Yandex Metrica
SON DAKİKA
Euro ile doların eşitlenmesinin anlamı ne? İşte kazananlar ve kaybedenler...

Euro ile doların eşitlenmesinin anlamı ne? İşte kazananlar ve kaybedenler...

Euro-dolar paritesi son 20 yılın en düşük seviyesini görürken zaten enerji kriziyle mücadele eden Avrupa ülkelerini iyice endişeye düştü. Peki ki para biriminin eşitlenmesinin sonuçları ne? Bu durumdan kim karlı çıkabilir, kim kaybedebilir? İşte cevaplar

Ekonomi

23.01.2024, 19:32

AB para birimi euro ile ABD dolarının son dönemde aynı değer seviyesinde seyretmesi tüm dünyanın gündemini meşgul ediyor. Peki bu teknik olarak ne anlama geliyor?

Fed faiz kararı sonrasında dolar ne kadar oldu? TCMB faiz... Haberi Görüntüle

ÖNCE SALGIN SONRA SAVAŞ

Bir para biriminin döviz kuru, ekonomik beklentiler hakkında bir gösterge olma özelliğine sahip. Ve bu göstergede Avrupa'nın gücünü yitirdiğine işaret ediyor. Aslında bu gerileme Covid-19 salgını ile başlamıştı. Salgının gücünü yitirmesiyle Avrupa'da ekonominin bir toparlanma göreceği umut ediliyordu. Ancak Rusya ve Uİkrayna arasındaki savaş enerji fiyatlarını ve enflasyonu rekor seviyeye taşıdı. Nitekim Avrupa, endüstriyi canlı tutmak ve elektrik üretmek için ABD'den çok Rusya'ya ait petrole ve doğal gazına bağımlıydı. 

Emeklinin yüzü bu haberle gülecek! Emekliye kalıcı iyileştirme için yeni... Haberi Görüntüle

YA RUSYA MUSLUKLARI KAPATIRSA!..

Enerji fiyatları, euro bölgesi enflasyonunu haziran ayında yüzde 8,6 ile rekor seviyeye çıkararak, marketten elektrik faturalarına kadar her şeyi daha pahalı hale getirdi. Bunun yanında, Rusya'nın gaz musluklarını tamamen kapatması halinde, hükümetlerin doğal gazı çelik, cam yapımı ve tarım gibi sektörlere paylaştırmasından endişe ediliyor.
Euro, 15 Temmuz 2002'den beri 1 doların altına düşmemişti. Son hafta içerisinde ise zaman zaman 1 doların biraz altını gördü. Euro, 1 Ocak 1999'daki lansmanından kısa bir süre sonra tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1.18 dolara ulaşmış ancak daha sonra uzun bir düşüşe başlayarak Şubat 2000'de 1 dolar ile eşitlenmişti.  Dolar ise belirsizlik zamanlarında yatırımcılar için güvenli liman statüsünde olmaya devam ediyor. 

Bakan Işıkhan müjdeyi duyurdu: Emeklilere özel indirim ve kampanyalar başlıyor Haberi Görüntüle

FED'İN PAYI ÇOK BÜYÜK

Pek çok analist, eurodaki düşüşü, ABD'de son 40 yılın en yüksek seviyesine (yüzde 9.1) ulaşan enflasyonla mücadele etmek için ABD Merkez Bankası'nın (Fed) hızlı faiz artırımı beklentileriyle açıklyor. Fed faiz oranlarını yükseltirken, haliyle faiz getiren yatırımların oranlarında da yükselme eğilimi görülüyor. Fed'in oranları Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) daha fazla yükseltmesi durumunda daha yüksek faiz getirileri oluşması nedeniyle yatırımcının parasını eurodan dolar cinsine kaydırma olasılığı yükseliyor. Bu işlemin gerçekleşmesi için yatırımcıların euro satıp dolar alması da euroyu aşağı, doları yukarı çekiyor.

Müjdeyi Erdoğan vermişti! Emekli promosyon kampanyalarında yüzde 166 artış!Banka promosyonları... Haberi Görüntüle

KİMLER KAZANÇLI ÇIKABİLİR?

Avrupa'daki Amerikalı turistler daha ucuz otel ve restoran faturaları ile karşılaşacak.  Ancak zayıf euro, Avrupa ihracat mallarını ABD'de fiyat açısından daha rekabetçi hale getirecek.  ABD ve AB en büyük ticaret ortakları, bu nedenle döviz kuru değişimi her alanda fark edilecek. ABD'de daha güçlü bir dolar, otomobilden bilgisayarlara, oyuncaklardan tıbbi ekipmanlara kadar ithal edilen mallarda daha düşük fiyatlar anlamına gelecek ve bu da enflasyonu ılımlı hale getirmeye yardımcı olabilir.

Kredi kartından nakit avans çekimi için yeni karar: Faiz oranı... Haberi Görüntüle

KİMLER KAYBEDEBİLİR?

Avrupa'da çok iş yapan Amerikan şirketleri, bu kazançları ABD'ye geri getirirlerse, elde edilen gelirin azaldığı gözlemlenebilir. ABD için önemli bir endişe de güçlü bir doların ABD yapımı ürünleri denizaşırı ülkelerde daha pahalı hale getirmesi, ticaret açığını genişletmesi ve ekonomik çıktıyı düşürerek yabancı ürünlere ABD'de bir fiyat avantajı sunması. Daha zayıf bir euro da Avrupa Merkez Bankası için bir baş ağrısı olabilir, çünkü ithal mallar, özellikle de dolar cinsinden fiyatlanan petrol için daha yüksek fiyatlar anlamını taşıyacak. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading