Yandex Metrica
SON DAKİKA
EYT'de 5975 prim gün şartı yalanı! Fondaş medyanın karalama kampanyası boşa çıktı

EYT'de 5975 prim gün şartı yalanı! Fondaş medyanın karalama kampanyası boşa çıktı

Fondaş medya tarafından yapılan EYT düzenlemesi kapsamında prim gün şartının 5000'den 5975 güne çıkarıldığı yalanının doğrusu ortaya çıktı. Söz konusu yalanın doğrusunda 5000 gün prim şartı ve sigortalılık şartını tamamlayan herkesin emekli olabileceği bildirildi.

Ekonomi

23.01.2024, 22:18

Fondaş medyanın bir yalanı daha ortaya çıktı. Hükümetin attığı her hamleyi karalama kampanyası ile değersizleştirmeye çalışan fondaş medya EYT için de aynı hamleyi yaptı. Söz konusu basın kurumları tarafından yapılan haberlerde EYT için prim gün şartının 5000'den 5975'e çıkarıldığını iddia etti. 

Emekliye maaşlarına ilave zam müjdesi! 4A 4B 4C ve EYT'liler... Haberi Görüntüle

FONDAŞ MEDYANIN BİR YALANI DAHA ORTAYA ÇIKTI 

Fakat yalan iddianın doğrusu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 28 Aralık 2022'de EYT'lilere müjde verdiği konuşmasında şu sözlere yer vermişti: 

Ülkemizde emekli olabilmek için üç şartı, prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme, şartlardan ilk ikisini tamamlamış olup da sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor.

Aile Destek Ödemesi yattı mı? Mart ayı ödemesi ne zaman?... Haberi Görüntüle

YAŞ ŞARTI TAMAMEN KALDIRILDI 

Diğer yandan EYT için Meclis'e sunulan teklifte sigortalıların sadece tabi oldukları yaş şartı kaldırılırken, prim gün sayısı ve sigortalılık süresine ilişkin yeni bir düzenleme getirilmedi. 

Altın fiyatları rekor kırmaya devam ediyor! Piyasalarda son durum ne?... Haberi Görüntüle

AYM KADEMELİ GEÇİŞ SÜRECİNE İLİŞKİN HÜKÜMLERİ KALDIRDI 

8 Eylül 1999'da 4447 sayılı kanunda yapılan değişiklik sonrası 1999 öncesi sigortalı olan vatandaşlar, sigorta giriş tarihine göre prim gün sayısı, kademeli olarak 5000 ile 5975 arasında değişiyordu. 

Düzenlemenin ardından AYM kararı ile kademeli geçiş sürecine ilişkin hükümler 'adil ve ölçülü' olmadığı gerekçesi ile iptal edilmişti. Söz konus hükümler, 1 Haziran 2002 tarihinde 4759 sayılı kanunla yeniden düzenlenmiş ve yürürlükte olan kademeli geçiş süreci öngörülmüştü.

Altın alev aldı! Bir kilogram altının fiyatı 2 milyon 150... Haberi Görüntüle

1999 ÖNCESİ SİGORTALILAR İÇİN GETİRİLEN DÜZEN ANAYASAYA AYKIRI BULUNMADI  

Ayrıca Anayasa Mahkemesinin 24 Haziran 2004 tarihli kararında SSK kademeli gün sayısı için yeniden yapılan inceleme sonrasında 8 Eylül 1999 öncesi sigortalılar için getirilen düzenle Anayasaya aykırı bulunmamıştı. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri devam eden EYT düzenlemesi ile prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi koşullarını sağlayan herkes yaş koşuluna bağlı kalmadan emekli olabilecek. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading