Yandex Metrica

DOLAR

32.33

%0.2 expand_less

EURO

35.08

%-0.2 expand_more

ALTIN

2279.90

%0.16 expand_less

BIST

8993.53

%2.12 expand_less

BTC ($)

70795.95

%2.8 expand_less

SON DAKİKA
Ev, iş yeri, arsa, arazi, yazlığı olanlar! 2023'te 21 bin lira oldu: kira geliriniz varsa bunu yapmanız gerekiyor yoksa…

Ev, iş yeri, arsa, arazi, yazlığı olanlar! 2023'te 21 bin lira oldu: kira geliriniz varsa bunu yapmanız gerekiyor yoksa…

Arsası ve evi olanlar için son uyarı geldi. Gelir vergisi beyanname süresi Mart ayı ile birlikte gündeme girdi. Konut ve işyeri kira geliri elde eden milyonlarca kişinin 31 Mart’a kadar beyanname vermesi gerekiyor. İşte detaylar...

Ekonomi

19.02.2024, 19:11

Gayrimenkul sahibi olan vatandaşlara son uyarı. Gayrimenkul sahiplerinin "kira gelir, emlak, değer artış kazancı, çevre temizlik vergisi" ödemesi gerekiyor. Beyanname için 31 Mart son gün olarak belirlenirken, bu tarihe kadar 2022 yılında elde edilen kira gelirleri için beyan verilecek.

Geçtiğimiz yıl alınan konut kira gelirlerinin 9 bin 500 lirası gelir vergisinden istisna tutulacak. Bu tutarı geçmeyen kira gelirlerinin beyanı gerekmiyor.

Hem eviniz hem içiniz ısınacak! Aile Bakanlığı'ndan şartsız 3.500 TL... Haberi Görüntüle

KİMLER VERECEK? 

Sabah’ın haberine göre, aile bireyleri her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname hazırlayacak. Beyannamede, gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, birçok gider indirimde kullanılabilecek.

DOAS 2024 temettü ne kadar? DOAS temettü ne zaman yatacak?... Haberi Görüntüle

9 BİN 500 TL DETAYI 

Örneğin bu yıl, evini 4 bin liraya kiraya verip 48 bin lira geliri elde edip, götürü gider yöntemini seçen ev sahibi istisna tutarı 9 bin 500 lirayı geçtiği için konut kira geliri beyan edilecek. Önce 9500 istisna sonra da 38 bin 500 liradan yüzde 15 götürü düşer (5775 lira) kalan 32 bin 725 lira üzerinden vergi hesaplanacak. Ev, işyeri sahibinin ödediği aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri kiraya verilen mala ilişkin sigorta giderleri indirim olarak kullanılabilir.

2023 yılı için geçerli olacak konut (mesken) istisna tutarı da 21 lira olacak. İşyeri kira geliri için de beyanname sınırı yine her yıl yeniden belirleniyor. İş yeri kira geliri elde edenler için beyan sınırı 70 bin lira. Ev sahipleri kiradan elde ettiği geliri önce beyan ediyor daha sonra da Mart ve Temmuz'da iki taksit halinde ödüyor. Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir.

AK Parti Genel Başkan Yardımcı Mustafa Şen açıkladı yanıtladı: Emekliye... Haberi Görüntüle

KONUTUN KİRASI DÜŞER 

Sahibi oldukları gayrimenkulleri konut olarak kiraya verenler, gerçek gider usulünü seçmeleri halinde, buradan elde ettikleri kira gelirinden, oturdukları konut için ödedikleri kira bedelini gider olarak indirebilirler.

Türkiye'de yerleşik olmayan kişilerin (çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dâhil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye'de elde ettikleri kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading