Yandex Metrica
SON DAKİKA
EYT çıkmayanlar dikkat: SGK ve Bağkur’luya toplu ödeme imkanı! 25 yıl detayı + 2005-06-07-08 tarihinden önce sigortalılar

EYT çıkmayanlar dikkat: SGK ve Bağkur’luya toplu ödeme imkanı! 25 yıl detayı + 2005-06-07-08 tarihinden önce sigortalılar

EYT ile emekli olamayanlar ödenmiş primlerini toplu ödeme olarak geri alabilecek. Fazladan yapılan borçlanma ödemeleri de bu kapsama alınacak. SSK ve Bağ-Kur'luların toplu para alabilmesi için sigortalı olarak çalışmaması ya da kendi işini yürütüyor olmaması gerekiyor. İşte detaylar...

Ekonomi

07.02.2024, 00:50

EYT barajını geçemeyenlere 8 müjde geldi. SGK'ya yazılı talep açan SSK, Bağ-Kur'luya toplu para iadesi yapılacağı duyuruldu. Hizmet süresi 25 yıldan az olanlar dikkat! EYT ile ilgili yasa teklifi Meclis'te kabul edildi. Buna göre 2 milyon 250 bin kişi yaşa takılmadan resmen emekli edilecek. Bu noktada; en merak edilen konu başlıklarından bir tanesi de EYT çıkmayanların prim aidesi oldu. EYT çıkmayanlara şartları taşımaları halinde para iadesi yapılacak.

İlk evim konut kredisi ile hayaller gerçek olacak: AKBANK'ta düşük... Haberi Görüntüle

PARA İADESİ YAPILABİLECEK 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) duyurdu. EYT'den yararlanamayanları kapsıyor. SGK toptan ödemesi (prim iadesi), prim borçlanması, birden fazla sosyal güvenlik kurumu kapsamında çalışanlar konusuna açıklık getirdi.

EYT düzenlemesiyle emekli olamayanlar isterlerse ödenmiş primlerini toplu ödeme ile geri alabilecek.

İş arayanlar dikkat! Bakan Bayraktar müjdeyi verdi: 218 memur ve... Haberi Görüntüle

RESEN EMEKLİ OLANLAR DA EYT'DEN YARARLANABİLECEK 

Genelgeye göre, resen emekli edilen kamu personeli de EYT Yasası'ndan yararlanabilecek. Borçlanma ya da çalışarak emeklilik primini tamamlayamayanlara toptan ödeme yapılacak. Hizmet borçlanması ile isteğe bağlı sigorta primleri de aynı kapsamda değerlendirilecek.

Askeri memur, subay, gedikli erbaşlar hakkında ahlak noktasında hüküm, yetersizlik, disiplin nedenleriyle sicilleri veya askeri mahkemelerce verilecek kararlar üzerine yasanın yayımlandığı 3 Mart ve sonrasında işten ayrılması durumunda emeklilik hakkından yararlanılabilecek. Bu kapsamdaki kadın ve erkek personelde 25 yıl hizmet koşulu aranacak. Hizmet süresi 25 yıldan az olanlar için toptan ödeme işlemi (prim iadesi) gerçekleştirilecek.

Ev satın almak artık hayal değil! O bankadan dikkat çeken... Haberi Görüntüle

YAZILI DİLEKÇE VERMEK GEREKİYOR 

Emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar bağlı bulunulan sosyal güvenlik merkezi ya da il müdürlüğüne yazılı talepte bulunmaları halinde ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu şekilde geri alabilir. Sigortalının vefatı durumunda hak sahibi yakınları da toptan ödeme talep edebiliyor.

SSK ve Bağ-Kur'luların toplu para alabilmesi için sigortalı olarak çalışmaması ya da kendi işini yürütüyor olmaması gerekiyor. SSK'lı olup 2008 tarihinden önce kendi adına ödenen işçi ve işveren primi, bu tarihten sonra da sadece işçi primleri için toptan ödeme yapılıyor.

Sigara fiyatlarına rekor zam! JTI, PHILIP MORRIS, BAT grubu sigaralara... Haberi Görüntüle

PRİMLER İADE EDİLİYOR 

Bağ-Kur'lular da ise tarihi ayırım yapılmadan ödenen bütün primler iade edilebiliyor. Bu primler yaşlılık, ölüm, malullük sigortasını kapsıyor.

Hizmet borçlanması ile isteğe bağlı sigorta primleri de aynı kapsamda değerlendiriliyor. Genel Sağlık Sigortası ve kısa vadeli sigorta kollarına yönelik primler ise iade edilmiyor.

Depoları fullemek için son 7 saat! Akaryakıt fiyatlarına çifte zam... Haberi Görüntüle

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI DA GERİ ALINIYOR 

Ayrıca fazladan yapılan askerlik ve doğum borçlanmaları da geri alınabiliyor. Çalışanlar için Kurum'a bildirilen prime esas kazançta alt ve üst sınır bulunuyor.

Birden çok işyerinde çalışıp üst sınırı aşan kazançlar için ödenen primler de iade ediliyor. Bunun için de başvuru zorunluluğu bulunuyor. İşveren adına yatırılan primlerin iadesi ise söz konusu olmuyor.

SGK genelgesinde EYT yasası kapsamında borçlanma yoluyla alınan primler ve sigorta başlangıcına etkisine de örneklerle yer verildi. Askerlik, yurtdışı eğitim sürelerinin borçlanılabileceği ancak bu dönemin sigorta başlangıcı olarak gösterilemeyeceği belirtiliyor.

Örneğin 2001 yılında Emekli Sandığı Kanunu'na tabi işe çalışmaya başlayan memur 1996-1997 tarihleri arasında 16 ay askerlik süresini borçlanması durumunda, borçlanılan bu süre toplam hizmet süresine dâhil edilecek, sigortalılık başlangıç tarihini öne çekmeyecek.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading