Yandex Metrica

EYT'de kıdem tazminatı sorunu devam ediyor! Bu detayı bilmeyen hem tazminattan hem işten oluyor

EYT'de kıdem tazminatı sorunu devam ediyor! Bu detayı bilmeyen hem tazminattan hem işten oluyor

EYT ile ilgili yapılan düzenlemenin yürürlüğe girmesi sonrası milyonlarca kişi başvuru yapmaya başladı. Sürecin başlaması için kıdem tazminatı ve maaş hesabı yapan vatandaşlar için detaylar da netleşti. İşte EYT'lileri bekleyen süreç...

Ekonomi

22.03.2024, 15:45

EYT için yapılan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sürecin başlaması için SGK ve e-Devlet aracılığı ile emeklilik başvurusu yapmaya başladı. 

İlk maaşların da nisanda hesaplara yatmaya başlayacağı bildirildi. Diğer yandan EYT'liler başvuru sonrası maaş ve kıdem tazminatı hesabı yapmaya başladı. 

23 Nisan Ankara'da toplu taşıma ücretsiz mi? 2024 Çocuk Bayramı'nda Ankaray, ABB metro, EGO otobüs bedava mı? 23 Nisan Ankara'da toplu taşıma ücretsiz mi? 2024 Çocuk Bayramı'nda... Haberi Görüntüle

SGK UZMANI TEK TEK AÇIKLADI 

SGK Uzmanı Emin Yılmaz CNN Türk'e EYT'lileri bekleyen süreci aşama aşama anlattı. Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Emeklilik için e-Devlet’ten başvuru yapması için ilk önce çalıştığı iş yerinden 8 kodla çıkış verecek ondan sonra SGK’dan ya da e-Devlet’ten başvuru yapacak. Çalışmaya devam etmek istiyorsa da işveren ile yeniden iş sözleşmesi imzalayacak, anlaşacak ve sosyal güvenlik destek primi üzerinden ertesi gün yeniden giriş yapması lazım.

Çalışanın emekli aylığı da talebini izleyen ayın başında itibaren geçerli olacak. Mart ayında yasa çıktı bu ay başvuru yaparsa takip eden ay nisan ayında ilk maaşlar yatacak. EYT kapsamında olup ancak yeterli prime sahip olmayan 2 milyonun üzerinde kişi bulunuyor. Bu kapsamda olanlarda EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Süre ve primi tamamlamayanlar da tamamlayan 2 milyon 250 bin kişimiz var. Burada toplamda 4.8 milyon kişi faydalanacak. Prim eksikse de onun üzerinden çalışma hayatında devam edecek. Eksik günleri de borçlanarak tamamlanma imkanı olabiliyor. EYT’linin kesinlikle de başvuru yaparken borcu olmaması gerekiyor. Bu borç Genel Sağlık Sigortası (GSS) olabilir, Bağkur olabilir. Bunları ödediği takdirde bu şartları da tamamlıyorsa emekli olabilecekler.

İki ülke resmen anlaştı: Orta Koridor güçlendirilecek: Asya ve Avrupa geçişlerine Türkiye'den iki kilit proje İki ülke resmen anlaştı: Orta Koridor güçlendirilecek: Asya ve Avrupa... Haberi Görüntüle

KIDEM TAZMİNATI İÇİN SON BRÜT MAAŞ BELİRLEYİCİ OLACAK 

Kıdem tazminatı son brüt maaş üzerinden çalışılan sürenin tamamına göre hesaplanıyor. Burada her yıl Ocak ve Temmuz aylarında belirlenen memur zam oranı aynı zamanda kıdem tazminatı tavanına da yapılan zammı belirliyor. Asgari ücret 2023'ün 8.506 TL olarak belirlenmesi sonrası uygulanan en düşük brüt maaş 10.008 TL oldu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading