Yandex Metrica
SON DAKİKA
EYT'de son dakika! Başvurunuzu e-Devlet'ten yapabilirsiniz

EYT'de son dakika! Başvurunuzu e-Devlet'ten yapabilirsiniz

EYT'de milyonların beklediği düzenleme Meclis'e gelmek üzere. Bu düzenlemeden yararlanabilmek için emekli adaylarının e-Devlet üzerinden birtakım işlemler yapması gerekiyor. İşte detaylar...

Ekonomi

23.01.2024, 20:13

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Türkiye 2023 yılına EYT sorununu gündemden çıkarmış olarak girecek. EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyen vatandaşların e-Devlet üzerinden hizmet birleştirmesi yapması gerekiyor.

Depoları fullemek için son 7 saat! Akaryakıt fiyatlarına çifte zam... Haberi Görüntüle

BAŞVURULAR E-DEVLET'TEN YAPILIYOR

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışmalar sonucu kazanılan hizmetlerin aylık bağlanma hakkının elde edilmesi halinde birleştirilmesi gerekiyor. Bu işlemlerin yapılması için SGK müdürlüklerinde kuyruğa girmeden bütün işlemler yapılabilir. Yılın son günleri olması nedeniyle e-devlet'te gün içinde yoğunluk olsa da saat 19:00'dan sonra işlemler yapılabiliyor.

Emeklileri ilgilendiriyor! Emekli bayram ikramiyesi ne zaman yatacak, ödeme günü... Haberi Görüntüle

EN FAZLA PRİM ÖDENEN KURUMDAN AYLIK BAĞLANIYOR

Emeklilikte birden çok sosyal güvenlik kurumuna tabi olanların hizmetlerini birleştirmek kritik önem taşıyor. Farklı kurumlara tabi geçen hizmet süreleri çalışanın talebi, tahsise hazırlık ve intibak ile basamak tespiti gibi nedenlerle de tek kurumda birleştirilebilir. Bu durum da hizmetlerin birleştirilmesi değil toplanması şeklinde ifade ediliyor. Son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde en fazla prim ödenen Kurum'dan aylık bağlanır. 1 Ekim 2008 ve sonrasında işe girenler için en çok prim ödenen kuruma göre emeklilik zamanı ve aylığı hesaplanır.

Sabah'ın haberine göre, EYT'de başvuru süreci, erken emeklilik için önem taşıyan hizmet birleştirmesine ilişkin detaylar şöyle:

Emekli ikramiyelerinin hesaplara yatacağı tarih netleşti! SSK ve Bağ-Kur emeklileri... Haberi Görüntüle

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ EMEKLİLİĞİ ÖNE ÇEKER Mİ?

Hızmet birleştirme işlemi farklı sigorta kollarında çalışanların toplam çalışma sürelerinin birleştirilmesine deniyor. Hizmet birleştirmeyle istisnai bir durumda emeklilik öne çekilebilir. Bağ-Kur'lu olan kadınlar emekli olmak için 7.200, erkekler de 9.000 gün prim ödemek durumunda olup, SSK'da ise kadınlar için bu süre 5.000 erkekler için de 5.975 gün. 2008'de 7 yıl kuralı kaldırıldı. Kişiler primlerini Bağ-Kur'dan SGK'ya aktarabilecek koşulları sağlaması halinde gün farkından yararlanarak erken emekli olabilir. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir.

Ev satın almak artık hayal değil! O bankadan dikkat çeken... Haberi Görüntüle

KİMLER HİZMET BİRLEŞTİRMESİ YAPMALI?

Emekli Sandığı'na bağlı olanlar, çalışırken SGK'ya prim ödeyenler, emekli sandıklarına bağlı olanlar, Bağ-Kur'lu esnaf, sanatçı, bağımsız çalışanlar yararlanabilir. Kamu çalışanlarının emekli aylıklarını olumsuz etkilememesi için hizmet birleştirme işlemini ertelememesi gerekir.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading