Yandex Metrica
SON DAKİKA
EYT'de son dakika: Askerlik ve doğum borçlanması detayları belli oldu! 20 ve 25 yaşında...

EYT'de son dakika: Askerlik ve doğum borçlanması detayları belli oldu! 20 ve 25 yaşında...

EYT düzenlemesine ilişkin hemen her gün yeni detay ortaya çıkarken emekli adayları gündemdeki haberleri yakından takip ediyor. Peki, askerlik ve doğum borçlanması ile erken emekli olmak mümkün mü? İşte yeni gelişmeler.

Ekonomi

23.01.2024, 20:07

Milyonlar emekli adayı ocak ayında yasalaşması beklenen EYT düzenlemesini merak ederken yapılan çalışmalar hakkındaki detaylar ortaya çıktı.

Çalışanlara yıllık izin ücreti müjdesi: Yargıtay başvurdu Anayasa Mahkemesi iptal... Haberi Görüntüle

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI

Prim günleri eksik olan kişiler bu günleri tamamlamak için doğum ve askerlik borçlanması yönteminden yararlanıyorlar. 5510 sayılı Kanun'un 41'inci maddesine göre, borçlandırılan süre, bu kanunun 38'inci maddesi uyarınca malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk defa kapsama girilen tarihten önceki süre ise, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.

Milyonların merakla beklediği Askeri Ücret Tespit Toplantısı Aralık ayında yapılacak. Asgari ücrette yapılacak artış memur maaşlarını etkileyecek. Emekli aylıkları buna bağlı olarak artarken 3600 ek gösterge de maaşlara eklenecek. EYT ile emekli olacak olan kişilerin de emekli maaşları bundan etkilenecek.

Bayram öncesi emeklileri sevindiren haber! Emeklilere 4900 TL ilave zam... Haberi Görüntüle

HİZMET DÖKÜMLERİ İNCELENMELİ

EYT’nin kimleri kapsayacağı borçlanma, yaş kriterine ilişkin ayrıntılar yavaş yavaş netleşmeye başladı. Bu aşamada en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri hizmet dökümlerinin dikkatli bir şekilde incelenmesi. Özellikle primlerdeki eksiklikler göz ardı edilmemeli.

Öte yandan primlerin karşısında “k, ş, s" harfleri vatandaşın kafasını karıştırmaya devam ediyor. Bu harfler ise "Kontrollü, şüpheli, sahte ve paravan işyeri" gibi anlamlara geliyor. İşyerinin bu sıfatlardan birine sahip olması halinde çalışan kişinin primleri tehlikeye düşüyor. Eğer çalışan sahte sigortalı olarak görülüyorsa emekli olmaya hak kazanılsa bile hizmet primleri siliniyor.

Borçlanma konusunda ise vatandaşın kafası karışık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin kısa süre önce yaptığı açıklamada borçlanma ile işe başlangıç tarihinin geriye çekilemeyeceğini ifade eden bir açıklama yaptı. SSK, Bağ-Kur kapsamında sigortalı olacak olan kişi için sigortalı girişten önceki borçlanmaların niteliği ne olursa olsun hizmet borçlanması başlangıç tarihini geriye çekecek.

DMM'den ÖTV ve KDV'ye zam iddialarına yalanlama: 'Spekülatif haberlere itibar... Haberi Görüntüle

EMEKLİ YAŞINI ETKİLİYOR

Ancak, memurlar bu kapsamın dışında yer alıyor. Eğer memur olmadan önce askerlik yapılmışsa ve bu tarih 23 Mayıs 2002 tarihinden önceyse emekli olma yaşını etkiliyor. Diğer işçiler gibi başlangıç tarihi öne çekilmiyor

Uzmanlar, borçlanma yapmak isteyen vatandaşlara yılbaşından önce işlemlerini halletmeleri konusunda uyarıyor. Askeri ücrete yapılacak olan zamla beraber borçlanma maliyeti benzer oranda artacak.

16 yaşında işe başlayanların ise günleri ilave olacak. Ancak bu kişilerinde işe başlangıç günleri geriye çekilmeyecek. SSK ile çalışan kişilerde kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıl ve 5000 gün şartı aranacak. Devlet memurları da Bağ- Kur'lular gibi kadında 7200, erkekte 9000 günle emekli olacak.

TGRT Haber'in haberine göre, öte yandan 2008 yılından önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan ve birden fazla statüde görev alan kişilerin son yedi yılına bakılacak. Son 7 yıl içinde en fazla hangi statü de görev almışsa o alandan sigortalı olacak. 2008 yılından sonra sigortalı çalışmaya başlayanlar ise tüm çalışma yaşamı boyunca hangi alanda en çok görev yaptıysa o statüden emekli olacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading