• G.ALTIN

    4.304,56

  • DOLAR

    40,2565

  • EURO

    46,7575

  • BIST 100

    10.225,48

  • BITCOIN

    $117.920

Et için Afrika formülü: 110 milyon hayvanı bulunan ülkeden Türkiye'ye cazip teklif

Et için Afrika formülü: 110 milyon hayvanı bulunan ülkeden Türkiye'ye cazip teklif

110 milyondan fazla hayvan nüfusu bulunan Sudan, hem Türkiye'ye et ihraç etmek hem de Türkiye üzerinden Avrupa pazarına girmek istiyor.

Türkiye'nin Afrika'da işbirliği içinde bulunduğu ülkelerden Sudan, darbelerle sarsılsa da ilişkileri sıcak tutmaya özen gösteriyor. 110 milyonu aşkın hayvan varlığı bulunan ülke et ihracatı için transit güzergah olarak Türkiye'yi seçti. 

Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu'nu başkentteki bakanlık binasında kabul eden Sudan Hayvancılık Bakanı Hafız İbrahim Abdunnebi, Türkiye'ye et ihraç etmek ve Türkiye üzerinden tüm Avrupa pazarına girmeyi istediklerini söyledi.

İki ülke arasında hayvancılık alanındaki işbirliğinin ele alındığı görüşmede, ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kalındı.

TÜRKİYE'YE ET İHRAÇ ETMEK İSTİYORUZ

Görüşme sonrası Türk basınına yaptığı açıklamada Bakan Abdunnebi, "Sayın Büyükelçi ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Toplantıda Sudan Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı arasındaki işbirliği konularını ele aldık" dedi.

Sudan'ın Türkiye'ye et ihraç etmek istediğini dile getiren Abdunnebi, "Bu konunun hayata geçirilmesi için komisyonlar kurulmuştu. Bunların aktifleşmesi için çalışacağız. Türkiye'ye et ihraç etmek istiyoruz ve Türkiye üzerinden de tüm Avrupa'ya girmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Sudan Hayvancılık Bakanı Hafız İbrahim Abdunnebi

Bakan, ayrıca Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) Sudan'da yürüttüğü projelere övgüde bulunarak bu tür projelerin ikili ilişkileri çok güçlendirdiğine dikkati çekti.

ÇOK CİDDİ İŞBİRLİĞİ POTANSİYELİ VAR

Büyükelçi Çobanoğlu da Sudan ile Türkiye arasında hayvancılık alanındaki işbirliği imkanlarını değerlendirdiklerini dile getirdi.

Çobanoğlu, şunları kaydetti:

"Sudan ve Türkiye arasında gerek tarım gerek hayvancılık alanında çok ciddi bir işbirliği potansiyeli mevcut. Sudan'ın dünya gıda sepeti olma ve Afrika'da gıda güvenliği sağlama hedefi var. Türkiye olarak biz, Sudan'a bu hedefe ulaşması konusunda katkı sağlayabileceğimizi düşünüyoruz."

Sudan Hayvancılık Bakanlığı ve İstatistik Kurumunun son verilerine göre ülkedeki hayvan varlığı 110 milyonu aşıyor.

Doğu Afrika ülkesi Sudan'da 72 milyondan fazla küçükbaş, 5 milyona yakını deve olmak üzere yaklaşık 36 milyon da büyükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanlardan 40 milyon 846 bini koyun, 31 milyon 837 bini keçilerden oluşuyor.
 

Avatar
TR Haber