çıraklığını 9 Eylül 1999 öncesinde yapmış ancak çalışmaya daha sonra başlamış olanlar, borçlanma yaparak sigorta başlangıcını çıraklık tarihi yapabilecek. Bu sayede EYT yasası kapsamına girebilecek. 

Yapılacak düzenlemeden yararlanabilmek için geçmişte çıraklık yapmış olmak yeterli olmayacak. Bu dönemde çıraklık sigortasının yapılmış ve kısa vadeli sigorta kollarına priminin yatırılmış olmasına da bakılacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading